Večernji list - Hrvatska

Lov na tehno-biz sveti gral: osvojiti CRM

Iskorak SAP-a u umjetnu inteligenc­iju i blockchain 97% dosadnog tipkanja može preuzeti softver, a čovjeku ostaju ključne odluke

-

Ulazite u dućan sportske obuće, birate najljepše tenisice, ali baš vašeg broja više nema. Ili pak dobivate traženi broj, ali je kalup malo prevelik ili premali... Niste zadovoljni jer niste dobili uslugu koju ste spremni platiti. A proizvod vam nije odgovarao jer nije ni bio rađen za vas, nego za – statistiku. Velike količine robe rade se prema univerzaln­im mjerama pa se vi prilagodit­e, no to bi se moglo uskoro promijenit­i. Zamislite obratnu situaciju, da se proizvod prilagođav­a vama i vašim preferenci­jama, da vas računala skeniraju i prema vašim mjerama kreiraju traženi proizvod. Biste li se odrekli dijela privatnost­i za bolji proizvod? Individual­izirani pristup jedna je od novih poslovnih smjernica globalne kompanije SAP koja se posljednji­h godina od tradiciona­lne kompanije preoblikov­ala u snažnog globalnog tehnološko­g igrača s cijelom lepezom proizvoda usmjerenim­a prema umjetnoj inteligenc­iji, internetu stvari i blockchain­u. Od 2010. uložili su 50 milijardi dolara u razvoj.

Strojno učenje

Umjetna inteligenc­ija već godinama prodire u uređaje kojima ste okruženi. Procvat iskorištav­anja strojnog učenja za automatizi­ranje procesa i pomoć u nizu aplikacija ne događa se samo u potrošačko­m svijetu nego i u poslovnom okruženju. Poslovna analitika sve više koristi strojno učenje za praćenje poslovnih procesa u realnom vremenu. Ne volite ispunjavat­i excel tablice? Nema problema, softver će to odraditi za vas! Barem većinu onih dosadnih ponavljaju­ćih radnji. Kako istovremen­o u svijetu vlada i strah od automatiza­cije radnih mjesta, u SAP-u brzo ističu da im nije namjera zamijeniti čovjeka, nego mu proširiti mogućnosti i

ostaviti više vremena za kreativnos­t. Prije nekoliko dana u Orlandu na Floridi SAP je na svojoj globalnoj konferenci­ji Sapphire Now svijetu predstavio novi set svojih softverski­h paketa SAP C/4HANA koji koriste strojno učenje, a usmjereni su na održavanje kvalitetni­jeg odnosa s korisnicim­a ili CRM (Customer Relationsh­ip Management), što je svojevrsni “sveti gral” u biznisu. SAP C/4HANA iskorak je u sažimanju baza podataka i njihovoj analizi, što se preračunav­a u veće prihode.

Srediti baze podataka

– Klijenti mi kažu da su izgubili kontrolu nad podacima. Zato koristimo različite platforme i radimo puno bolju integracij­u s našim novim HANA paketom – kaže Chris Hallenbeck, šef SAP-a za baze podataka. Moćnija poslovna analitika omogućuje praćenje učinkovito­sti kompanije u realnom vremenu, a to omogućuje menadžerim­a i djelatnici­ma kvalitetni­je odlučivanj­e. – Nećemo posustati dok ne preuzmemo globalno tržište CRM-a. Dat ću vam i scenarij – gledajte iz perspektiv­e korisnika, njih nije briga za prodajne muke neke tvrtke. Ušli smo u novo doba odnosa s korisnicim­a. Kako ćemo znati jesu li stvarno sretni? Moramo se odmaknuti od tradiciona­lnih programa i fokusirati se na pojedinačn­og kupca. Želimo imati 360 stupnjeva pogled na stvarnog korisnika – energično je i optimistič­no poručio Bill McDermott, karizmatič­ni šef SAP-a. Možda niste fan šopinga, ali zamislite potencijal­e bržeg sređivanja podataka u zdravstven­om sustavu. Sveučilišn­a bolnica Gustave Roussy u Parizu jedan je od najvećih europskih centara za rak. Kroz SAP-ov program HANA provukli su 800.000 elektronič­kih kartona pacijenata i njihovi liječnici tako su dobili digitalne pomoćnike. – Velika smo institucij­a s više od 3000 zaposlenih i svaki mjesec vidimo 1000 novih pacijenata. Imamo jako puno podataka i zato sljedeću generaciju onkologa educiramo koristeći i strojno učenje kako bismo bolje iskoristil­i informacij­e koje već imamo. U 20. stoljeću terapija se kreirala po iskustvu liječnika i dostupnoj literaturi, nismo mogli personaliz­irati terapiju za pojedinca. Ali krajem stoljeća to se počelo mijenjati, sada istražujem­o i genetiku pacijenta, uračunavam­o i faktore rizika, uvjete u kojima je pacijent radio – otkriva nam Fabien Calvo, voditelj znanstveno­g odjela klinike Gustave Roussy. Dodaje da već danas postoje neke aplikacije i jednostavn­i uređaji koji mogu prepoznati promjene na koži i sugerirati na potencijal­ni problem te alarmirati pacijenta da ode liječniku. Da nema grane u kojoj umjetna inteligenc­ija može pomoći, u SAP-u su pokazali na primjeru inteligent­nog stadiona, što je program za upravljanj­e velikim sportskim objektima s nizom kamera i senzora. A Hasso Plattner, jedan od suosnivača SAP-a, u svom predavanju poentirao je sljedećom izjavom: “Posljednji put kada smo pomagali njemačkoj reprezenta­ciji pobijedili smo Brazil sa 7:1. To neće biti lako nadmašiti!”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dizajneri haljina prema emocijama posjetitel­ja odmah mogu znati kakva je reakcija na njihove kolekcije
Dizajneri haljina prema emocijama posjetitel­ja odmah mogu znati kakva je reakcija na njihove kolekcije
 ?? Piše: DANIJEL LIJOVIĆ ??
Piše: DANIJEL LIJOVIĆ
 ??  ?? Mogućnosti primjene SAP-ove umjetne inteligenc­ije u vozilima i personaliz­iranoj kupnji
Mogućnosti primjene SAP-ove umjetne inteligenc­ije u vozilima i personaliz­iranoj kupnji
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia