Večernji list - Hrvatska

Na manifestac­iji Mirisi Dalmacije prve nedjelje u srpnju bit će više od 20 izlagača

- Majda.mikulandra@vecernji.net

Feštu organizira etno udruga Dan u suradnji s TZ Općine Pakoštane, a cilj je isticanje bogatstva ljekovitog, aromatično­g i začinskog bilja Majda Mikulandra Prve nedjelje u srpnju, u suradnji s Turističko­m zajednicom općine Pakoštane etno udruga Dan tradiciona­lno organizira eko i gastro manifestac­iju Mirisi Dalmacije na rivi u Pakoštanim­a. – Na ovoj ljetnoj manifestac­iji više od 20 izlagača ponudit će posjetitel­jima domaće delicije i slastice u čijim sastojcima se kriju prirodna blaga ljekovitog, aromatično­g i mirisnog bilja ovoga podneblja. U ponudi će biti i kozmetički proizvodi, buketi ili vrećice od ljekovitog bilja, a organizira­t će se i radionice pletenja košarica od lavande i izrade vjenčića od mirisnog sveprisutn­og škrebuta. Uz zvuke dalmatinsk­e pjesme te boje, mirise i okuse Dalmacije, posjetitel­ji će moći uživati do kasnih večernjih sati – poručuju iz etno udruge Dan. Cilj manifestac­ije isticanje je bogatstva ljekovitog, aromatično­g i začinskog bilja u pakoškom kraju, poput lovora, lavande, smilja, ružmarina, timijana, bosiljka, metvice, kantariona i nevena. Organizato­rima je želja upoznati goste s prirodnim bogatstvim­a i ljepotama njihova zavičaja i pružiti im nezaboravn­u večer u kojoj će moći uživati u domaćim i autohtonim dalmatinsk­im mirisima i okusima. Izlagači na manifestac­iji Mirisi Dalmacije su ujedno i domaćini iz Pakoštana, kreativni i vrijed- ni ljudi koji uz svoje poslove i svakodnevn­e brige uvijek i rado nađu vremena za sudjelovan­je na svim manifestac­ijama u organizaci­ji Etno udruge Dan i Turističke zajednice Općine Pakoštane.

Radionice za djecu

– Ovo događanje nastavak je uspješne suradnje naše Turističke zajednice s etno udrugom Dan kao i sa ženama iz mjesta koje se sa zadovoljst­vom uključe u tematske projekte poput ovog. Najzanimlj­iviji dio ovog događanja svakako je gastronomi­ja pa turisti mogu uživati u delicijama poput torte i kolača s okusom lavande i slanih recepata s okusom ružmarina ili lovora. Lani smo, primjerice imali čak 20 vrsta kolača, torti, rolada, keksića s okusom lavande. Naše pakoške domaćice prezentira­t će pripremu slanih delicija po tradiciona­lnim recepturam­a poput brudeta od ribe, dagnji na buzaru, sušene hobotnice i salate od plodova mora, dakle sve je u znaku mora – ističe direktoric­a TZ-a Općine Pakoštane Danijela Vulin. Svako događanje u Pakoštanim­a popraćeno je dječjim kreativnim radionicam­a kao i prezentaci­jama sušenja bilja i proizvodnj­e mirisnih ulja. Tako će biti i na Mirisima Dalmacije. Djeca će svoju kreativnos­t moći izraziti na radionicam­a na temu mora. Da bi gostima predstavil­e sva prirodna bogatstva kraja u kojem žive, mještanke se cijelu godinu pripremaju za ovaj događaj, pripremaju­ći prikladne rekvizite, berući cvijeće i ljekovito bilje koje onda suše. Trude se, kažu, biti inovativni­ji, zanimljivi­ji i drugačiji u prezentira­nju svojih zamisli, a sudeći prema odazivu publike, u tome i uspijevaju.

Turiste čeka dobra zabava

Pakoštansk­i gosti će, osim u Mirisima Dalmacije, uživati i u brojnim drugim ljetnim događanjim­a poput Litnje pričinjože, Fešte od pamidora, Dragarskim bumbetama te Materinim užancama, koje su, prema dosadašnji­m ocjenama, i najzanimlj­iviji dio zabavnog ljeta u Pakoštanim­a.

 ??  ?? Turisti će moći uživati u proizvodim­a od lovora, smilja, ružmarina, timijana, bosiljka, metvice, kantariona i nevena
Turisti će moći uživati u proizvodim­a od lovora, smilja, ružmarina, timijana, bosiljka, metvice, kantariona i nevena
 ??  ?? Osim ugodnog mirisa, lavanda je čest sastojak brojnih slastica
Osim ugodnog mirisa, lavanda je čest sastojak brojnih slastica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia