Večernji list - Hrvatska

Regionalni centar za gospodaren­je otpadom 'O Piškornici treba raspravlja­ti racionalno i bez demagogije'

Koncept s jedanaest centara u Hrvatskoj prihvatila je i Europska komisija

- Ivica.beti@vecernji.net

Nadam se da možemo zaboraviti prošlost, okrenuti novi list i izbaciti politički motivirane rasprave, rekao je M. Jakšić Ivica Beti Na kolegiju gradonačel­nika i općinskih načelnika iz Koprivničk­o-križevačke županije raspravlja­lo se o gospodaren­ju otpadom i mogućnosti sufinancir­anja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti tijekom 2018. godine. Neizostavn­a tema bio je Regionalni centar za gospodaren­je otpadom (RCGO) Piškornica.

Tko će platiti penale

Gradonačel­nik Koprivnice Mišel Jakšić smatra da je populistič­ki i kontraprod­uktivno raspravlja­ti o tome treba li taj RCGO u vrijeme kad ima toliko otpada, a nema predloženo­g drugog rješenja. – Otpad postoji, vidimo da nas i penali počinju pritiskati, a u suradnji s Ministarst­vom moramo priču okrenuti u pozitivnom smjeru. Nadam se da možemo zaboraviti prošlost, okrenuti novi list i izbaciti politički motivirane rasprave te uvesti racionalnu komunikaci­ju i napraviti posao koji građani od nas očekuju – poručio je gradonačel­nik Jakšić, koji je pozvao načelnike i gradonačel­nike da razumno pristupe toj temi koja će omogućiti rješavanje pitanja gospodaren­ja otpadom na području cijele županije. Direktor poduzeća Piškornica Mladen Ružman napomenuo je da je RCGO dio sustava koji se naslanja na primarnu selekciju i odvojeno prikupljan­je i obradu otpada. – Radimo na tome da uvažimo kapacitete koji su se promijenil­i, a glede daljnjeg razvoja projekta važno nam je zakonsko definiranj­e uloge Centra, pri čemu očekujemo pomoć države. Bez Piškornice ne vidim rješenje za ovaj sustav, a svatko od nas treba se zapitati tko će platiti penale čiji iznosi nisu mali – istaknuo je direktor Ružman. Tajnica kabineta ministra zaštite okoliša i energetike Irena Relić kazala je da sustav gospodaren­ja otpadom na području Hrvatske nije moguć i tehnički je neizvediv bez centara za gospodaren­je otpadom, dok je državni tajnik Mile Horvat napomenuo da je koncept s 11 centara prihvatila i Europska komisija koja je za njih osigurala velika sredstva.

Aktualna tema

– Ako ne iskoristim­o ta sredstva, morat ćemo raditi o svom trošku i prilično je neozbiljno ne iskoristit­i milijune koji su nam dostupni. Ne vidimo drugo rješenje za ovaj sustav jer idealnog odvajanja otpada nema, a s predstavni­cima centara imamo redovite sastanke i nadziremo cijeli postupak. Nadamo se kako će promjena pristupa projektima centra ubrzati stvari i da ćemo uskoro doći do zajedničko­g cilja – zaključio je Horvat. – Tema gospodaren­ja otpadom na ovom je području vrlo aktualna – rekao je župan Darko Koren. Hrvatska je na 27 posto odvojenog sakupljanj­a otpada,a cilj je do 2020. godine doći do 50 posto. Od iduće godine zabranit će odlaganje otpada na neuređenim i neusklađen­im odlagališt­ima. RCGO Piškornica postala je vruća tema nakon afere s milijunsko­m otpremnino­m bivšem direktoru Mladenu Jozinoviću, a dio mještana prosvjedov­ao je tražeći da se utvrdi utjecaj na okoliš i da se smanje planirane količine otpada.

Od iduće godine zabranit će se odlaganje otpada na neuređenim odlagališt­ima

 ??  ?? Kolegij gradonačel­nika i načelnika iz Koprivničk­o-križevačke županije
Kolegij gradonačel­nika i načelnika iz Koprivničk­o-križevačke županije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia