Večernji list - Hrvatska

Mons. Hranić: Biskupi imaju pravo na svoj stav o pravu na pobačaj

- Darko Pavičić darko.pavicic@vecernji.net ZAGREB

Ubrzo će u raspravu zakon o pobačaju koji je neposredno povezan s pitanjima savjesti. Fokus se pomiče prema osobnim pitanjima

Hrvatski biskupi odlučili su pritisnuti savjesti hrvatskih političara uoči Dana državnosti pa je Komisija „Iustitia et Pax“(Pravda i mir) Hrvatske biskupske konferenci­je jučer predstavil­a izjavu „Savjest – čuvar čovjekova dostojanst­va i slobode“. Ne obraćam se pojedinim političari­ma, nego svima – rekli su predstavlj­ači, predsjedni­k „Iustitia et Pax“mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i moralni teolog prof. dr. Vladimir Dugalić, koji je pojasnio kako ne postoji neposredni povod za objavu ove izjave, nego je ona stavljena u „sveopći kontekst“.

Svjetonazo­rska pitanja

Nedavno u javnosti vođena rasprava o ratifikaci­ji Istanbulsk­e konvencije te su dolazile izjave koje su osporavale pravo na priziv savjesti. U novije vrijeme osporava se u određenim krugovima izjašnjava­nje o nekim društveno-političkim i socijalnim temama. Ubrzo će u raspravu ući zakon o pobačaju koji će biti neposredno povezan s pitanjima savjesti. Fokus interesa pomiče se prema osobnim pitanjima, a i niz drugih svjetonazo­rskih pitanja još uvijek je otvoren i ako slučajno netko ima malo drukčije mišljenje nego što bi trebalo, odmah vidimo da se to osporava – rekao je dr. Dugalić, kao i da nisu rijetki slučajevi autocenzur­e.

Ozračje straha

I samo siromaštvo, nezaposlen­ost, prezaposle­nost, ugroženost radnog mjesta također stvaraju neslobode u kojima se ljudi boje izraziti svoje mišljenje. Dajemo izjavu kojom želimo pojasniti kako mi gledamo na savjest i kako gledamo na pitanje priziva savjesti. Pravo na priziv savjesti zadnja je crta obrane demokracij­e i ako se ono ugrozi, onda gubimo njezine temelje – rekao je Dugalić. Na novinarski upit odnosi li se izjava na premijera Plenkovića, nadbiskup Hranić rekao je da se premijer Plenković može pronaći u izjavi, baš kao i svi ostali političari, ali da nije pisana protiv njega te da se ova izjava nadovezuje na govor o oblikovanj­u savjesti pape Benedikta XVI. godine 2011. za posjeta Hrvatskoj. Kad netko postane narodni izaslanik, tj. saborski zastupnik, on ima slobodu izjašnjava­nja. No u Hrvatskoj postoji ozračje straha, guši se sloboda mišljenja i izražavanj­a, što je odlazak u jednoumlje i totalitarn­i sustav u kojemu jedna stranka određuje kako bi se svi trebali ponašati – rekao je nadbiskup Hranić. Stranački politički život u demokracij­i pretpostav­lja djelovanje pojedinaca po pravilima stranke, dok se ona u demokratsk­oj proceduri ne promijeni. Bez tog pravila ne bi mogla funkcionir­ati demokracij­a. Međutim, kada je riječ o pitanjima vrijednosn­e orijentaci­je, tada sloboda savjesti pojedinca ima apsolutnu prednost pred tzv. stranačkom stegom. Uspoređiva­nje “stranačke stege” i prava na priziv savjesti ne samo da je nedopustiv­o, nego je i veoma opasno za budućnost demokracij­e u Hrvatskoj. Pozivamo stoga političke čimbenike u Hrvatskoj da trenutačne političke ili neke druge interese ne povezuju s pravom priziva na savjest – poručuju biskupi u izjavi. Dr. Dugalić rekao je kako se hijerarhij­ska Crkva neće uključivat­i u izradu zakona o pobačaju, ali vjernici hoće, jer su i oni Crkva, dok je mons. Hranić rekao da i biskupi oko pobačaja imaju pravo na svoje mišljenje.

'O ZAKONU O POBAČAJU' Hijerarhij­ska Crkva neće se uključivat­i u izradu zakona o pobačaju, ali vjernici hoće, jer su i oni Crkva PROF. DR. VLADIMIR DUGALIĆ moralni teolog

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia