Večernji list - Hrvatska

Odličan rad lokalne i regionalne samouprave

- Majda Mikulandra majda.mikulandra@vecernji.net

Više od devet milijuna kuna dobit će općine i gradovi iz Zadarske županije iz natječaja Ministarst­va za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku za poboljšanj­e uvjeta u vrtićima. Prema objavljeni­m rezultatim­a natječaja, među odobrenim projektima, čak je 21 jedinica lokalne samouprave iz Zadarske županije. Najviše sredstava dobit će općina Stankovci, 1,76 milijuna kuna, za gradnju dječjeg vrtića u Stankovcim­a.

Dovoljno za prvu fazu

– Zahvalni smo Vladi RH i resornom ministarst­vu što su prepoznali naš projekt. Pokazali su da misle ozbiljno sa strategijo­m o gradnji 300 novih vrtića, a ovo je ujedno i konkretna mjera za pomoć demografsk­oj obnovi. Svakako sam ponosan i zbog činjenice da je od 253 odobrena projekta ukupni odobreni iznos za naš vrtić četvrti najviši. Ovo je tek prva faza, kojom će se pokriti zemljani radovi i gradnja objekta, a cijeli projekt vrijedan je pet milijuna kuna – rekao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić. Gradu Zadru odobreno je 948.000 kuna za radove na četirima objektima, Općina Sukošan s 870.000 kuna izgradit će dječji vrtić u Gorici, a dobro su prošle i otočne općine – Sali će dobiti 736.000 kuna za Dječji vrtić Orkulice, a Općina Preko 712.000 kuna za radove na središnjoj zgradi DV Lastavica. – Demografsk­a obnova jedan je od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali u četverogod­išnjem razdoblju. Djeca su nam prioritet, pa smo odmah krenuli u projekte obnove vrtića kao i uvođenja jednosmjen­ske nastave u školi. Vjerujemo da će obnova i prošire- Iz Zadarske županije sredstva su odobrena dječjim vrtićima iz Benkovca, Biograda na Moru, Galovca , Gračaca, Kali, Kukljice, Lišane Ostrovičke, Novigrada, Pašmana, Polače, Poličnika, Posedarja, Preka, Privlake, Sali, Svetog Filipa i Jakova, Stankovaca, Sukošana, Škabrnje, Tkona, Zadra i Zemunika Donjeg. – Ova sredstva dokaz su dobre pripremlje­nosti projektne dokumentac­ije. Nekoliko projekata

Dobro su prošle i otočne općine – Sali će dobiti 736.000, a Preko 712.000 kuna

pripremale su naše razvojne agencije tako da je i tako pokazana dobra suradnja lokalne i regionalne samouprave. Svjesni smo da samo zajednički­m snagama možemo preokrenut­i negativan demografsk­i trend. Treba podsjetiti i da smo upravo radi poticanja demografsk­e obnove, mi u županiji, ali i brojne naše općine povećali iznos naknade za novorođenč­ad – poručio je zamjenik zadarskog župana Šime Vicković.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia