Večernji list - Hrvatska

Prodaje zgrade neće biti, HGZ smjenjuje svojeg predsjedni­ka

Vrijednu nekretninu u centru Zagreba htio je kupiti Ciril Zovko

- Branimir Pofuk branimir.pofuk@vecernji.net ZAGREB

Ravnateljs­tvo je zamjerilo Niki Đuriću što je raspravu o prodaji zgrade uvrstio na dnevni red sjednice bez ikakvih konzultaci­ja s njima Posljednji­h tjedan dana u hrvatskoj kulturnoj, a osobito glazbeničk­oj javnosti podignuta je uzbuna nakon što se proširila vijest da se razmišlja o prodaji zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda u Gundulićev­oj ulici. Opravdan povod za uzbunu i uznemireno­st bio je putem elektronsk­e pošte i društvenih mreža proširen poziv koji je članstvu Ravnateljs­tva HGZ-a uputio predsjedni­k HGZ-a Niko Đurić. Gospodin Niko Đurić, umirovljen­i odvjetnik i dugogodišn­ji član HGZ-a i Društvenog orkestra HGZ-a, koji je na funkciju predsjedni­ka te ustanove izabran početkom ove godine, zakazujući sjednicu Ravnateljs­tva za 7. lipnja, u pozivu članovima tog tijela naveo je i dnevni red sjednice s ovako definirano­m prvom točkom: “Ponuda kupnje za zgradu na adresi: Gundulićev­a 6, Zagreb”.

Odbili čak i raspravlja­ti

Kako je vidljivo i iz zapisnika s te sjednice, Ravnateljs­tvo je odbilo uopće raspravlja­ti o toj točki, zamjerajuć­i predsjedni­ku Đuriću što ju je uopće stavio na dnevni red bez ikakvih konzultaci­ja s Rav- nateljstvo­m te zato što prodaja zgrade, glavnog kapitala HGZ-a, ne samo da ne dolazi u obzir nego je Statutom ove udruge građana izričito zabranjena. Zbog alarmantni­h vijesti i sve burnijih reakcija u javnosti, u velikoj dvorani HGZ-a jučer je održana i konferenci­ja za medije, kojoj je prisustvov­ao i jedan broj zabrinutih članova HGZ-a. Članovi Ravnateljs­tva Mladen Janjanin i Seadeta Midžić, kao i tajnik Ravnateljs­tva Ljubomir Gašparo- vić inzistiral­i su na činjenici da nitko ne prodaje zgradu HGZ-a, a predsjedni­k Đurić nije se pojavio, nego je medijima uputio pismo u kojem je “sva dosadašnja medijska izvješćiva­nja” nazvao “jednostran­ima, neistiniti­ma, punima maliciozno serviranih poluinform­acija” te “harangom i medijskim linčem”, a sve koje zanima istina o stanju u HGZ-u pozvao je da se jave u njegov ured 27., 28. ili 29. lipnja. Međutim, članica tročlanog Suda časti HGZ-a Naima Balić najavila je za ovaj petak sastanak tog tijela na kojem će predložiti smjenu Nike Đurića koji očito “nije časna osoba niti mu je mjesto u HGZ-u jer ne zna ni povijest, ni važnost ni svrhu te institucij­e”. O tome govori i zapisnik sjednice održane 8. svibnja prema kojem je Đurić kao mjere štednje i financijsk­e konsolidac­ije HGZ-a spominjao mogućnost ukidanja ansambala HGZ-a, a Knjižnicu HGZ-a, koja čuva za povijest hrvatske glazbe najvažniju zbirku djela i dokumenata, nazvao je spremištem starog papira.

Želio i koncertnu dvoranu

Prema dodatnom objašnjenj­u sporne točke dnevnog reda, koje je Ravnateljs­tvu uputio Niko Đurić, inicijalnu namjeru da kupi zgradu najstarije i temeljne institucij­e zagrebačke i hrvatske glazbene kulture, skupa s koncertnom dvoranom, pokazao je hrvatsko-kanadski poduzetnik Ciril Zovko.

Nedavno izabrani predsjedni­k HGZ-a Niko Đurić nije se pojavio na konferenci­ji za novinare

 ??  ?? Stali u obranu imovine HGZ-a Ljubomir Gašparović, Mladen Janjanin, Seadeta Midžić i Miroslav Gašparović na konferenci­ji za novinare
Stali u obranu imovine HGZ-a Ljubomir Gašparović, Mladen Janjanin, Seadeta Midžić i Miroslav Gašparović na konferenci­ji za novinare

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia