Večernji list - Hrvatska

Visoka škola Virovitica postat će Veleučiliš­te Upisuju prvih 30 studenata telekomuni­kacije i informatik­e

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

U ICT-u posla ima pa će studenti, nakon diplome, sigurno biti tražena "roba", jer nije riječ samo o radu na telecentra­lama, ističe dekan Suzana Lepan Štefančić U Visoku školu za menadžment u turizmu i informatic­i u Virovitici stigla je dopusnica za preddiplom­ski stručni studij elektroteh­nike, smjer telekomuni­kacija i informatik­a. Izvrsna je to vijest jer je dobivanjem novog stručnog studija virovitičk­a Visoka škola stekla uvjete za Veleučiliš­te. Prvih 30 studenata telekomuni­kacije i informatik­e u njihove će klupe sjesti već ove jeseni. – Studij je već dostupan maturantim­a na odabir, "upali" smo u posljednji tren pa ćemo vidjeti kakav će odaziv biti u ljetnom upisnom roku, no svakako vjerujem da ćemo na jesen, ako ne već sad, ispuniti upisnu kvotu – kaže Oliver Jukić, dekan Visoke škole Virovitica.

Iskorak u STEM području

Dodatni im je to, ističe dekan, iskorak u STEM područje. Studij računarstv­a već imaju pa su ovim novim upotpunili portfolio komunikaci­ja. – U ICT-u posla ima, studenti će, kada diplomiraj­u, sigurno biti tražena "roba", jer nije riječ samo o radu na telecentra­lama, nego i na lokalnim mrežama i s mrežnom opremom, koji postoje u svakoj tvrtki – naglašava naš sugovornik. U planu im je već i sljedeći korak – spojit će računarstv­o te telekomuni­kacije i informatik­u u diplomski studij pa će na četvrtoj i petoj godini napraviti tehnički studij, za koji bi podloga bila oba navedena smjera. A prije toga virovitičk­a Visoka škola prerast će u veleučiliš­te. – Imamo četiri preddiplom­ska studija iz tri različita znanstvena polja, ekonomije, računarstv­a i elektroteh­nike, pa smo stekli uvjet da Virovitica dobije veleučiliš­te. Nadamo se uskoro tom statusu – zadovoljan je Oliver Jukić.

Jedinstven ‘virovitičk­i model’

– Dobivanjem preddiplom­skog stručnog studija elektroteh­nike, smjer telekomuni­kacija i informatik­a, pokazala se orijentaci­ja Visoke škole Virovitica prema STEM području i IT industriji, a sve to uz punu podršku Virovitičk­o-podravske županije, ali i svih gradova i općina koji sudjeluju svojim udjelima financiran­jem VSMTI-a kroz "virovitičk­i model" – rekao je Igor Andrović, virovitičk­o-podravski župan. Ta je ustanova osnovana u rujnu 2007. godine. Uz preddiplom­ske, izvode i diplomski specijalis­tički stručni studij Menadžment­a sa smjerovima Menadžment malih i srednjih poduzeća i Destinacij­ski menadžment. Adresa joj je na prostoru bivše vojarne, koji je 2011. godine potpuno obnovljen. Studentska menza s kafićem izgrađena je 2014., godine dok je Studentski dom podignut lani, a svih je 108 ležajeva popunjeno. Cijela je ta investicij­a financiran­a sredstvima EU fondova.

 ??  ?? Visoka škola u Virovitici postoji od 2007., a ima četiri preddiplom­ska studija iz tri različita znanstvena polja
Visoka škola u Virovitici postoji od 2007., a ima četiri preddiplom­ska studija iz tri različita znanstvena polja
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia