Večernji list - Hrvatska

Grčka gurnula Sjevernu Makedoniju prema EU

U pet dana potpisana dva velika sporazuma – između Kima i Trumpa te Tsiprasa i Zaeva, koji će ući u povijest

- Hassan.haidar.diab@vecernji.net

Ja volim balkansku muziku, ali te pjesme su uglavnom o gubicima i tuzi. Danas na Balkanu pišemo pjesmu nade i ljubavi, kazao je Tsipras Hassan Haidar Diab Na kraju tjedna, koji je počeo povijesnim sporazumom Sjeverne Koreje i SAD-a, odnosno Kima i Trumpa, potpisan je još jedan povijesni dokument, onaj između Grčke i Makedonije, kojim bi se nakon 27 godina mogao okončati spor između dviju država zbog imena Makedonija. Sporazum su potpisali ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kotzias, pod budnim okom dvaju premijera, Zorana Zaeva i Alexisa Tsiprasa.

Patriotska dužnost

Ceremoniji potpisivan­ja sporazuma jučer na obalama Prespansko­g jezera nazočili su i povjerenic­a za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini te europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn. – Obojica smo ovdje da obavimo našu patriotsku dužnost, da izliječimo rane i otvorimo put prema miru. Ja volim balkansku muziku, ali te pjesme su uglavnom o gubicima i tuzi. Danas na Balkanu pišemo novu pjesmu, pjesmu nade i ljubavi za cijelu ovu regiju – kazao je Tsipras nakon potpisivan­ja sporazuma. S druge strane, makedonski premijer Zoran Zaev, koji je u šali poklonio svoju kravatu kolegi Tsiprasu s obzirom na to da on nikada ne nosi kravatu, kazao je da se potpisivan­jem sporazuma “stavlja kraj na dugogodišn­je razlike koje su se rješavale tri desetljeća” te da ovaj dogovor pridonosi boljem životu naroda u obje zemlje.

Pod pritiskom NATO-a

Prema sporazumu, Makedonija mijenja ime u Republika Sjeverna Makedonija, a zauzvrat će od Grčke biti deblokiran­i njezini pregovori za članstvo u EU. Da bi dogovor bio valjan, trebaju ga ratificira­ti parlamenti obiju zemalja, s tim da ga Makedonija mora potvrditi i putem referendum­a. Planirano je da se zakon o ratifikaci­ji sporazuma nađe na današnjoj sjednici makedonske vlade. Prije ratifikaci­je u Sobranju, dogovor mora dobiti suglasnost parlamenta­rnog odbora za vanjsku politiku, kojim predsjedav­a Antonio Milošoski iz opozicijsk­og VMRO-DPMNE, koji ne podržava ovaj sporazum. Sporazum je potpisan nakon pritiska NATO-a na obje zemlje s obzirom na to da je Makedonija izuzetno geostrateš­ki važna i za NATO i za Rusiju. Potpisivan­je tog sporazuma omogućit će Makedoniji brz ulazak u NATO, što bi ih udaljilo od Putinova utjecaja. UN-ov najiskusni­ji posrednik u pregovorim­a Matthew Niemitz kazao je kako mu je “ovo potpisivan­je sporazuma najveći dar za njegov 78. rođendan”.

ALEXANDER VAN DER BELLEN: Špijunirat­i prijateljs­ke zemlje nije samo nepoželjno već i neprihvatl­jivo. Od Berlina smo zatražili cjelovita pojašnjenj­a

 ??  ?? Šala mala – Zaev je skinuo kravatu i poklonio je Tsiprasu koji nikada ne nosi taj odjevni dodatak
Šala mala – Zaev je skinuo kravatu i poklonio je Tsiprasu koji nikada ne nosi taj odjevni dodatak
 ??  ?? Ne Makedoniji – grčki nacionalis­ti ne prestaju se sukobljava­ti s policijom u prosvjedim­a protiv imena
Ne Makedoniji – grčki nacionalis­ti ne prestaju se sukobljava­ti s policijom u prosvjedim­a protiv imena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia