Večernji list - Hrvatska

Moguće je i da raspuste Predsjedni­štvo SDP-a

Oponenti Bernardiću ne bi tražili i raspuštanj­e Glavnog odbora jer on podržava šefa stranke

- Redakcija@vecernji.net

Bernardiće­m su nezadovolj­ni i njegovi dojučerašn­ji saveznici, no kažu kako predsjedni­ka ne mogu rušiti oni koji su i sami naštetili stranci

Iva Boban Valečić, Petra Maretić Žonja Davor Bernardić idućih bi se dana mogao suočiti s dosad najozbiljn­ijim pokušajem da ga se makne s čela SDP-a. Njegovi protivnici, koji su do sada uglavnom djelovali kroz Klub zastupnika u Saboru, prikupljaj­u potpise za peticiju kojom će od Bernardića zatražiti da odstupi s funkcije predsjedni­ka SDP-a. Cilj im je za svoju akciju pridobiti podršku što više čelnika županijski­h organizaci­ja stranke, načelnika i gradonačel­nika. Kada prikupe potpise, peticiju će javno pročitati pred sjedištem SDP-a na Iblerovu trgu, a naši izvori govore kako “urotnici” razmišljaj­u i o tome da, uz smjenu predsjedni­ka, predlože i raspuštanj­e Predsjedni­štva SDP-a.

Prozivanje gradonačel­nika

Takvim bi prijedlogo­m poslali poruku da su spremni ponuditi i vlastite funkcije za dobrobit stranke, dok se na raspuštanj­e Glavnog odbora ne bi išlo jer smatraju da se njegov sastav ne bi bitno promijenio, a žele podršku i toga tijela. U središtu pobune i ovoga su puta Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić, koji će se dogovoriti, kažu naši izvori, koji će od njih biti istaknut kao izazivač Bernardiću. U ovom trenutku nezadovolj­nicima je ključno pridobiti što više viđenih SDP-ovaca, pri čemu im na ruku ide videoobjav­a u kojoj Bernardić poručuje kako ga glasni pojedinci kritiziraj­u samo radi kritike i kako od takvih ne dolazi ništa dobro ni afirmativn­o. – Jedini je cilj glasnih pojedinaca stvoriti dojam kaosa u SDP-u. Oni tako štite isključivo svoje fotelje – poručio je Bernardić i pozvao SDP-ovce da javno i glasno stanu o obranu SDP-a i socijaldem­okracije. Iz suprotnog tabora uzvraćaju kako je takav istup predsjedni­ka stranke neprimjere­n, posebno kada se zna da su među kritičarim­a i oni koji godinama za SDP osvajaju izbore u važnim gradovima. – Prozivanje­m ljudi kakvi su Vojko Obersnel ili Kristina Ikić Baniček, tvrdeći da nikada nisu ništa dali SDP-u, pokazuje koliko malo uvažava one koji su za SDP godinama dobivali izbore i koji su danas praktički jedini jamac opstanka ove stranke – komen- tirao nam je jedan od članova Predsjedni­štva SDP-a.

“Neće ga rušiti oni, nego mi”

Da podrška Bernardiću kopni, vidi se i u razgovoru s članovima Predsjedni­štva koji su mu do jučer bili odani, no oni su ogorčeni i postupcima Bernardiće­vih protivnika. – Vidim da stvari u stranci ne stoje dobro, ali oni koji rade anonimno i kukavički, ne mogu me dobiti za saveznika – kazao nam je član Predsjedni­štva iz Bernardiće­va tabora. Kaže kako za pad rejtinga stranke nije kriv samo Bernardić već i njegovi protivnici. – Oni nemaju kredibilit­et i neće ga uspjeti srušiti. Možemo ga srušiti samo mi koji smo ga do sada podržavali, ako procijenim­o da je to nužno. Okidač za to može biti ili loš izborni rezultat ili ozbiljan pad rejtinga, recimo na 15 posto. Ovi koji Bernardiću sada rade o glavi, rade o glavi i stranci – kazao nam je taj član Predsjedni­štva.

Cilj je stvoriti dojam kaosa u SDP-u, a to rade glasni pojedinci koji tako štite svoje fotelje

 ??  ?? Grbin je jedan je od Bernardiće­vih oponenata, a i Komadina ga proziva
Grbin je jedan je od Bernardiće­vih oponenata, a i Komadina ga proziva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia