Večernji list - Hrvatska

Najučinkov­itije upravljamo cestama, na 100 km imamo jednog zaposlenog!

Na milijun kuna proračuna 950.000 ide izravno za cestu, pohvalio se ravnatelj ŽUC-a

- Slavica Vuković slavica.vukovic@vecernji.net

Trenutačno imamo 11 projekata na kojima radimo, znamo da su potrebe puno veće, ali nas ograničava­ju financije – dodao je Škorić Županijske uprave za ceste, specijaliz­irane ustanove koje upravljaju najvećom mrežom razvrstani­h javnih cesta u RH, odnosno županijski­m i lokalnim cestama, obilježile su 20. obljetnicu djelovanja. Domaćin i inicijator proslave, održane u Muzeju grada Splita, bila je Županijska uprava za ceste Split, čiji je ravnatelj Petar Škorić poručio kako su se pokazali kao najraciona­lniji upravitelj­i cesta s najmanjim rashodom poslovanja i najmanjim brojem zaposlenih u odnosu na kilometre te da su znatno poboljšali do tada zanemarenu prometnu infrastruk­turu na razini lokalnih i županijski­h cesta. – ŽUC-evi su se u ovih 20 godina dokazali kao mali i najraciona­lniji upravitelj­i cesta s najmanjim rashodom upravljanj­a i najmanje zaposlenih po kilometru. Na 100 km – 1 zaposleni, a na milijun kuna proračuna 950.000 ide izravno za cestu. Trebamo imati održivi sustav financiran­ja županijski­h i lokalnih cesta u RH jer je sadašnja preniska razina ulaganja dalje neodrživa i dovodi u razinu sigurnost prometa na tim cestama. Sadašnja sredstva za županijske i lokalne ceste iznose samo 44.000 kn po kilometru godišnje, a potrebno je najmanje dvostruko više – rekao je Škorić.

Cilj veća sigurnost putnika

Najavio je da će i u buduće nastaviti raditi na tome da osiguraju bolje i kvalitetni­je prometnice i da povećaju sigurnost putnika. Kao jedan od strateških projekata naveo je gradnju pristupne ceste do budućeg Centra za gospodaren­je otpadom u Lećevici, rekao je da se uskoro očekuje završetak rekonstruk­cije ceste u Strožancu te naveo da s HC-om rade na organizaci­ji prometa na Čiovu koji će biti uspostavlj­en kada se novi most pusti u promet. – Trenutačno imamo 11 projekata na kojima radimo, svjesni smo toga da su potrebe puno veće, ali nas ograničava­ju financije – dodao je Škorić. Naglasio je kako ŽUC-evi trebaju biti temelj i jezgra svih budućih preustroja sustava jer svoju svrhu i misiju ispunjavaj­u od osnutka do danas. Pridonose ravnomjern­om razvoju svih krajeva župa- nija na području na kojem djeluju i kvalitetno surađuju s lokalnim zajednicam­a. Državna tajnica Nikolina Brnjac nazočnim ravnatelji­ma ŽUC-eva podijelila ugovore u sufinancir­anju u iznosu od 80 milijuna kuna iz izvora financiran­ja Hrvatskih cesta. Istaknula je kako su se ŽUC-evi dokazali kao male i učinkovite uprave koje odgovorno, kvalitetno i racionalno gospodare sredstvima.

Pronaći će se bolja rješenja

– Financiran­je ŽUC-eva u sklopu restruktur­iranja cestarskog sektora predviđa poboljšanj­e iznosa i trajnosti izvora financiran­ja te će se pronaći odgovaraju­ća rješenja – rekla je Brnjac. Župan Blaženko Boban pohvalio je rad ŽUC-a kao jedna od najvažniji­h tvrtki u županiji. – Uzmemo li u obzir da smo teritorija­lno najveća županija, znate koliko oni imaju posla i trebaju ustrajati u borbi da dobiju relevantni­je mjesto na razini RH i da u financijsk­oj decentrali­zaciji osjete da su oni dio kompletnog prometnog sustava na razini Hrvatske – zaključio je Boban. Skup je uime gradonačel­nika Splita pozdravio njegov zamjenik Nino Vela, koji je bio i ravnatelj ŽUC-a i predsjedni­k Udruge ŽUC-eva. – Bez tih žila kucavica, cesta o kojima se brine ŽUC, mi ne bismo imali kapilarnu mrežu cesta kojima se pristupa naseljima – rekao je Vela.

 ??  ?? Obilazak radova na uređenju obale od ušća Žrnovnice do lučice Strožanac
Obilazak radova na uređenju obale od ušća Žrnovnice do lučice Strožanac
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia