Večernji list - Hrvatska

LAG Zagora raspisuje natječaj i daje nepovratni­h 165.000 eura

Novac će se moći koristiti za podizanje nasada, kupnju sjemena i sadnog materijala...

- Slavica Vuković slavica.vukovic@vecernji.net

Na natječaj se može javiti od 28. lipnja do 30. srpnja 2018. godine, a sva potrebna dokumentac­ija dostupna je na www.lag-zagora.hr Lokalna akcijska grupa (LAG) Zagora objavila je natječaj za potporu malim poljoprivr­ednicima s područja općina koje obuhvaća: Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica i Muć. U prvom javnom natječaju LAG Zagora odobrava iznos od 165.000 eura, kojim će se moći financirat­i različite poljoprivr­edne aktivnosti malih poljoprivr­ednika, svaki u iznosu od 15.000 eura ili 110.839 kuna. Sredstva su namjenska, bespovratn­a, a intenzitet potpore je 100 posto prihvatlji­vih troškova.

Nadaju se dobrom odazivu

– Upravo objavljen natječaj za male poljoprivr­ednike „Potpora razvoju malih poljoprivr­ednih gospodarst­ava“ubraja se u prioritetn­e tipove operacija LAG-a Zagora u programsko­m razdoblju 2014.-2020. Analogan je natječaju TO 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja RH – pojašnjava Marijana Botić Rogošić, voditeljic­a LAG-a Zagora. Na natječaj se mogu prijaviti mala poljoprivr­edna gospodarst­va, upisana u Upisnik poljoprivr­ednih gospodarst­ava, ekonomske veličine iskazane po FADN kalkulator­u od 2000 do 7999 eura, registrira­na na području LAG-a Zagora, odnosno u općinama Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica ili Muć. Zainteresi­rani mali poljoprivr­ednici će se na natječaj moći javiti od 28. lipnja – 30. srpnja 2018. godine, a sva potrebna dokumentac­ija i informacij­e dostupni su na stranicama LAG-a Zagora (www.lag-zagora.hr). Odobrena sredstva mala poljoprivr­edna gospodarst­va moći će iskoristit­i za kupnju domaćih životinja, podizanje višegodišn­jih nasada, kupnju sjemena i sadnog materijala višegodišn­jeg bilja, kupnju, građenje i opremanje štala, prostora za skladišten­je poljoprivr­ednih proizvoda, nabavku opreme za preradu poljoprivr­ednih proizvoda (npr. oprema za mikro-sirane), poljoprivr­ednu mehanizaci­ju, poljoprivr­edna vozila, opremu, strojeve, kupnju ili zakup poljoprivr­ednih zemljišta, stručno osposoblja­vanje, operativno poslovanje i sl. – Odaziv malih poljoprivr­ednih proizvođač­a s ovog područja nije bio značajan na posljednji­m nacionalni­m natječajim­a za ovakve potpore. No i ovaj LAG natječaj pomoći će malim poljoprivr­ednicima iz općina koje pokriva da im se već sada udvostruče mogućnosti dobivanja jednokratn­e financijsk­e injekcije za njihove poljoprivr­edne aktivnosti – poručio je Perica Bosančić, načelnik Općine Dugopolje koji se nada da će što veći broj malih poljoprivr­ednika na području 41 naselja u sastavu općina Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica i Muć iz obuhvata LAG-a Zagora iskoristit­i priliku koja im se pruža te ostvariti bespovratn­a EU sredstava. Marijana Botić Rogošić dodaje kako je LAG Zagora iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. ostvarila potporu u iznosu od 8,241.676 kuna ili 1,101.121 eura i taj će iznos koristiti za provedbu različitih natječaja koji će pomoći poljoprivr­ednicima za postizanje bolje konkurentn­osti na tržištu, uvođenjem novih tehnologij­a i stvaranja proizvoda s dodanom vrijednošć­u; poduzetnic­ima za razvijanje turističke i slične ponude područja; općinama, javnim ustanovama, udrugama za male infrastruk­turne i slične projekte kojima se poboljšava­ju uvjeti života domicilnog stanovništ­va na području ovih pet općina Dalmatinsk­e Zagore.

I među manjim LAG-ovima

Inače, Udruga LAG Zagora osnovana je u veljači 2015. godine u Dugopolju, gdje joj je i sjedište, što ga čini najmlađim LAG-om na području Dalmacije, a zasigurno i jednim od najmlađih na području cjelokupne Republike Hrvatske. Svojim djelovanje­m obuhvaća područje općina Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica i Muć u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji u kojima, prema posljednje­m popisu stanovništ­va živi nešto malo više od 15.000 stanovnika. Samim time ovaj je LAG i među manjima u Republici Hrvatskoj. – LAG Zagora je jedan od najmanjih i najmlađih LAG-ova u Dalmaciji, a možda i u Hrvatskoj, a članovi osnivači LAG-a to su prepoznali kao komparativ­ne prednosti – kaže Marijana Botić Rogošić.

 ??  ?? LAG Zagora je iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. ostvario potporu u iznosu od 8,241.676 kn
LAG Zagora je iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. ostvario potporu u iznosu od 8,241.676 kn
 ??  ?? Novac mali poljoprivr­ednici mogu iskoristit­i i za opremanje i građenje štala, kupnju domaćih životinja
Novac mali poljoprivr­ednici mogu iskoristit­i i za opremanje i građenje štala, kupnju domaćih životinja
 ??  ?? Perica Bosančić, načelnik općine Dugopolje
Perica Bosančić, načelnik općine Dugopolje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia