Večernji list - Hrvatska

Pripravak od mlijeka i sode bikarbone protiv plamenjače

-

Kad bi znali koliko su ukusne, zdrave i zanimljive, sadili bi ih svi, smije se Predrag Livak, opisujući trenutačne vladarice na svojim njivama – hokaido tikve. U trgovinama se još može naći pokoji primjerak iz lanjske berbe, kojega kilogram stoji oko deset kuna. No na hrvatskim poljima, koja su posljednji­h godina “posvojila” ovu japansku kulturu punu vitamina, minerala i vlakana, koja se s pravom naziva i nutritivno­m bombom, hokaido je tek u fazi raskošnih žutonaranč­astih cvjetova. – Od sijanja do branja prođu dva do tri mjeseca – objašnjava Predrag Livak, a za sve to vrijeme te se tikve na njegovu obiteljsko-poljoprivr­ednom gospodarst­vu u Kutjevu tretiraju samo mlijekom i koprivom.

Protiv bolesti želuca, srca...

Sjeme se prije sadnje preko noći natopi u vodi. Biljka se prvi put mora okopati, a poslije raste iz suhe trave koja sprečava da se zemlja ne pregrijava te da zadrži vlagu. Prihranu od koprive, koja služi i kao repelent i fungicid, hokaido dobiva već s nekoliko listova, potom svaka tri tjedna. U međuvremen­u, tretira se i sirovim mlijekom i sodom bikarbonom koji su izvrsna prevencija od plamenjače, krumpirove zlatice i drugih štetnika. One malo veće, poput srna i zečeva, Livak podalje drži s ljudskom kosom nabavljeno­m u frizerajim­a, čiji miris ne vole, a stavlja je na rubove polja s livadama i šumarcima. – Hokaido tikve uopće nisu zahtjevne za uzgoj, ali im trebaju plodna zemlja i navodnjava­nje, prostor, svjetlost i toplina – priča Livak, ističući kako bi zbog toga razmak između svake stabljike trebao biti oko metar. No posao se i te kako isplati jer Ovaj pripravak priprema se od jedne litre mlijeka, jedne jušne žlice sode bikarbone i deset litara vode i koristi se preventivn­o za tretiranje povrća kako bi se spriječila pojava plamenjače i pepelnice. Laktozu ne mogu probaviti svi insekti pa mlijeko predstavlj­a zaštitno sredstvo od mnogih štetnika, a dobro je i za kompost. Nabolje je termički neobrađeno mlijeko. Sredinom ljeta su optimalni uvjeti za razvoj gljivičnih bolesti na povrtnim kulturama.

Ubrane tikve treba uskladišti­ti na suhome, gdje se mogu čuvati i šest mjeseci Sjeme hokaido tikve se prije sadnje mora natopiti u vodi, a biljka se prvi put okopava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia