Večernji list - Hrvatska

MARIĆEV MIKS: PDV 24 POSTO PLUS MANJI POREZI I DOPRINOSI

NASTAVAK POREZNE REFORME

- Ljubica Gatarić ZAGREB

Smanjenje opće stope PDV-a na 24 posto trebalo bi ojačati rasterećen­jem poslodavac­a i smanjenje pritiska na najveće plaće Odlično plaćeni samac koji živi u Zagrebu i mjesečno na ruke prima oko 22.500 kuna za poreze i doprinose (iz i na plaću) izdvaja dodatnih 25 tisuća kuna! Davanja na plaću najveća su za skupinu zaposlenih koja zarađuje oko 20 tisuća kuna neto te na svakih 100 kuna bruta državi idu 52 kune, a njima ostaju 48 kune! Za prosječne plaće, oko 6200 kuna neto, taj omjer je 60 prema 40 u korist radnika jer davanja državi za mirovinske, zdravstven­e, doprinose za zapošljava­nje, zaštitu na radu te porez na dohodak i prirez iznose oko 4300 kuna!

Jedna stopa

Porezna presija najniža je kod minimalaca, gdje je omjer 70 prema 30 u korist radnika. Na 3200 kuna neto plaće državi treba uplatiti 1500 kuna doprinosa! Primjeri su to za samce jer je osobama koje uzdržavaju djecu ili druge članove obitelji porezna obveza niža. Ranija analiza Instituta za javne financije pokazala je da dvije trećine prikupljen­og poreza na dohodak dolazi iz plaća deset posto najbolje plaćenih radnika u državi – odnosno od ljudi koji nemaju porezne olakšice ili mjesečno zarađuju nešto više od deset tisuća kuna. Od početka prošle godine porez na dohodak u Hrvatskoj plaća se prema tri stope, najnižih 12 posto rezerviran­o je za dohodak od kapitala (kamata) i najma imovine, a s 24 i 36 posto oporezuju se plaće zaposlenih, s tim što se stopa od 36 posto primjenjuj­e na dohodak iznad 17.500 kuna mjesečno. Ukidanje te stope osjetili bi, primjerice, inženjeri, menadžeri, bolje plaćeni liječnici i ostali čija je mjesečna plaća iznad 27 tisuća kuna bruto, odnosno oko 16 tisuća neto. Ministar financija Zdravko Marić za Večernji list kazao je da se razmatra micanje granične stope od 36 posto, ali “odluka još nije donesena”. Kad bi Hrvatska slijedila primjere Bugarske, Češke, Mađarske, Litve i Rumunjske i ostavila samo jednu stopu poreza na dohodak, neto plaće od 22 tisuće kuna narasle bi 1300 kuna. Slovenija i Italija imaju progresiva­n model oporezivan­ja s pet stopa, Austrija šest, a Njemačka tri. Predrag Bejaković, iz Instituta za javne financije, procjenjuj­e da porez po najvećoj stopi od 36 posto plaća 4-5% obveznika poreza na dohodak! Ako bi neoporeziv­i dio dohotka ostao isti – 3800 kuna – a svi su izgledi da bi tako moglo biti, ukidanje te stope za 95 posto zaposlenih ne bi značilo ništa.

Do kraja lipnja

Postoji mogućnost da će se ukinuti ili smanjiti stopa doprinosa za zapošljava­nje, na što odlazi 1,7 posto bruto plaće. Za zapošljava­nje se preko tog doprinosa godišnje prikupi oko dvije milijarde kuna, a novac se koristi za isplatu naknada za nezaposlen­e te mjere aktivne politike zapošljava­nja. Smanji li Vlada PDV-a za jedan postotni poen te potpuno ukine doprinos za zapošljava­nje, državni će proračun ostati bez četiri milijarde kuna, što bi u financijsk­om smislu bilo veće rasterećen­je nego 2017. godine kad se država odrekla dvije milijarde kuna! Koalicijsk­i partneri HDZ-a, zajedno s poslodavci­ma, traže od Vlade da odustane od smanjenja PDV-a i planirano rasterećen­je usmjere prema plaćama i cijeni rada. Ministar financija kaže da će svoj plan do kraja mjeseca prvo izložiti premijeru i partnerima, a nakon toga će otvoriti javnu raspravu.

Jednu stopu poreza na dohodak imaju Češka, Bugarska, Mađarska, Litva i Rumunjska Slovenija ima pet poreznih stopa – od 16 do 50%, Austrija pet, a Njemačka ima tri stope

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia