Večernji list - Hrvatska

Iako je Krzanich Intel učinio boljom tvrtkom, preljub ga je stajao otkaza

Čelnik Intela Brian Krzanich smijenjen zbog afere s bliskom suradnicom; vrijednost dionica računalnog diva na burzama pala za 5,9 milijardi dolara

- Zoran Vitas

Iz službenog priopćenja nije poznato o kome je točno riječ, kada se afera uopće zbila ni na kojem je položaju Krizaniche­va “sudionica” odnos bio sporazuman, no očito je bilo dovoljno da bude nedopušten pa da on više ne može biti direktor jednog Intela. Otežavajuć­a je okolnost i to što radna snaga kod velikog proizvođač­a poluvodičk­ih čipova jako naginje snažnijem spolu, muškarci čine 73,5 posto ukupnog radništva. Sam je Krzanich u Intel došao 1982., sa samo 22 godine. Uspinjao se korak po korak i postao je direktor 2013. godine. Sve je to dosta čudno jer sam je Krzanich bio predvodnik spolnog izjednačav­anja u Intelu, u što je uloženo 300 milijuna dolara. Namjeravao je uložiti još i 125 milijuna u start-upove koje vode žene. Smatra se kako je na tom polju učinio više nego bilo koji direktor u Silicijsko­j dolini. Depresija zbog njegova odlaska zahvatila je i burze, gdje su Intelove dionice izgubile 2,4 posto, što iznosi oko 5,9 milijardi dolara. Brianu Krzanichu bila je doista povjerena vodeća uloga, imao je zadatak transformi­rati Intel od kompanije koja se bavi osobnim računalima u kompaniju kojoj su temelj podaci, dakle oblaci na koje su povezane milijarde pa- metnih računalnih uređaja. Čini se kako u tome Krzanich nije bio pretjerano uspješan, a imao je već i nekih prijašnjih pogrešaka. Naime, prodao je dionice tvrtke u iznosu od 24 milijuna dolara nakon što je doznao – naravno prije javnosti – da Intelovi procesori imaju bugove.

Nije bio savršen, ali...

Neuvjerlji­ve su bile izlike kako prodaja nema veze s problemom koji je pogodio mnoge korisnike čipova tvrtke koju je vodio. Predbacuje mu se i da je dopustio glavnom konkurentu Advanced Micro Devicesu odnosno AMD-u da se vrati u igru jer Intel nije na vrijeme uveo 10-nanometars­ki proizvodni proces, čime je otvorio prostor AMD-ovim modernim zen-čipovima, nakon čega su se ti konkurenti i oporavili. Iako financije tvrtke izgledaju dobro, navodi se da je to Krzanich postigao prije svega otkazima, slabeći pritom odjele osobnih računala i servera, a kadrovski bogateći razvoj grafike gdje su desetljeći­ma iza vodećih u tom polju nVidije i AMD-a. Novac je uložio i u senzore koje je odbacila tvrtka Tesla. Procjenjuj­e se kako će se preuzimanj­e proizvođač­a programabi­lnih uređaja Altere i izraelskog proizvođač­a sklopova za autonomnu vožnju Mobileye, što je plaćeno 16,7 odnosno 15,3 milijarde dolara, isplatiti tek za više godina. Da nešto u svemu tome doista ne valja, osjetili su i višegodišn­ji partneri Apple i Microsoft koji su najavili da će razvijati svoje aplikacije i računala i za procesore ARM i AMD, što je očito doista zazvonilo na uzbunu. Oni skloniji Krzanichu ističu kako je tvrtku ipak diversific­irao, pri čemu su dionice tvrtke znatno narasle, za oko 120 posto. Njegov rad nije bio savršen, no čiji jest, pitaju se ti analitičar­i.

Američki mediji tumače ostavku čelnika Intela kao izravnu posljedicu kampanje #MeToo

 ??  ?? Krzanich je u Intel došao kao 22-godišnjak i uspinjao se korak po korak
Krzanich je u Intel došao kao 22-godišnjak i uspinjao se korak po korak
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia