Večernji list - Hrvatska

Gorki je nekad bio zatvoreni grad, a danas je ruski novčanik

Ime po pjesniku gradu je dao Staljin, nakon što je Maksim prihvatio vratiti se u Rusiju 1932.

- Piše: Zoran Vitas

Zbog vojnih znanstveni­h i kapaciteta koji su u gradu bili smješteni za Sovjetskog saveza nije bilo dopušteno otisnuti niti karte grada Ruskim Detroitom zvali su nekada Gorki, grad koji je svojedobno nosi ime po velikom ruskom pjesniku Maksimu Gorkom koji je tamo i rođen pod imenom Aleksej Maksimovič Peškov. Ime po pjesniku gradu je dao osobno Josif Visarionov­ič Staljin nakon što je pjesnik prihvatio njegov poziv da se vrati u Rusiju 1932. godine. A Gorki je Nižnji Novgorod, grad u kojem će danas naša reprezenta­cija odigrati drugi susret Svjetskog prvenstva protiv Argentine. Veliko je povijesno značenje za Ruse ovog grada osnovanog 1221. godine. Od tamo je krenula ruska armada u oslobođenj­e Moskve iz ruku Poljaka 1612. godine, no pravu je svoju vrijednost grad na Volgi ostvario 1896. godine kada je tamo organizira­na Sveruska izložba.

Tamo je i brodogradi­lište

Gospodarsk­a važnost nastavila se i za Sovjetskog saveza kada je tamo 30-tih godina izgrađena tvornica automobila Gorki, Gorkovskij Avtomobiln­ij Zavod ili GAZ koji je i nama prilično dobro poznat, zbog koje je grad ponio nadimak ‘ruski Detroit’. Uz GAZ tamo je i jedno od najstariji­h ruskih brodogradi­lišta, Krasnoje Sormovo uspostavlj­eno još 1849. godine. Kako je njegova važnost postala daleko većom za Drugog svjetskog rata kada je postao glavno industrijs­ko središte iz koje je dolazilo najviše vojne opreme za Crvenu armiju, nije čudno što ga je Hitler dao bombardira­ti praktično stalno, procjenjuj­e se kako je Gorki bombardira­n ne manje od 40 puta, grad je pretrpio najveća razaranja zračnim bombardira­njima od svih sovjetskih gradova. Tvornica je automobila gotovo uništena, ali je naporima građana tadašnjeg Gorkog obnovljena za

Znameniti fizičar i Nobelovac Andrej Saharov tamo je prisilno boravio između 1980. i 1986. godine Gospodarsk­a važnost nastavila se i za SSSR-a kada je tamo 30-tih godina izgrađena tvornica automobila Gorki - GAZ

stotinu dana. Međutim, sovjetska ga vlast nakon rata u potpunosti zatvara i Gorki ostaje odsječen od javnosti sve do raspada Sovjetskog saveza 1990. godine kada mu se i vraća ime Nižnji Novgorod. Kada kažemo zatvoren, onda to mislimo gotovo u cijelosti. Jer, zbog vojnih znanstveni­h i proizvodni­h kapaciteta koji su u gradu bili smješteni za Sovjetskog saveza nije bilo dopušteno otisnuti niti karte grada. Sovjetske su vlasti 80-tih godina očito tadašnji Grozni smatrali pogodnim i za izgone. Tako je i znameniti fizičar i Nobelovac Andrej Saharov tamo prisilno boravio između 1980. i 1986. godine kako bi se spriječili kontakti sa stranom javnošću, a nakon što je javno kritizirao sovjetski vojni angažman u Afganistan­u. No, danas je Nižnji Novgorod od najveće važnosti barem za dvije države, Hrvatsku i Argentinu. U tamošnji je stadion kapaciteta 44.899 gledatelja izgrađen za potrebe Svjetskog prvenstva ruska vlada uložila 250 milijuna eura. Nalazi se nedaleko ušća velike Volge i manje rijeke Oke, a stoji pored stolne crkve Aleksandra Nevskog sagrađene u 19. stoljeću. Iako, grad nema jak nogometni klub, Olimpijec je drugoligaš, puno bolje stoje Torpedo i BC koji su članovi hokejske odnosno košarkaške VTB lige. Još je nešto povijesno zanimljivo, a to je da Nižnji Novgorod ima – Kremlj. Izraz koji obično vezujemo za stup ruske vlasti ujedno je i izraz za tvrđu čiji je cigleni zid u gradu gdje večeras igra Hrvatska dugačak dva kilometra te ima 13 stražarski­h promatračn­ica.

Grad UNESCO-ve baštine

Zbog svega toga, Nižnji je Novgorod jedan od stotinu svjetskih gradova uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Već prvog dana igranja na novom stadionu, čak i prije prve utakmice Švedske i Južne Koreje, vizura je Nižnjeg Novgoroda punila novinske stupce neobičnom viješću. Nebesko je tijelo osvijetlil­o noć nad gradom pa su se mnogi Rusi našalili kako je riječ o vanzemaljc­ima koji su došli pogledati Svjetsko prvenstvo! No, riječ je o nečemu samo malo prizemnije­m, a to je raketa Soyuz2.1b koja je lansirana iz obližnjeg svemirskog centra Plesetsk u ponedjelja­k rano ujutro. I po tome se vidi o kako se važnoj regiji radi. Nižnji je Novgorod sa svojih 1,2 milijuna stanovnika jedan od najbogatij­ih gradova Rusije, zovu ga još i trećim glavnim gradom pri čemu se ističe da, ako je Sankt Petersburg glava Rusije, onda je Moskva njezino srce, a Nižnji Novgorod njezin novčanik.

 ??  ?? Nižnji ima svoj Kremlj - dva kilometra dugačak cigleni zid s 13 stražarski­h promatračn­ica
Nižnji ima svoj Kremlj - dva kilometra dugačak cigleni zid s 13 stražarski­h promatračn­ica
 ??  ?? Stadion se nalazi nedaleko ušća velike Volge i manje rijeke Oke, a stoji pored stolne crkve Aleksandra Nevskog
Stadion se nalazi nedaleko ušća velike Volge i manje rijeke Oke, a stoji pored stolne crkve Aleksandra Nevskog
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia