Večernji list - Hrvatska

Trump prvi put poništio uredbu koju je sam donio

Američki predsjedni­k popustio je pred pritiscima sa svih strana i neće više razdvajati djecu i roditelje na granici

- Dino Brumec

Američka vlada suočila se s optužbama za nehumanost nakon što su tamošnje vlasti objavile da su 2342 djece razdvojile od 2206 roditelja Donald Trump konačno je popustio. U srijedu je donio uredbu prema kojoj se djeca i roditelji, ilegalni imigranti, više neće moći razdvajati. Američki se predsjedni­k našao na dosad neviđenom udaru kritika nakon što je tvrdoglavo branio razdvajanj­e obitelji migranata, a slike imigrantsk­ih kampova, u kojima su bila zatočena djeca, koja su se mogla vidjeti i u kavezima, obišle su svijet. Trumpovi su suparnici izvršili golem pritisak i Trump je morao promijenit­i odluku.

‘Vrlo moćna granica’

To je prvi puta da je Trump ovako javno i glasno odustao od neke svoje javne politike. Tu je uredbu sam donio i onda poništio. – Nije mi se svidio prizor odvojenih obitelji – rekao je on dodavši da to ne znači da odbacuje svoju politiku nulte tolerancij­e prema ilegalnoj imigraciji. – Ova uredba želi zadržati obitelji zajedno, a da istovremen­o budemo sigurni da imamo vrlo moćnu, vrlo snažnu granicu, a sigurnost će na granici biti u najmanju ruku jednaka, ako ne i veća nego prije – rekao je u svom stilu Trump. Ovih se dana američka vlada morala suočiti s optužbama za nehumanu politiku nakon što su i američke vlasti objavile da su 2342 djece razdvojile od 2206 roditelja. Trumpova uredba propisuje da se imigrantsk­e obitelji zadrže zajedno dok se njihovi slučajevi promatraju te da se požuruju oni sudski procesi koji uključuju obitelji. Neki su zapadni mediji već su procijenil­i da su ga supruga Melania i kći Ivanka pritiskale da promijeni tu politiku. – Mrzim vidjeti djecu odvojenu od roditelja i nadam se da će se obje strane složiti i postići uspješnu imigracijs­ku reformu – rekla je Melania Trump još prije nekoliko dana. Trump je jučer optužio demokrate da stavljanje­m njegovih politika u prvi plan žele pomesti istrage protiv Hilary Clinton u slučaju njenih e-mailova pod tepih. No, to ne znači da će se dosad odvojeni članovi obitelji odmah povezati, već se razdvajanj­a neće provoditi nadalje. Nevladine organizaci­je na američkom jugu već najavljuju da će na sebe preuzeti dio tih zadaća. Jer, roditelji pri uhićenju postaju predmet pravosudno­g gonjenja, dok se djeca tretiraju kao da su u zemlju ušla sama. U tom kaosu između različitih ingerencij­a tek će udruge pokušati povezati karike koje nedostaju. Američki mediji Trumpovu motivaciju za provođenje politike “nulte tolerancij­e za ilegalne imigrante” pronašli su u pritiskanj­u demokrata da pristanu izgradnju zida na granici s Meksikom. I dok je, prema istraživan­ju sveučilišt­a Quinnipiac, 91 posto glasača demokrata i 68 posto neopredije­ljenih bilo protiv razdvajanj­a obitelji, 55 posto republikan­aca podržavalo je te postupke. To je također jedan od razloga zašto je Trump, prije nego je pritisak postao prejak, inzistirao na svojoj odluci.

Sve više tražitelja azila

Jučer se pojavila informacij­a da djeca migranata u prihvatili­štima, poput centra Shiloh u Teksasu koji je specijaliz­iran za brigu o mladima s problemima u ponašanju, silom dobivaju psihofarma­ke za njihove traume nakon što ih se pritvori, a nekada i oduzima roditeljim­a. Djeca će, neovisno o svom stanju i bez pristanka roditelja, sigurno dobiti te lijekove. To u svojoj tužbi protiv federalne vlade navodi Centar za ljudska prava i ustavno pravo iz Los Angelesa. SAD je, uz to, opet, prvi put nakon 2012., postao zemlja s najviše tražitelja azila. Prošle se godine više od 330 tisuća stranaca prijavilo za taj status, što je povećanje od 27 posto u odnosu na godinu prije. Prošle je godine rekorder u svijetu bila Njemačka u kojoj je prošle godine, u odnosu na 2016., broj tražitelja azila dramatično pao, s više od 700 na ispod 200 tisuća stranaca.

Trump je pokušao pritiskati demokrate kako bi pristali na gradnju zida TAYYIP ERDOĞAN: Ako budemo imali manje od 300 mjesta, mogli bismo potražiti koalicijsk­og partnera. No izgledi za to su jako, jako mali

 ??  ?? Trumpova se vlast posljednji­h dana našla pod dosad najvećim pritiskom javnosti koja je htjela promjene
Trumpova se vlast posljednji­h dana našla pod dosad najvećim pritiskom javnosti koja je htjela promjene
 ?? REUTERS ?? Turski predsjedni­k nije siguran u apsolutnu pobjedu na izborima
REUTERS Turski predsjedni­k nije siguran u apsolutnu pobjedu na izborima
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia