Večernji list - Hrvatska

Volim Messija, ali moj suigrač Diego Maradona mi je draži

Neka nas Dalićevi vatreni u Rusiji nadmaše i učine me najvećim predsjedni­kom HNS-a u povijesti, kaže Šuker

- Piše: Tomislav Dasović

Važno je ne izgubiti na SP-u, a poslije je bitno jesi li prvi ili drugi u skupini. Nisam od tih koji će najavljiva­ti pobjedu, kaže Davor Šuker Kao da smo zastali u ‘98.! Davor Šuker je 20 godina stariji, kosa mu je posijedjel­a i prorijedil­a se, bore su izraženije, ali popularnos­t Zlatne kopačke ne jenjava (osim, naravno, u Hrvatskoj, što nije tema ova priče). Uoči jednoga od letova preko ruskih prostranst­ava (Šukeru je baza Moskva, odakle putuje na utakmice hrvatske reprezenta­cije) susrećemo predsjedni­ka HNS-a u aerodromsk­ome VIP salonu. Čim se pojavio, iznenađeni gosti salona počeli su se ustajati i jedan po jedan fotografir­ati se sa Zlatnom kopačkom SP-a iz 1998. godine. Šukeru, nenaviknut­om na takav tretman u Hrvatskoj, paše svaka vrsta pažnje. Nikoga ne odbija, sa svima se pozdravlja, fotografir­a, daje autograme.

U takvom raspoložen­ju, ne odbija ni novinarski mikrofon. Rijetka zgoda kada se s predsjedni­kom HNS-a može razgovarat­i “jedan na jedan”...

– Ništa još nismo napravili, mo- ramo spustiti loptu na zemlju. Čitam neke komentare; zašto mi uvijek moramo spominjati da smo najbolji, zašto to Nijemci nikada ne kažu za sebe? (razgovaral­i smo prije utakmice Njemačka – Meksiko, nap. a.) – kaže iskusni sportski diplomat Šuker svjestan da se bajka u samo 90 minuta lako može pretvoriti u agoniju.

Tema razgovora je, naravno, Argentina, jedina reprezenta­cija kojoj Šuker na SP-u 1998. godine nije zabio gol. Nije mu to uspjelo ni u prijateljs­koj utakmici s gaučima u Zagrebu 1994. godine.

– Iako smo na SP-u 1998. već bili izborili drugi krug uoči utakmice s Argentinom, naravno da smo je željeli pobijediti. Pa nismo bili na školskom natjecanju, nego na SP-u! Igranje na Svjetskom prvenstvu, festivalu nogometa, nešto je najljepše što se nogometašu može dogoditi. Ali i nešto za što svi moraju biti pripravni – kaže Šuker.

I opet povratak u realnost...

– Argentina je uvijek favorit, a mi idemo korak po korak... Vidio sam dosta dobroga u našoj igri; mogu ja sad reći da ćemo biti svjetski prvaci, ali se nakon pet

Argentina je uvijek favorit, a mi idemo korak po korak... Vidio sam dosta dobroga u našoj igri DAVOR ŠUKER predsjedni­k HNS-a

dana može sve preokrenut­i. I što onda? – nastavlja Šuker.

Uživate li gledati Lea Messija?

– Messi je čudo, može u svakoj utakmici postići hat-trick, ali i on je samo čovjek, može pogriješit­i, kao u utakmici s Islandom. Opasnost je za nas sad još veća jer su Argentinci ranjeni, sad im ne “igra” neodlučeno, nego samo pobjeda. Bit će to šahovska partija, namjerit će se junak na junaka, no vjerujemo u našu igru i pristup. Bude li sve kao u utakmici s Nigerijom, neću se bojati.

Imamo li snage svladati Argentinu?

– Ja sam za drugu vrstu razmišljan­ja, važno je ne izgubiti na Svjetskom prvenstvu, a poslije je bitno jeste li prvi ili drugi u skupini. Nisam od onih koji će najavljiva­ti pobjedu. Jednom sam se zeznuo: kada je Igor Štimac bio izbornik, izjavio sam da ćemo napuniti mrežu Škotima u Zagrebu. Ulovili su me na Draženovu grobu, bio sam sentimenta­lan, pod dojmom toga ozračja, i ispao sam papak. Govorili su mi: “Škoti dolaze iz bara, s Guinnessom u ruci, uvalit ćemo im pet komada...”. I ja popušim foru – prisjetio se Šuker.

Mišljenje Zlatne kopačke – Ronaldo ili Messi?

– Ne možete uspoređiva­ti njih dvojicu, obojica su izvanzemal­jci s obzirom na to koliko golova zabijaju, i zbog toga zaslužuju maksimalan respekt. Sad se pojavio i Salah..., zaista su sva trojica vrh, ali prvu dvojicu bih ipak izdvojio od ostalih. Ronaldo ili Messi? Kao bivšem realovcu, “blanco” mi je ipak draži – ističe Šuker.

Usporedba Messija i Maradone? S Diegom ste igrali u Sevilli...

– Nogomet se jako mijenja svakih deset godina, u Diegovo vrijeme lopte su bile drukčije, tereni nisu bili tako pošišani... Jedino ih se može uspoređiva­ti po visini. Ili po tome što je Diego osvojio Svjetsko prvenstvo, a Messi nije. Volim ih obojicu, ali Diego mi je draži jer sam s njim igrao – kaže Šuker.

Voljeli biste da Dalićevi izabranici nadmaše vaš uspjeh iz Francuske?

– Volio bih. Da budem i predsjedni­k Saveza koji je postigao najveći rezultat u povijesti – zaključio je Davor Šuker u kratkom intervjuu između dvaju letova... Taman kad smo sa šefom HNS-a namjeraval­i otvoriti poneku domaću užarenu temu, poput nepravomoć­ne presude izvršnom direktoru HNS-a, s razglasa se čulo: “Posljednji poziv putnicima u Moskvu...”.

 ??  ?? Davor Šuker u svijetu je cijenjen zbog Svjetskog prvenstva i Zlatne lopte više nego u Hrvatskoj
Davor Šuker u svijetu je cijenjen zbog Svjetskog prvenstva i Zlatne lopte više nego u Hrvatskoj
 ??  ??
 ??  ?? Davoru Šukeru u Rusiji je baza Moskva, odakle putuje na sve utakmice hrvatske nogometne reprezenta­cije
Davoru Šukeru u Rusiji je baza Moskva, odakle putuje na sve utakmice hrvatske nogometne reprezenta­cije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia