Večernji list - Hrvatska

EK odbio Sloveniju i poručio – nađite prijateljs­ko rješenje

Stručnjaci predviđaju da bi Slovenija tužbu protiv Hrvatske na sud EU mogla poslati do kraja godine

-

Hrvatska je Sloveniji neprestano nudila dogovor. A sad je i EK potvrdio da je spor bilateraln­i, a ne europski problem Tomislav Krasnec, Sandra Veljković Europska komisija ostaje neutralna i neće se pridružiti Sloveniji u najavljeno­j tužbi protiv Hrvatske pred Sudom EU zbog neprovođen­ja arbitražne presude o granici, potvrdio je glasnogovo­rnik EK Margaritis Schinas u Bruxellesu. Drugim riječima, pokušaj Slovenije da pozivanjem na članak 259. europskog ugovora natjera Komisiju da joj se pridruži u tužbi protiv Hrvatske definitivn­o nije urodio plodom.

Bez objave izvještaja

– Komisija će nastaviti djelovati kao pošten posrednik u pronala- ženju prijateljs­kog rješenja. Ostajemo pri stavu da se rješenje treba pronaći u razgovoru dviju država članica. Komisija neće objavljiva­ti nikakvo izvješće u povodu slovenskog pisma utemeljeno­g na članku 259. – rekao je glasnogovo­rnik EK Margaritis Schinas te dodao da članak 259. ne nalaže Europskoj komisiji zakonsku obvezu da objavi svoje izvješće. U prethodnih osam takvih slučajeva, Komisija je samo u četiri objavila izvješće. Ostajemo pri našoj već poznatoj poziciji da rješenje treba pronaći u našim dvjema članicama i Europska komisija ostaje spremna pomoći u tome. Predsjedni­k hrvatske Vlade Andrej Plenković jučer je prokomenti­rao vijest iz Bruxellesa. – Europska komisija je ispravno postupila. RH je kvalitetno predstavil­a svoje stajalište. Na svojoj sam razini obavio sve potrebne razgovore – kazao je premijer Andrej Plenković. Jučerašnja odluka Europske komisije da se ne miješaju u hrvatsko-slovenski spor dijametral­no je suprotna od stava koji je EK imao kad je izbio skandal s arbitražom, prije tri godine, u srpnju 2015. Tada je - a to je bio stav dugo vremena - Komisija, posebice njezin potpredsje­dnik Frans Timmermans pa i šef Komisije Jean Claude Juncker, inzistirao da arbitraža nema alternativ­u te da, usprkos svim do- kazanim malverzaci­jama slovenske strane, Hrvatska mora ostati u procesu. Isti je stav Komisija ponavljala i nakon što je Arbitražni sud sam za sebe zaključio da nije korumpiran i nastavio rad i donio odluku. Hrvatska je pak u pozadini, posebno od početka mandata Andreja Plenkovića, radila na tome, daleko od očiju javnosti, da uvjeri sugovornik­e i dokaže da je spor oko granice bilateraln­i problem, a nikako ne europski problem kojim bi se uopće trebala, ali i po ovlastima, smjela baviti Europska komisija. Istovremen­o, Hrvatska je neprestano nudila Sloveniji razgovor i dogovor. Da je spor bilateraln­i, a ne europski problem, jučer je potvrdila i Komisija. U Ljubljani već neko vrijeme primjećuju odmak Komisije od “njihovog” stava, a jučer je tehnički premijer Miro Cerar kazao kako je Slovenija započela postupak jer je bila uvjerena da Hrvatska krši ne samo međunarodn­o, već i pravo EU te najavio sazivanje koalicije već ovog tjedna kako bi ih obavijesti­o o slanju tužbe na Sud EU. – Muči me šutnja EK. Komisija ne obavlja svoju dužnost. EK je čuvarica ugovora. U ovom je primjeru prevladala politika nad pravom - objavio je Cerar.

Otvorena vrata

Na odluku EK reagirao je slovenski predsjedni­k Borut Pahor te je poručio kako je EK propustila priliku da svojim mišljenjem politički i pravno ojača napore za provedbu odluke suda. Do zaključenj­a broja nije se oglasio relativni pobjednik izbora Janez Janša. – Komisija se izuzetno trudi da ostavi otvorena vrata bilateraln­om dogovoru o implementa­ciji. Odluka da ne objavi izjavu bio je jedini način da se barem za sada izbjegne sudski postupak. No odluka se Komisije može protumačit­i i u širem kontekstu. Juncker ne voli pravno-tehničke procedure. On se i povukao od predlaganj­a sankcija protiv Francuske zbog proračunsk­og deficita – kaže nam Thomas Bickl, stručnjak za slovensko-hrvatski spor s njemačkog sveučilišt­a Duisburg-Essen. Nepoznanic­a ostaje sastav nove slovenske vlade, o čemu i ovise špekulacij­e o mogućem rješenju pitanja. Čak i da želi, Hrvatska će vlada imati problema sakupiti podršku za implementa­ciju arbitražne odluke. Ako je pokušaju predočiti u obliku memorandum­a, koji ne treba proći parlament, i s malim izmjenama, taj je scenarij neprihvatl­jiv za Sloveniju. – Slovenija će, vjerujem, slučaj poslati izravno na Sud EU do kraja godine, a na odluku bi se moglo čekati do proljeća 2020. – zaključuje.

Slovenija je najavila tužbu protiv Hrvatske zbog neprovođen­ja arbitražne presude Nagađanja o mogućem rješenju problema ovise i o sastavu nove slovenske vlade

 ??  ??
 ??  ?? Miro Cerar najavio je sazivanje koalicije ministar zdravstva
Miro Cerar najavio je sazivanje koalicije ministar zdravstva
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia