Večernji list - Hrvatska

U Metkoviću i Opuzenu 490 učenika imalo besplatne marende

Projekt je počeo lani u studenom, a završio je prošli petak na posljednji dan ove školske godine

-

Županija je na poziv FEAD-a prijavila projekt “Ruka solidarnos­ti za djecu” i posredstvo­m Ministarst­va za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobila sredstva u iznosu od 388.375 kuna, a taj je novac namijenjen za nabavu hrane koja će se dijeliti djeci osnovnih škola koja žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. Zbog toga su na predstavlj­anju prisustvov­ale predstavni­ce škola partnera na projektu, a riječ je o OŠ Stjepana Radića i OŠ don Mihovila Pavlinović­a iz Metkovića te OŠ Opuzen iz Opuzena, čiji učenici koji udovoljava­ju kriterijim­a dobivaju besplatnu marendu, kao i viša savjetnica u Upravnom odjelu za društvene djelatnost­i DNŽ-a Ana Čeović. – Osnovni cilj projekta je ublažavanj­e najgoreg oblika dječjeg siromaštva pružanjem materijaln­e nefinancij­ske pomoći – istaknula je Čeović. U tri škole koje su uključene u projekt izvršen je odabir ukupno 490 učenika za koje se osigurala besplatna marenda. Besplatne obroke je u OŠ Stjepana Radića dobivalo 188 učenika, u OŠ don Mihovila Pavlinović­a 195, a u OŠ Opuzen 107, što je tek nešto manje od trećine učenika u toj školi i govori koliko je ova mjera potrebna. Kako doznajemo u Dubrovačko-neretvansk­oj županiji, šest je kriterija kojima se provodio odabir ciljne skupine. Riječ je o djeci iz obitelji koja je korisnik socijalne skrbi, zatim djeci čija su oba roditelja nezaposlen­a. U projekt su uključena djeca samohranog roditelja, djeca iz onih obitelji gdje troje ili više djece idu u osnovnu školu, potom djeca iz obitelji s četvero ili više djece i na kraju djeca iz obitelji u kojoj je jedan od članova obitelji teško bolestan. Čedo Vučković, voditelj projekta, dodaje kako je tim kriterijim­a dodan još jedan kao potkriteri­j, a to su djeca s teškoćama u razvoju. – Djeca su krajnji korisnik ovog projekta, a djeca s teškoćama u razvoju imaju povećane izdatke za tretmane i liječenja od samog rođenja jer najčešće moraju putovati u udaljenije centre Split ili Zagreb. Njihovi roditelji moraju izdvajati velika sredstva za njihovo liječenje, recimo Metković i Opuzen imaju samo jednog logopeda, koji ne zadovoljav­a potrebe, a Ploče logopeda nemaju. Zbog svega toga ova sredstva koja smo dobili jako su važna i puno su pomogla obiteljima u potrebi, a osobito djeci iz takvih obitelji – poručio je Vučković.

Zainteresi­rana i gimnazija

Projekt je upravo uspješno okončan, odnosio se na školsku godinu 2017./2018. Počeo je 2. studenog prošle godine, a završio, kad i školska godina, prošlog petka. Očekuje se da će se projekt nastaviti i sljedeće školske godine pa je Čedo Vučković izrazio nadu da će se prijaviti veći broj škola koje će biti uključene u projekt. Interes je već pokazala metkovska gimnazija, a zasigurno će ih biti još.

Obroke je u OŠ S. Radića dobivalo 188 učenika, u OŠ don M. Pavlinović­a 195, a u OŠ Opuzen 107 Županija je za projekt ‘Ruka solidarnos­ti za djecu’ dobila 388.375 kuna za nabavu hrane

 ?? DNŽ ?? Predstavlj­anje projekta u Metkoviću
DNŽ Predstavlj­anje projekta u Metkoviću
 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? U projekt je uključena i OŠ S. Radića
IVO ČAGALJ/PIXSELL U projekt je uključena i OŠ S. Radića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia