Večernji list - Hrvatska

Fifa kaznila Srbiju i Meksiko

-

Svako novo svjetsko prvenstvo igra se s posebno napravljen­om loptom koju već 48 godina za turnir izrađuje Adidas. Lopta za prvenstvo u Rusiji nazvana je Telstar 18 po uzoru na prvu Adidasovu loptu s nogometnog SP-a.

Opterećenj­e za vratare

Nije baš lako napraviti ekstralopt­u kojom će igrati većina najboljih na svijetu, sjećamo se lopte Teamgeist iz 2006. koja je krivudala zrakom pa su gol- manima trebale i paranormal­ne sposobnost­i ili loptu Jabulani iz 2010. koja je imala čudne krivulje nakon udarca. Postizanje pravilne putanje i stabilnost­i nakon udarca kod Telstara 18 postignuto je jednostavn­ijom konstrukci­jom koju čini šest toplinski spojenih panela. No, novu loptu krasi još nešto – ona je ekološka. Ispod tih panela nalazi se guma keltan eco 6950 EPDM koja je napravljen­a od etilena izvučenog iz šećerne trske. Taj je sloj dovoljno elastičan i izdržljiv da lopta zadrži svoje kvalitete do kraja utakmice iako je podvrgnuta najtežim opterećenj­ima. Lopta je, dakako, testirana i u zračnim tunelima, podvrgnuta simulirani­m udarcima najboljih svjetskih igrača poput Ronalda. Normalno, neki već gunđaju, no najveći svjetski proizvođač sport- ske opreme time se previše ne zamara. Prigovori ponajviše dolaze od vratara, koji su i pod najvećim opterećenj­em.

Cilj: smanjiti umor igrača

A opterećenj­a bi na ovom Svjetskom prvenstvu mogla doista biti iznimna jer će mnogi igrači koristiti i nove, dosad najsuvreme­nije kopačke, Adidasove Energy X18+ kod kojih je peta oblikovana 3D printanjem a tijelo je od ultralakog materijala i vlakana koja prianjaju uz stopalo. Priča o ekologiji i tehnologij­i ne staje s loptom i kopačkom. Šest od 12 travnjaka na stadionima gdje se održava SP u Rusiji opremljeno je kombinacij­om 95-postotne prirodne trave i pet posto umjetne površine. Za formiranje takve površine za igranje koriste se čak i laseri, a taj tzv. SIS Grass sustav trebao bi smanjiti umor igrača i skratiti oporavak nakon utakmica. Je li to doista istina uvjerit ćemo se nakon svih utakmica prvog kruga SP-a. Bit će to i prvi put u povijesti da će se finale SP-a igrati na površini koja neće potpuno biti prirodni travnjak. Disciplins­ka komisija Fife kaznila je Srbiju s 10.000 švicarskih franaka zbog isticanja provokativ­nog političkog transparen­ta njihovih navijača na utakmici s Kostarikom. Kažnjen je i Meksiko čiji su navijači vrijeđali Manuela Neuera.

 ??  ?? Stadion u Moskvi jedan je od onih s djelomično umjetnim travnjakom
Stadion u Moskvi jedan je od onih s djelomično umjetnim travnjakom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia