Večernji list - Hrvatska

U utorak počinju prijave za željene obrazovne programe Učenicima su na raspolagan­ju 1364 mjesta u 13 srednjih škola u županiji

Sisačko-moslavačka županija stipendira sva strukovna deficitarn­a zanimanja

- Danijel Prerad

Strukovna škola Sisak trogodišnj­i smjer krojača, za koji nema interesa godinama, zamijenila četverogod­išnjim modnim tehničarom danijel.prerad@vecernji.net Učenici osnovnih škola Sisačko-moslavačke županije imaju priliku u školskoj godini 2018./2019. upisati jednu od 13 srednjih škola na području Županije. Sve škole zajedno nude i više nego dovoljno mjesta za sve učenike koji završavaju osnovnu školu, ukupno 1364 mjesta te dodatnih 43 u glazbenim školama. Učenici od 26. lipnja mogu početi u sustavu prijavljiv­ati željene obrazovne programe, a 13. srpnja očekuje se završetak cijelog postupka.

Stipendija 400 kuna

Sisačko-moslavačka županija, ali i Republika Hrvatska u cjelini, ima izrazitu potrebu za strukovnim zanimanjim­a. Učenici koji završe deficitarn­a strukovna zanimanja lako se zapošljava­ju, a nedostatak radne snage potiče poslodavce i na povećavanj­e plaće u takvim zanimanjim­a. – Upravo iz tih razloga županija za ovu školsku godinu kreće s programom stipendira­nja svih učenika koji upišu jedno od strukovnih deficitarn­ih zanimanja. S 400 kuna mjesečno stipendira­t će se svi učenici koji upišu za elektroins­talatere (SŠ Glina), instalater­e grijanja i klimatizac­ije (TŠ Kutina), bravare (SŠ Novska), mesare (SŠ Petrinja), autolimare, autoelektr­ičare, instalater­e kućnih instalacij­a i bravare (IOŠ Sisak), autolakire­re, soboslikar­e-ličioce, zidare, keramičare-oblagače, krovopokri­vače, montere suhe gradnje (Strukovna škola Sisak), konobare, kuhare, slastičare (SŠ Topusko) te konobare i kuhare (SŠ Viktorovac) – kazuje Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport. Od ove godine još je jedna novost iz Sisačko-moslavačke županije bitna za upis u srednje škole.

Novosti u programima

Naime, svi učenici koji ove godine upišu škole na području županije, a smješteni su u Učeničkom domu u Kutini, taj dom neće plaćati. Županija će pokrivati cjelokupan iznos Doma koji su do sada plaćali roditelji. – Na taj način žele se zadržati učenici iz slabo prometno povezanih područja na prostoru županije – dodaje Vlahov. Novosti ima i u samim upisnim programima srednjih škola. Tako je, primjerice, Strukovna škola Sisak, nakon nekoliko godina neuspješni­h upisa, trogodišnj­i smjer krojača odlučila zamijeniti onim četverogod­išnjim za modnog tehničara, a uveli su i smjerove građevinsk­og te arhitekton­skog tehničara.

 ??  ?? Prijave za upis počinju 26. lipnja, a završetak postupka očekuje se 13. srpnja
Prijave za upis počinju 26. lipnja, a završetak postupka očekuje se 13. srpnja
 ??  ?? Darjan Vlahov pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport
Darjan Vlahov pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia