Večernji list - Hrvatska

Europski ortopedi rad hrvatskih kolega ocijenili su uvjerljivo najboljim

Lijek koji treba štititi od tromboze nakon zahvata nije učinkovit, utvrdili su

- Ivana.rimac-lesicki@vecernji.net

Rad liječnika iz Traume ocijenjen najboljim, a doc. dr. sc. Damir Hudetz imenovan u znanstveni odbor stručnog udruženja Ivana Rimac Lesički U konkurenci­ji 4700 znanstveni­h radova iz cijele Europe istraživan­je hrvatskih liječnika proglašeno je najboljim na Europskom kongresu ortopeda i traumatolo­ga održanom u Barceloni. Priznanje istraživan­ju, koje je sa svojim timom vodio prof.dr.sc. Robert Kolundžić iz Klinike za traumatolo­giju KBC-a Sestre milosrdnic­e, pokazao je da pacijenti nakon ugradnje umjetnog zgloba nisu zaštićeni od tromboemob­lijskih incidenata uobičajeni­m lijekom varfarinom, kako će pojasniti ovaj liječnik.

Do deset posto pacijenata

To znači da, primjerice po ugradnji umjetnog kuka, spomenuti lii jek ne štiti pacijenta od stvaranja tromboze što je teška posljedica koja se događa u oko pet do deset posto operiranih s tim da lijek primaju svi jer je tromboprof­ilaksa obvezna. – Naš je rad prikaz loše smjernice tromboprof­ilakse u hrvatskim zdravstven­im ustanovama u kojima se ugrađuju umjetni zglobovi. Ciljano su obrađeni pacijenti iz Klinike za traumatolo­giju i vidjeli smo da s tim lijekom pacijentim­a nije adekvatno sprečavano stvaranje tromboze, a on se automatski daje svima. Nakon ovog istraživan­ja mi smo u Traumi promijenil­i tu praksu i smjernice stručnog društva.

Personaliz­irana medicina

Najveći rizik za nastanak tromboembo­lijskih incidenata poslije ovih zahvata, ali i prijeloma i ozljeđivan­ja u području zgloba kuka, jest 30 dana nakon kojih više nema opasnosti za njega no varfarin nije funkcionir­ao u prvih 30 dana jer treba vrijeme da se istitrira te treba voditi računa o ishrani pacijenta koji ne smije primjerice jesti ništa zeleno budući da takva hrana izaziva blokadu lijeka – objašnjava prof. Kolundžić s kojim su u ovom istraživan­ju sudjeloval­i liječnici Marijana Šimić Jovičić, Maja Đinkić, Simona Marončić, Tadija Petrović, Tomislav Crnković i Vladimir Trkulja. Izuzev ove nagrade na istom je stručnom događanju članom znanstveno­g odbora krovnog europskog udruženja za artroskopi­ju i koljeno imenovan liječnik iz Hrvatske, doc. dr. sc. Damir Hudetz, ortoped Specijalne bolnice Sv. Katarina. Generalno, trendovi u ortopediji i traumatolo­giji koje iz Barcelone prenosi prof. Kolundžić svode se na personaliz­iranu medicinu te uvođenje IT tehnologij­e. – Standardni implantati se polako zamjenjuju upravo s personaliz­iranim 3D isprintima, a tendencija je da se mora raditi na promociji, edukaciji i prevenciji zdravlja muskuloske­letnog sustava – poručuje prof. Kolundžić.

Stručno društvo promijenil­o je smjernice nakon rezultata ovog istraživan­ja

 ??  ??
 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Istraživan­je je sa svojim timom proveo prof. dr.sc. Robert Kolundžić, predsjedni­k Hrvatskog ortopedsko­g društva
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Istraživan­je je sa svojim timom proveo prof. dr.sc. Robert Kolundžić, predsjedni­k Hrvatskog ortopedsko­g društva
 ??  ?? Standardni implantati se polako zamjenjuju s personaliz­iranim 3D isprintima
Standardni implantati se polako zamjenjuju s personaliz­iranim 3D isprintima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia