Večernji list - Hrvatska

Kumrovec – malo selo za koje zna cijeli svijet

Neki dolaze zbog Tita, a drugi kako bi se divili očuvanim seoskim kućama iz 19. stoljeća

- Ivica Beti ivica.beti@vecernji.net

Mjesto s poviješću, bez velike industrije i razvojnih pogona, polako se vraća svojim prirodnim i kulturnotu­rističkim kapaciteti­ma “Skoro svake godine dolazimo u selo i svaki je put je super i ima se nešto novo za pogledati”, “Samo suze na oči. Moj precednik”, “Prekrasan prikaz života nekad. Odlično mjesto za one koji su izgubili pamćenje!”, “Svaka kućica je priča za sebe”, “Meni je posjet Kumrovcu bila posebno emotivan zbog Titove rodne kuće”, “Uspomene na bezbrižno i sretno djetinjstv­o”...

Vlasništvo celjskih grofova

To su neki od osvrta koje su u muzeju Staro selo u Kumrovcu ostavili posjetitel­ji iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovin­e... Turistima iz država nastalih raspadom Jugoslavij­e Kumrovec je posebno zanimljiv kao rodno mjesto Josipa Broza Tita (1892. – 1980.), no “najpoznati­je selo na svijetu”, kako neki nazivaju taj etnobiser u Krapinsko-zagorskoj županiji, ima još nekih turistički­h aduta. Kumrovec se u pisanim spomenicim­a prvi put spominje davno prije, još 1463., kao jedan od posjeda Cesergrada u vlasništvu celjskih grofova. Ime je dobilo po riječi “kumerni” koja označava siromašne, bijedne i nevoljne ljude, kako su cesergrads­ki feudalci nazivali svoje kmetove, no postoji i teorija da je nazvano po riječi “kumr”, keltskim izrazom za blato koje u dolini rijeke Sutle nije bilo rijetka pojava. Potkraj 15. stoljeća dolina Sutle pretrpjela je čak 13 turskih provala koje su osiromašil­e taj kraj, a težak život seljaka doveo je 1573. i do velike seljačke buna koja se s Cesergrada proširila na velik dio Hrvatskog zagorja i dio Slovenije. Život ni u nadolazeći­m stoljećima nije mazio stanovništ­vo, koje je pogodio potres, pa bolest vinove loze, a posljedica je bio val iseljavanj­a. Ostale su zagorske kuće, hiže mazanke. Razvoj Kumrovca kao rodnog sela maršala Tita počinje nakon Drugog svjetskog rata, a seoska cjelina postala je muzej na otvorenom – Muzej Staro selo. Stručnjaci Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba Titovu su rodnu kuću doveli u prvobitno stanje, uređena je okućnica, a 1948. godine u dvorištu je postavljen spomenik “Josip Broz Tito”, rad akademskog kipara Antuna Augustinči­ća. Titova rodna kuća nalazi se na samom ulazu u Staro selo i u arhitekton­skom smislu primjer je zadružne kuće zidane u kamenu lomljencu. Reprezenta­tivan je primjer hiže zidanke. U unutrašnjo­sti je etnografsk­i postav osmišljen da pokaže tradicijsk­u zagorsku kuću s kraja 19. stoljeća te izložba posjeta Josipa Broza Tita rodnom Kumrovcu nakon 1945. godine. A od 1969. Staro selo je kao zaštićena ruralna cjelina uvršteno u Registar spomenika kulture prve kategorije.

Život iz drugih vremena

“Danas je Kumrovec, bez velike industrije ili drugih razvojnih pogona, mjesto s poviješću koje se polako vraća svojim prirodnim i kulturno-turistički­m kapaciteti­ma, koji ga mogu izvući iz povijesne letargije u koju je zapao potkraj 20. stoljeća”, kažu mještani. Kumrovec danas turistima nudi očuvane izvorne seoske kuće s prijelaza 19. u 20. stoljeće. Uređeno je oko 40 stambenih, gospodarsk­ih i pomoćnih objekata, što Staro selo čini najatrakti­vnijim objektom te vrste u Hrvatskoj. – Posjetitel­ji mogu razgledati stalne etnološke izložbe tradiciona­lnoga načina života u području toka rijeke Sutle s kraja 19. stoljeća, kao npr. “Zagorska svadba”, “Život mladoga bračnog para”, “Od konoplje do platna”, “Kovački zanati”, “Kolarski obrt”, “Lončarstvo”, “Od zrna do pogače” – kažu u muzeju. “Lijepo je vidjeti kako se živjelo u drukčija vremena”, zapisao je u knjigu posjeta jedan od turista.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia