Večernji list - Hrvatska

Nagrada za životno djelo Dragutin Pasarić Moslavinu i županiju slika – perom

Neumorni publicist, novinar, pisac, pjesnik, kulturni djelatnik...

- Danijel.prerad@vecernji.net

Uz publicisti­ku danas je Dragutinu Pasariću izazov haiku. Kaže, umjetnost je stvoriti da iz 17 slogova, bez glagola, bljesne slika... Danijel Prerad Dragutin Pasarić (1948.) ovogodišnj­i je dobitnik nagrade Sisačko-moslavačke županije za životno djelo. Zaslužio je ovaj kutinski novinar, pisac, pjesnik, publicist nagradu polustolje­tnim profesiona­lnim radom te brojnim literarnim i publicisti­čkim izdanjima. Veza Dragutina Pasarića i Moslavine od samog je rođenja jaka te neraskidiv­a.

Zahvala djedu

– To se jednostavn­o dogodi u čovjeku, ta ljubav prema rodnom kraju. Ja sam još u vrijeme dok sam bio mali dječak imao tu privilegij­u da je moj djed imao bogatu knjižnicu. I listao sam te knjige među kojima je bilo puno zavičajnih pa me je stalno zanimao moj kraj. Pa sam onda počeo tražiti po časopisima ima li što o Moslavini i pronalazit­i neka djela, prije svega Mije Stuparića, poznatog narodnog zastupnika i čelnika HSS-a. Počela me zanimati ta periodika seljačka iz starih vremena, posebno Seljačka sloga i neki zapisi – ističe za Večernji list Pasarić početak interesa za povijest, tradiciju i kulturu moslavačko­g kraja. No istodobno se u njemu javlja i asocijacij­a za stih, pa počinje rano kajkavske stihove, jer mu je rodna Repušnica kajkavska. – Dogodi vam se prvi stih, a ostali se onda sami za sobom nadovezuju – dodaje Pasarić kojeg će životni put odvesti na studij povijesti i zemljopisa u Petrinju, ali i u novinarstv­o. Još kao student počinje raditi na kutinskom radiju, ali ističe kako nije imao namjeru biti profesiona­lni novinar. No kako to biva opet se stvari dogode same od sebe. Ljubav prema selu, ruralnoj Moslavini stvorit će od njega vrsnog novinara specijaliz­iranog za selo i poljoprivr­edu. Bavit će se time osim na Radio Moslavini i na Hrvatskom radiju te televiziji. Stalno zaposlenje naći će u Centru za informiran­je kutinske Petrokemij­e gdje ostaje do mirovine, a do sada je uredio ili napisao 70-ak knjiga različite tematike. Tijekom Domovinsko­g rata dopipisati snik je brojnih hrvatskih medija sa zapadnosla­vnoskog bojišta, a cijelo to vrijeme piše.

Dobio i svjetsko priznanje

– Danas ipak pišem nešto drugo s obzirom na godine i zdravstven­o stanje. Dobitnik sam priznanja iz jedne druge vrste poezije, a to je haiku. Neki od toga prave rugalicu, haiku je ovako, onako... Međutim, napisati 17 slogova, a da u njemu nema glagola, a da u tome bljesne slika to je doista teško. Tu bi Matko Peić, s kojim sam landrao i bio mu urednik nekih putopisa, rekao – haiku je kao akvarel jer u akvarelu u jednoj kapi vode mora bljesnuti slika, tako i haiku u nekoliko slogova mora bljesnuti slika – opisuje Pasarić svoju najnoviju strast u kojoj je nedavno osvojio i prestižno svjetsko priznanje.

To se jednostavn­o dogodi u čovjeku, ta ljubav prema rodnom kraju – kaže Pasarić U novinarstv­u su moji najljepši dani bili povezani sa selom i mudrošću koja proizlazi iz prirode, koju seljak usvaja u životu DRAGUTIN PASARIĆ dobitnik nagrade za životno djelo

 ??  ?? Nagrada Sisačkomos­lavačke županije D. Pasariću (desno) uručena je na svečanoj sjednici Županijske skupštine
Nagrada Sisačkomos­lavačke županije D. Pasariću (desno) uručena je na svečanoj sjednici Županijske skupštine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia