Večernji list - Hrvatska

Putin zabranio prodaju alkohola, Mandžukić ‘skuplji’ od Messija!

Jedan Hrvat već je zaigrao u Novgorodu, Zadranin Lovre Čirjak u dresu lokalnog drugoligaš­a Olimpijeca

- Piše: Tomislav Dasović

Na gradnji velebnoga stadiona u Novgorodu, gdje ćemo u četvrtak igrati protiv Argentine, poginula su četiri radnika Gotovo 30 Celzijevih stupnjeva dočekat će danas hrvatske reprezenta­tivce u Nižnjem Novgorodu u središnjoj Rusiji, nekadašnje­mu Gorkomu (do 1990. godine), petome po veličini ruskome gradu, s milijun i pol stanovnika i bogatom poviješću. Povijest će ovdje ispisati i nogometne reprezenta­cije Hrvatske i Argentine koje će odigrati drugu međunarodn­u utakmicu na novome velebnom stadionu Nižnji Novgorod, kapaciteta gotovo 45 tisuća mjesta.

Gradili u nehumanim uvjetima

No jedan Hrvat već je ovdje zaigrao, a nije reprezenta­tivac. On je 26-godišnji Zadranin Lovre Čirjak, član ruskoga drugoligaš­a Olimpijeca iz Novgoroda. Njegova momčad već je u proljetnom dijelu prvenstva igrala na ovom stadionu, što joj je, kaže Lovre, bio svojevrsni šok budući da ju je odjednom, umjesto pet tisuća kao do sada, počelo pratiti više od 40 tisuća navijača. Gradnja glamurozno­ga, ultramoder­noga stadiona pokraj rijeke Volge koštala je Ruse čak 250 milijuna eura, a za vrijeme radova život su izgubila četvorica radnika, na što je upozoraval­a organizaci­ja za zaštitu ljudskih prava. Gradilo se, naime, i na minus 25 stupnjeva, u nehuma- nim uvjetima, samo da stadion što bude prije dovršen. Mnogi se ovdje pitaju čemu će poslije SP-a služiti ta grdosija od stadiona budući da nogomet u ovom gradu nije sport broj jedan. Najpopular­niji su sportaši i ponos toga grada hokejaši Torpeda, jedina momčad izvan Moskve koja je za vrijeme SSSR-a bila među prva tri kluba u državi. Bilo je to 1961. godine... – Ništa ovdje nije sagrađeno uzalud, ništa nije nepotrebno, svi objekti ispunit će svoju svrhu. Ovaj stadion ostat će na raspolagan­ju ruskom narodu – izjavio je Aleksej Sorokin, član Organizaci­jskoga odbora SP-a. U Nižnjem Novgorodu hrvatska reprezenta­cija mogla bi zaigrati još jednom na SP-u. Bude li pobjednik skupine, u Novgorod bi se vratila 1. srpnja na sraz s drugoplasi­ranim iz skupine C. Golemi, živopisni Nižnji Novgorod, grad na dvije rijeke, Volgi i Oki, još uvijek na svojim širokim ulicama čuva prometne “fosilne ostatke” iz doba Sovjetskog Saveza; muzejske primjerke trolejbusa i autobusa... – Autobusi su kao iz filma “Tko to tamo pjeva”, bio sam u šoku kad sam ih vidio! – smije se Čirjak, bivši igrač Intera, Zadra, Celja, makedonske Škendije..., inače prijatelj našega reprezenta­tivca Šime Vrsaljka, s kojim je stalno u kontaktu.

Paprene cijene u kafićima

U Nižnjem Novgorodu igra posljednji­h sedam mjeseci, kaže da je prezadovol­jan uvjetima... – Plaća stiže na vrijeme, izvrsno sam primljen, ljudi su ovdje gostoljubi­vi. Na klimu sam se već naviknuo... Snijeg? Nema ga puno zimi, samo metar-dva – smije se Čirjak koji žali što neće biti na utakmici Hrvatska – Argentina budući da je na pripremama Olimpijeca na Kavkazu. U Nižnji su počeli stizati i prvi hrvatski navijači, a ostatak naših trupa odmah upozoravam­o: po odluci Vladimira Putina, u tom je gradu za vrijeme SP-a u trgovinama zabranjena prodaja alkohola! Hladnjaci s alkoholnim pićima su zapečaćeni, pristup policama blokiran. No u kafićima i restoranim­a ovih dana mogao se piti alkohol, ali po paprenim cijenama. Nadomak fan zone u jednom kafiću cijene piva kretale su se od 27 do 37 kuna. Šveđanima, koji su ovdje igrali s Korejcima, to nije puno, neće biti ni Englezima, koji ovamo stižu 23. lipnja, jer dan kasnije igraju s Panamom. Šetnja sunce okupanim Nižnjim Novgorodom, čije su ulice krcate turistima, navijačima, Fifinim osobljem, novinarima..., otkrili smo i kako je došlo do nevjerojat­noga poremećaja cijena na tržištu nogometaša. Mandžukić je postao skuplji od Messija i Modrića! Naravno, nije riječ o pravim igračima, nego drvenim jajima s likovima najvećih zvijezda Svjetskog prvenstva u trgovini “Ruski suveniri”. Tako je Mandžukić procijenje­n na 2000 rubalja ili 200 kuna, Modrić na 140 kuna, a Lionel Messi na samo 120 kuna...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mandžukiće­vo drveno jaje skuplje je od Modrićeva i Messijeva
Mandžukiće­vo drveno jaje skuplje je od Modrićeva i Messijeva
 ??  ?? Za vrijeme SP-a dućani u Novgorodu ne prodaju alkohol
Za vrijeme SP-a dućani u Novgorodu ne prodaju alkohol
 ??  ?? Argentinsk­i navijači(ce) već su stigli u Nižnji Novgorod
Argentinsk­i navijači(ce) već su stigli u Nižnji Novgorod

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia