Večernji list - Hrvatska

Maras pobijedio Bernardiće­va kandidata Denisa Hrestaka

Na cijelom terenu, uz iznimke, članstvo reklo da neće promjenu

-

Zagrebački SDP odluku je, zapravo, donio prošle nedjelje kada je u vodstvo stranke od 14 članova ušlo njih 13 po volji Iblerova trga Najveća SDP-ova organizaci­ja, ona zagrebačka, dobila je novog predsjedni­ka. Davora Bernardića koji je u međuvremen­u postao šef stranke, naslijedit će, prema prvim neslužbeni­m rezultatim­a, Gordan Maras, bivši ministar koji predstavlj­a tzv. struju bivšeg šefa stranke Zorana Milanovića. Maras je u drugom krugu dobio Denisa Hrestaka koji je slovio kao kandidat Iblerovog trga, odnosno šefa stranke Bernardića.

Otvoriti prostor za sve

Hrestak je jučer nakon glasanja opovrgnuo da je on kandidat predsjedni­ka stranke Davora Bernardića te poručio da će, u slučaju pobjede, otvoriti prostor i za svojeg protukandi­data Gordana Marasa. Ako pobijedi, zalagat će se, kako je rekao, da SDP na iduće lokalne izbore izlazi samostalno bez predizborn­ih koalicija kako bi provjerili svoju snagu i vidjeli koliko to SDP vrijedi u Zagrebu. Ali i za deakumulac­iju funkcija u SDP-u i za veću cirkulacij­u kadrova kako bi što veći broj članova dobio priliku pokazati što zna i može. – Predsjedni­k stranke nije se miješao u ove izbore. Ne želim sudjelovat­i u podjelama na “vaše i naše” i ne želim čak ni komentirat­i takve epitete – kazao je Hrestak. Maras je jučerašnje izbore nazvao “možda i najbitniji­m izborima za SDP u proteklih više od deset godina”. – Molim sve da iziđu i izaberu onoga za koga misle da bi bolje vodio SDP. Ne smiju danas ostati doma, jer SDP nakon ovih izbora ne smije biti isti kao prije. Znači, moramo izabrati promjene – kazao je jučer Maras. Rekao je i da je svima jasno da se SDP prestao baviti problemima građana te dodao: “Bavimo se sami sobom interno već godinu i pol”, pa obećao da će to mijenjati postane li novi predsjedni­k. Nema sumnje da je bitka bila tjesna. A upitno je hoće li rezultat donijeti pozitivne pomake. Zapravo se može zaključiti da je u zagrebačko­m SDP-u sve odlučeno još prošle nedjelje kada je održan prvi krug izbora. Jer, iako nije odlučeno tko će biti na čelu organizaci­je, Hrestak ili Maras, sastav Predsjedni­štva SDP-a Zagreb pokazao je bit, a to je da je svega 1700 članova od njih ukupno 5500, koliko ih navodno stranka u metropoli ima (toliko ih je izišlo na izbore od 2500 koliko ih je imalo pravo jer su plaćali članarinu), izabralo čak 13 od ukupno 14 članova koje je podupirao Denis Hrestak, odnosno Bernardić. Drugim riječima, članstvo je već izabralo da će stranku u Zagrebu voditi više-manje isti oni ljudi koji godinama nemaju rezultate. Dapače, koji stranku iz izbora u izbore vode na dno. Tek će se vidjeti što će sama promjena čelnog čovjeka donijeti. No nije samo u Zagrebu takva situacija. Izbori u županijski­m organizaci­jama koji su počeli prošlog viken- da, a nastavili se ovog pokazali su da članstvo SDP-a promjene baš i ne želi. Da očito misle kako je u Partiji sve divno i krasno. Jer u gotovo svim organizaci­jama, čast iznimkama, više su manje izabrali politiku kontinuite­ta. Najbolji je primjer je SDP Zadarske županije.

Bez velikih promjena

Tamo je članstvo, i to treći put, izabralo Renatu Sabljar Dračevac iako na prošlim lokalnim izborima stranka nije dobila nijednog načelnika u toj županiji. Jedan od rijetkih primjera u kojima je stranka izabrala promjenu jest Šibensko-kninski SDP gdje je dobio Joško Šupe protiv Igora Meića, kandidata koji je slovio kao blizak Davoru Bernardiću. Među ostalim i zato što se stari šef organizaci­je Franko Vidović nije ni kandidirao za novi mandat s obzirom na poraz na lokalnim izborima.

Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

U Zadarskoj županiji Renata Sabljar Dračevac dobila je treći mandat, a nema rezultata

Šibensko-kninski SDP izabrao je Joška Šupu kontra Igora Meića, kandidata šefa stranke

 ??  ??
 ??  ?? I danas u stranci traju podjele na Milanoviće­ve i Bernardiće­ve ljude
I danas u stranci traju podjele na Milanoviće­ve i Bernardiće­ve ljude

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia