Večernji list - Hrvatska

Krstajić: Bili smo kompaktni, ali moramo ostati na zemlji

Ne mogu zamjeriti ništa svojim igračima, odnos na terenu im je bio odličan, kaže srpski izbornik

- Katarina Kušec sport@vecernji.net ZAGREB

– Znao sam da samo jaki na prekidima i zato sam vježbao slobodne udarce na treninzima – rekao je nakon utakmice Kolarov

Čekali su Srbi dugih osam godina da ponovno koračaju po travnjacim­a na kojima se igra Svjetsko nogometno prvenstvo jer SP u Brazilu su propustili, a onda ih je pogodak Aleksandra Prijovića za pobjedu 1:0 protiv Gruzije plasirao u Rusiju. Tako su pak u Cosmos Areni u Samari odigrali prvu utakmicu ovogodišnj­eg velikog natjecanja i to protiv Kostarike. Završilo je s minimalnih 1:0 za susjede.

Srbija je bila konkretnij­a

Iako je Srbija veći dio vremena loptu imala u svojim nogama, čak više od 60 posto to nisu uspjeli iskoristit­i u prvom poluvremen­u. No nakon pauze im je valjda izbornik Krstajić pojasnio neke stvari koje su Srbi onda realiziral­i. U 57. minuti prekrasnim golom iz slobodnog udarca zabio je Aleksandar Kolarov. Lijevom nogom naciljao je lijevi kut Keylora Navasa koji to nije mogao zaustaviti. Istina je da su Los Ticosi imali više napada, više upućenih udaraca, ali relativno nekonkretn­ih, za razliku od Srba koji su imali nekoliko zicera, a sve do tog pogotka, bilo im je teško poslati loptu u mrežu jer Navas je dobro izbrušeni vratar koji svoje reflekse usavršava u Real Madridu. A predvođeni njime, Brajanom Ruizom, Davidom Guzmánom... Kostarikan­ci su igrali strpljiv nogomet. Nogomet od kojega nisu odustajali jer očito imaju jasnu filozofiju kojom će se voditi u Rusiji. U krajnjoj liniji ponovno su izborili Svjetsko prvenstvo, tako da im filozofija možda i nije tako loša, no sada im je Srbija ‘podmetnula nogu’. Sredina i obrana orlova jednostavn­o su bili kompaktni i kohezivni, dok su Tadić i Milinković-Savić probleme Kostariki radili kroz sredinu terena i desno krilo, odakle je i dolazila većina napada Krstajićev­ih izabranika. No, prva utakmica ne određuje prvenstvo, samo ga lagano usmjerava. Kostarika je prošlo prvenstvo bila veliko iznenađenj­e. Najprije su završili na prvom mjestu u “skupini smrti” ispred Urugvaja, Italije i Engleske. Prošli su u osminu finala gdje su izbacili Grčku, a na kraju ih je Nizozemska poslala kući. Svjesni su oni da je ovo prvenstvo sada jedna sasvim druga priča. – Moramo naći rješenje za utakmice koje dolaze. Imali smo prilika, ali pronaći ćemo način kako da se dignemo. Ne smijemo gubiti loptu, moramo tražiti trenutak da nešto napravimo – rekao je Óscar Antonio Ramírez, koji za razliku od Mladena Krstajića nije imao razloga za sreću. – Ne mogu zamjeriti ništa svojim igračima, odnos na terenu im je bio odličan. Bili smo kompaktna cjelina. Utakmica je imala dobar tempo, imala je Kostarika faza gdje je pokušala ugroziti naš gol, ali nije im uspjelo. Naša obrana pokazala je da je bila na nivou. Najbitniji je da su igrači bili koncentrir­ani i angažirani, ali treba ostati na zemlji. Imamo odličnu atmosferu, a to je temelj – rekao je Krstajić.

Odmorit će se i slaviti

Kolarov je bio čovjek utakmice. – Znao sam da samo jaki na prekidima i vježbao sam slobodne udarce. Zadovoljan sam kako je cijela momčad igrala i htio bih tu pobjedu posvetiti Goranu Bunjevčevi­ću koji ima zdravstven­ih problema, reprezenta­cija je s njim. Ovo nam pobjeda olakšava put, ali bit će sa Švicarskom teško. Mi smo momčad koja mora ići na pobjedu. Odmorit ćemo se i proslavit ćemo, ali nećemo pretjeriva­ti – zaključio je Kolarov.

Zadovoljan sam kako smo igrali. Mi smo momčad koja mora ići na pobjedu, kaže Kolarov

 ??  ?? Srbi su pobjedom otvorili SP u Rusiji
Srbi su pobjedom otvorili SP u Rusiji
 ??  ?? Aleksandar Kolarov zabio je jedini pogodak na utakmici
Aleksandar Kolarov zabio je jedini pogodak na utakmici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia