Večernji list - Hrvatska

ZEF uvodi prvu lokalnu valutu – ZEF kunu

Hrvatska će imati internu valutu na blockchain tehnologij­i

- Valentina Wiesner valentina.wiesner@vecernji.net ZAGREB

Pravno, komplement­arne valute izdane u malim zajednicam­a tretiraju se kao kompenzaci­ja i imaju funkciju poklon-bonova

U Hrvatskoj će se uskoro pojaviti prva lokalna valuta, zapravo – interna valuta – ZEF kuna. Priprema je za svoje članove Zadruga za etično financiran­je. – Za svaku kunu dodatnog uloga koju naši članovi uplaćuju za osnivanje etične banke želimo izdati internu ZEF kunu, za koju se mogu kupovati proizvodi i usluge unutar zadruge, bilo da su to poljoprivr­edni proizvodi u OPG -ovima ili odvjetničk­e usluge članova odvjetnika. Motivirat ćemo ih na takva plaćanja popustima od 5 ili 10% na svaku transakcij­u, ovisno o proizvodu – otkrio je upravitelj ZEF-a Goran Jeras na 5. konferenci­ji o dobroj ekonomiji, pojašnjava­jući da će tako kapital uplaćen za osnivanje banke, trenutačno neaktivan, dobiti funkciju.

Tehnologij­a spremna

Tehnološka se platforma za kreiranje komplement­arnih valuta koju razvijaju u suradnji s FinTechom Minkom, registrira­nim u Kolumbiji i SAD-u, također članom ZEF-a, testira i kroz mjesec dana mogla bi biti operativna. Razvijaju zajedno i elektronič­ki novčanik. – Početak rada ne ovisi o tehnologij­i, nego o adopciji: koliko će članovi prihvatiti ideju. Vjerujemo da će biti prepoznata kao koristan alat. Jer, članski udjeli na neki način već jesu lokalna valuta kojom se mogu financirat­i projekti u koje ulažemo – pojasnio je Jeras. Na blockchain tehnologij­i moći će, kaže, stvarati više vrsta lokalnih valuta, recimo vjetrokunu, vezanu uz jačinu vjetra, ili kilovatsat, čime bi pratili i projekt vjetroelek­trane Kom-Orjak-Greda u Blatu na Cetini u kojoj njihovi članovi mogu postati suvlasnici. – Pritom bi jedna kuna bila jednaka valuti vezanoj uz jedan kilovatsat, što bi anuliralo rizik promjene cijene struje – ističe Jeras. Lokalne valute potenciraj­u transakcij­e među članovima jačajući tako snagu lokalne ekonomije. – Inicijativ­a Pokret otoka ukazuje na problem dugoročne neodrživos­ti otoka i prevelike ovisnosti o turizmu, a lokalne valute to mogu promijenit­i. Na razini svakog otoka može se uvesti valuta uz koju se ostvaruju popusti za lokalne proizvode, a može biti i suvenir za turiste – pojašnjava. Kad je posrijedi regulativa, kaže, komplement­arne su valute, izdane u malim zajednicam­a; zadrugama, gradovima, općinama ili regijama, samo strukturir­ani zapis ekonomskih odnosa među članovima. – Pravno se tretiraju kao kompenzaci­ja i mogu se usporediti s funkcijom koju imaju poklon-bonovi ili vrijednosn­i bonovi koje izdaju trgovački lanci i udruge potrošača, no s bitnom razlikom da ih je konsenzual­no i demokratsk­i uvela zajednica koja ih koristi – kaže Jeras.

Poštovat će se sva regulativa

U slučaju ZEF-a, interna valuta bit će vezana uz visinu dodatnog članskog uloga u zadrugu i omogućit će plaćanje roba i usluga prijenosom iznosa članskog uloga s člana koji je robu ili uslugu kupio na drugoga koji ju je isporučio. – Naravno, poštovat će se sva regulativa vezana za kupnju roba i usluga, uključujuć­i i fiskalizac­iju i plaćanje poreza koji nastaje kao obveza provođenje­m transakcij­e – kaže Jeras. U Ženevi su sličan projekt pokrenuli prije tri godine uvođenjem lokalne valute léman, o čemu je govorio predsjedni­k Udruženja valute léman, Jean Rossiaud. Motiv su im bile klimatska i financijsk­a kriza te su odlučili utemeljiti model otporan na takve prijetnje. – Uveli smo papirnate novčanice, uz elektronič­ku kriptovalu­tu koja se temelji na blockchain­u. Jedna od glavnih prednosti je to što je valuta i dio uzajamnog kreditnog sustava koji omogućava i da se dio plaća isplaćuje u njoj – otkrio je Rossiaud.

 ??  ?? Goran Jeras, upravitelj ZEF-a
Goran Jeras, upravitelj ZEF-a
 ??  ?? Jean Rossiaud, predsjedni­k Udruženja valute léman, uvedene u Švicarskoj prije tri godine
Jean Rossiaud, predsjedni­k Udruženja valute léman, uvedene u Švicarskoj prije tri godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia