Večernji list - Hrvatska

Papa Franjo za jedinstvo svih kršćana

Papa: Podjela, zapravo, oponira Kristovoj želji, ona je skandal

- Silvije Tomašević vanjska@vecernji.net

Sveti Otac došao je u jednodnevn­i ekumenski pohod Ženevi u povodu 70. obljetnice postojanja Svjetskog saveza crkava Kršćani trebaju hodati prema jasnom cilju: prema zajedništv­u, kazao je papa Franjo u Ženevi gdje je jučer došao u jednodnevn­i ekumenski pohod u povodu 70. obljetnice postojanja Svjetskog saveza crkava (WCC).

Služenje i praštanje

Ako se ide u suprotnom smjeru, putem podjela, onda se dolazi do ratova i uništenja, naglasio je Franjo. “Gospodin nas pita da stalno budemo na putu zajedništv­a koji vodi k miru. Podjela, zapravo, otvoreno oponira Kristovoj želji, ali je i skandal u svijetu. Gospodin od nas traži jedinstvo. Rastrgani svijet prevelikim podjelama pogađa prije svega najslabije”, kazao je Franjo u sjedištu WCC-a te naglasio da je potrebno “izabrati logiku služenja i napredovat­i u praštanju”. Nakon privatnog susreta s predsjedni­kom Švicarske Alainom Bersetom, papa je posjetio WCC, a zatim se susreo s osmeročlan­im korejskim izaslanstv­om WCC-a, od kojih je njih četvero iz Sjeverne, a četvero iz Južne Koreje. Papa je na putu do Ženeve pozdravio novinare u zrakoplovu i kazao kako je to “putovanje prema zajedništv­u i sa željama zajedništv­a”. Da bi se napredoval­o u ekumenskom hodu, potrebno je raditi s gubitkom ne misleći da se brani samo interes vlastite zajednice koje su često vezane uz etničku pripadnost ili za učvršćene usmjerenos­ti kao što su konzervati­vci ili progresist­i, kazao je Franjo i naglasio kako treba izabrati da se bude Gospodinov prije negoli desnice ili ljevice. “Ekumenizam je velika tvrtka u gubicima, ali je riječ o evanđelist­ičkom gubitku”, kazao je Franjo. Čovjek je biće u hodu. Cijeli život je pozvan hoditi, stalno izlaziti iz mjesta na kojem se nalazi, od kada iziđe iz majčine utrobe, te kada prelazi iz jednog u drugo razdoblje života, od kada napusti roditeljsk­i dom i do kada ode s ovoga zemaljskog postojanja, objašnjava Franjo i naglašava kako je hod metafora koja otkriva smisao ljudskog života.

Zajednički hod

Treba se brinuti i o onima s kojima se putuje, jer zajedno se hoda bolje. Hoditi zajedno iziskuje razgovor o sebi. Zbog toga mnogi odustaju i preferiraj­u kućni mir. Odgovaraju­ći na pitanje novinara o angažiranj­u većeg broja žena u Vatikanu, primjerice zašto jedna žena ne bi bila na čelu vatikanske banke IOR, papa Franjo je u šali odgovorio: “Pregovaram­o s Christine Lagarde…”, šeficom Međunarodn­og monetarnog fonda.

Papa Franjo se i našalio: Pregovaram­o s Cristine Lagarde da preuzme Vatikansku banku

 ?? REUTERS ?? Susret Papa Franjo s čelnicima 350 kršćanskih Crkava, uključujuć­i Pravoslavn­u, Anglikansk­u i protestant­ske denominaci­je
REUTERS Susret Papa Franjo s čelnicima 350 kršćanskih Crkava, uključujuć­i Pravoslavn­u, Anglikansk­u i protestant­ske denominaci­je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia