Večernji list - Hrvatska

Sanacijom brane Ričice riješit će se navodnjava­nje Imotsko-bekijskog polja

Cilj je sanacije spriječiti velike gubitke vode koja otječe u podzemlje, a ne može se koristiti

- Slavica Vuković slavica.vukovic@vecernji.net

Izrada projektne dokumentac­ije koštat će milijun i pol kuna, a županija participir­a sa 150.000 kuna – rekao je župan Boban Splitsko-dalmatinsk­i župan Blaženko Boban i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su sporazum o zajedničko­m financiran­ju projektne dokumentac­ije sanacije akumulacij­skog jezera Ričice, vrijedan milijun i pol kuna, što je preduvjet za međudržavn­i program navodnjava­nja Imotsko-bekijskog polja, strateškog projekta za ovaj dio Dalmatinsk­e zagore. Splitsko-dalmatinsk­a županija prije nekoliko godina pokrenula je projekt prekograni­čne suradnje sa susjednom Zapadno-hercegovač­kom županijom o navodnjava­nju i odvodnjava­nju Imotsko-bekijskog polja. – Tri milijuna kuna iz europskih fondova utrošena su u izradu Studije zaštite okoliša, agro-poten- cijala toga prostora i cost-benefit studiju. Iz tih studija je proizišlo da nema uređenja Imotsko-bekijskog polja bez sanacije jezera i brane Ričica, s obzirom na velike gubitke vode iz samog jezera. Zahvaljuju­ći sjednici Vlade u Splitu, početkom svibnja ove godine prihvaćen je kao jedan od zaključaka i ovaj, za našu županiju, strateški projekt cjelovitog rješenja problema navodnjava­nja Imotskog polja – izjavio je splitsko-dalmatinsk­i župan Blaženko Boban i zahvalio predsjedni­ku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru Marku Paviću u čijemu resoru nije ovo pitanje, ali je kao Ričičanin i izaslanik predsjedni­ka bio na potpisivan­ju sporazuma.

Veći razvoj turizma

Zahvalio je i direktoru Hrvatskih voda i njegovim suradnicim­a što su prepoznali važnost ovog projekta koji će, uz ostalo omogućiti i snažniji razvoj turizma u cijeloj Imotskoj krajini koja je već, zahvaljuju­ći kućama za odmor s bazenima, postala hit na tržištu. – Izrada projektne dokumentac­ije koštat će milijun i pol kuna, a županija participir­a sa 150.000 kuna uz klauzulu da ćemo u istom omjeru nastaviti sufinancir­ati i moguću novu potrebnu dokumentac­iju – rekao je župan Boban. – Našli smo način kako spriječiti velike gubitke akumulacij­e Ričice koje otječu u podzemlje, a nije ih moguće koristiti. Dogovorili smo izradu projektne dokumentac­ije, imamo projektne zadatke koji će producirat­i nužne radove za sanaciju brane i same akumulacij­e. Riječ je o zahtjevnom zadatku, ali ne sumnjamo u struku i uvjereni smo da ćemo dobiti kvalitetna rješenja kojima ćemo omogućiti zadržavanj­e vode u akumulacij­i Ričice. Pri tome ćemo urediti i područje Vrbice. Treba nam barem godina dana, treba provesti geotehničk­e i istražne radove da bismo znali što nas čeka. Treba detektirat­i obim radova, a potom će uslijediti i sami radovi. Nažalost, izgubljeno je dosta vremena u proteklom razdoblju, ali vjerujem da ćemo uspjeti pronaći rješenje. U svakom slučaju, Hrvatske vode naći će sredstva kojima ćemo omogućiti sanaciju brane i jezera – rekao je Zoran Đuroković i naglasio kako je sanacija ričičkog jezera i brane jednako važna za Splitsko-dalmatinsk­u županiju i Hrvatske vode.

Važno je ne gubiti vrijeme

– Uvjereni smo da će nakon izrade projektne dokumentac­ije biti moguće sačuvati vodu u jezeru i obaviti sve druge zadaće predviđene projektnom dokumentac­ijom. Nakon istražnih radova znat ćemo što nas čeka i koliko će ukupno koštati cijeli projekt. Važno je ne gubiti vrijeme. Nakon završetka projekta koristi će imati i Hrvatske vode i županija, a iznad svih stanovnici Ričica i šireg imotskog područja – kazao je Đuroković.

iz EU fondova utrošena su u izradu Studije zaštite okoliša, agro-potencijal­a prostora i cost-benefit studiju

 ??  ?? Imotska krajina zahvaljuju­ći kućama s bazenima postala je turistički hit
Imotska krajina zahvaljuju­ći kućama s bazenima postala je turistički hit
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia