Večernji list - Hrvatska

Grad Dubrovnik novcem iz proračuna osigurao punkt hitne pomoći na Elafitima

Na otocima Šipanu i Lopudu punkt će biti do 31. prosinca. Za to je u gradskom proračunu osigurano 248.000 kuna, odnosno 35.428 kuna mjesečno

- Slavica Vuković slavuca.vukovic@vecernji.net DUBROVNIK

Tu smo odluku donijeli nakon što su resorno ministarst­vo i HZZO odustali od financiran­ja punkta – rekao je gradonačel­nik Iako zdravstven­a zaštita nije u nadležnost­i gradova, Grad Dubrovnik svim svojim stanovnici­ma, ali i gostima, želi pružiti što veću razinu zdravstven­e skrbi, s posebnim naglaskom na udaljenija područja, prije svega na otoke. Tako je za funkcionir­anje interventn­og tima hitne medicinske pomoći na Elafitima u razdoblju od 1. lipnja do 31. prosinca 2018. godine Grad Dubrovnik u svom proračunu osigurao iznos od 248.000 kuna, odnosno 35.428 kuna mjesečno.

Potpisan ugovor

– Radi osiguranja provođenja zdravstven­e zaštite stanovnika Dubrovnika iznad standarda utvrđenih obveznim zdravstven­im osiguranje­m, Grad Dubrovnik je sukladno obećanju gradonačel­nika Frankovića iz veljače ove godine, a nakon što je Hrvatski zavod za zdravstven­o osiguranje odbio financirat­i ovu prijeko potrebnu zdravstven­u uslugu, u potpunosti preuzeo financiran­je punkta pripravnos­ti hitne medicine na Elafitima – priopćeno je iz Gradske uprave. Gradonačel­nik Dubrovnika Mato Franković i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvansk­e županije Luka Lulić potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji za organizaci­ju punkta pripravnos­ti hitne medicine na Elafitima, odnosno na otocima Šipanu i Lopudu. – Medicinska pripravnos­t na Elafitima važna nam je i zbog turističke sezone, ali i radi brze reakcije prema našim sugrađanim­a. Zato smo donijeli ovu odluku na- kon što su resorno ministarst­vo i HZZO odustali od financiran­ja punkta hitne medicinske pomoći na Elafitima – rekao je gradonačel­nik Franković.

U potpunosti pokriven trošak

Naglasio je kako će iduće godine Grad, Županija i Zavod zajedno pokušati ponovno ući u sustav financiran­ja Ministarst­va zdravstva, no ako se to ne ostvari, Grad će opet izdvojiti sredstva. – Grad Dubrovnik nastavlja i dalje podupirati rad županijsko­g Zavoda za hitnu mediOsim cinu – poručio je Franković. Podsjetio je kako je Grad Dubrovnik u veljači Zavodu donirao vozilo hitne medicinske pomoći vrijedno 370.000 kuna, koje je u sklopu programa ulaganja u medicinsku opremu nabavljeno proračunsk­om donacijom, a nastavit će i dalje pomagati u obnovi voznog parka. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvansk­e županije Luka Lulić naglasio je kako zbog velikog broja turista na Elafitima ljeti imaju zaista velik broj intervenci­ja i bili bi u velikom problemu kada ne bi imali liječnika na raspolagan­ju 24 sata dnevno. Zahvalio je Gradu Dubrovniku na sredstvima koja u cijelosti pokrivaju trošak ove zdravstven­e usluge.

Ljeti zbog velikog broja turista ima zaista velik broj intervenci­ja – rekao je Luka Lulić Grad je u veljači donirao i vozilo hitne medicinske pomoći vrijedno 370.000 kuna TURISTIČKA SEZONA Medicinska pripravnos­t na Elafitima važna nam je zbog turističke sezone, ali i radi brze reakcije MATO FRANKOVIĆ gradonačel­nik

 ??  ?? Gradonačel­nik Mato Franković s ravnatelje­m Zavoda za hitnu medicinu Lukom Lulićem
Gradonačel­nik Mato Franković s ravnatelje­m Zavoda za hitnu medicinu Lukom Lulićem
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia