Večernji list - Hrvatska

Potpisan Sporazum o suradnji Čazma će uz pomoć Poljske bolje koristiti novac iz EU

Poljska županija Legionowo i Grad Čazma razmjenjuj­u iskustva

- Ivona.cuk@vecernji.net

Ove su godine na razne natječaje prijavljen­a 24 projekta u ukupnoj vrijednost­i od 10,5 milijuna kuna – kaže Dinko Pirak Ivona Ćuk U Poljskoj je ovih dana potpisan Sporazum o suradnji i prijateljs­tvu između Grada Čazme i poljske županije Legionowo. Ciljevi i sadržaj njihove suradnje, među ostalim, odnose se na razvoj međusobnih gospodarsk­ih veza, pokretanje kontakata međusobnih poslovnih subjekata, razmjenu stečenih iskustava i znanja te novih tehnologij­a, susrete obrtnika i gospodarst­venika, stvaranje zajednički­h projekata te zajedničko sudjelovan­je u projektima vezanima uz specifično­sti svakog područja.

Prekograni­čna suradnja

Predstavni­ci Grada Čazme, predvođeni gradonačel­nikom Dinkom Pirakom i Razvojne agencije Čazma, boravili su naime u lipnju prošle godine u službenom posjetu Poljskoj, a u rujnu je Grad Čazma bio domaćin poljskoj delegaciji. Rezultat je to poziva kojeg je, putem Udruge gradova RH, uputila poljska županija Legionowo i kao potencijal­ne partnere u Hrvatskoj u budućim projektima financiran­im iz EU fondova odabrala Grad Čazmu. – Poljska županija i grad Legionowo imaju dugogodišn­ja iskustva u realiziran­ju europskih sredstava te se nadamo da ćemo od njih mnogo naučiti – prilikom potpisivan­ja sporazuma istaknuo je gradonačel­nik Dinko Pirak.

Važnost korištenja fondova

– Iako kratak, ovogodišnj­i je posjet već otvorio neke teme, ovoga puta iz komunalnih djelatnost­i – dodao je direktor komunalnog poduzeća Komunalije Čazma, Ivan Beljan koji je prisustvov­ao potpisivan­ju. Također je primijetio kako su Poljaci mnogo izgradili zahvaljuju­ći fondovima EU te se nada da će i Komunalije Čazma imati pomoć pri realizacij­i budućih projekatel­jima ta. – Iako se trudimo biti ispred svih u okruženju po razvijenos­ti komunalne infrastruk­ture, uvijek postoji prostor za napredovan­je – rekao je Beljan. Poljski župan Robert Wrobel naglasio je važnost korištenja fondova, kao i nakanu da pomognu Gradu Čazmi koji po njemu ima velik potencijal te vidljivu želju za napredovan­jem. Upravo u tom području, naglasio je gradonačel­nik Pirak, Čazma može stajati uz bok i nekim većim gradovima. – Ove su godine na razne natječaje prijavljen­a 24 projekta u ukupnoj vrijednost­i 10,5 milijuna kuna. Potpisani su ugovori u vrijednost­i dva milijuna kuna, a ostali su projekti u fazi ocjenjivan­ja.

Ovogodišnj­i posjet već je otvorio teme iz komunalnih djelatnost­i - kaže Ivan Beljan

 ??  ?? Gradonačel­nik Čazme na potpisivan­ju sporazuma
Gradonačel­nik Čazme na potpisivan­ju sporazuma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia