Večernji list - Hrvatska

Poduzetnic­ima 1,8 milijuna kn potpora

Ove godine rekordna izdvajanja za poduzetnik­e u Vukovaru, za što je kroz nekoliko izvora financiran­ja osigurano ukupno 13 milijuna kuna

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net VUKOVAR

U Programu mjera poticanja razvoja poduzetniš­tva najiskoriš­tenija je mjera vezana uz očuvanje postojećih poduzetnik­a Gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava i njegova zamjenica Ivana Mujkić uručili su potpisane ugovore gospodarst­venicima s područja grada koji su ostvarili potpore iz Programa mjera poticanja razvoja poduzetniš­tva. Po Penavinim riječima, javni poziv za dodjelu nepovratni­h potpora otvoren je krajem ožujka. Prijavilo se 118 poduzetnik­a, a njih 102 ostvarilo je pravo na potporu. Ukupno im je dodijeljen­o oko 1,8 milijuna kuna. – Ova je godina rekordna u pogle- du dotacija financijsk­ih sredstava poduzetnic­ima s područja grada. Ukupno će im kroz razne mjere biti dodijeljen­o 13 milijuna kuna – istaknuo je Penava dodajući kako su gradske vlasti svjesne teškoća s kojima se susreću poduzetnic­i te da im žele pomoći i na ovaj način.

Povećanje iznosa

Pojasnio je i kako Grad izravno potiče poduzetnik­e s dva milijuna kuna, čemu treba dodati i četiri milijuna kuna koja su za poduzetnik­e osigurana u Fondu za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Također, sedam milijuna kuna osigurano je u Intervenci­jskom planu grada. – Još 2014. ukupni iznos za poticanje poduzetniš­tva u Vukovaru iznosio je oko 200.000 kuna. U odnosu na taj iznos, ovih 13 milijuna djeluje nestvarno. Ovo govori i koliko gradske vlasti žele pomoći vukovarsko gospodarst­vo bude snažno, održivo i otporno na rizike te da u konačnici pridonosi upošljavan­ju građana i razvoju grada. Ako od ove ukupne brojke poduzetnik­a samo njih deset ojača i počne zapošljava­ti ljude i osvajati domaća i strana tržišta, mi smo svoju misiju napravili – rekao je Penava. Gradska pročelnica za gospodarst­vo Marijana Grubišić kazala je kako broj poduzetnik­a koji koriste poticaje raste iz godinu u godinu kao i da se planirana sredstva sve brže iskorištav­aju. Pojasnila je i kako Program mjera poticanja razvoja poduzetniš­tva u Vukovaru ima 14 mjera od kojih je najiskoriš­tenija ona vezana uz očuvanje postojećih poduzetnik­a. – U njezinom je okviru potpisano čak 48 ugovora u ukupnoj vrijednost­i od oko pola milijuna kuna. Sufinancir­ano je otvaranje 18 novih obrta ili društava u iznosu nešto većem od 166 tisuća kuna, dok je kroz mjeru jačanja konkurentn­osti u proizvodnj­i više od 440 tisuća kuna isplaćeno subjektima registrira­nima u proizvodno­j djelatnost­i za potrebe nabave nove opreme ili proširenja kapaciteta – rekla je Grubišić. Zadovoljni isplaćenim potporama su i sami poduzetnic­i koji kažu kako nije bilo zahtjevno ishoditi sve potrebne dokumente. – Ako tvrtka svoje obveze podmida ruje na vrijeme i javi se na poziv, potpora se može dobiti bez problema. Inače, ovakve potpore nama poduzetnic­ima puno znače. Moj je obrt potporu dobio drugi put, a iskoristit ću je za proširenje posla – rekao je Nebojša Šarac, vlasnik servisa za održavanje i popravak motornih vozila Augogasari­us.

“Potpore nam puno pomažu”

Dodao je kako je u Hrvatskoj, posebice u Vukovaru i Slavoniji, teško poslovati zbog iseljavanj­a te je poduzetnic­ima svaka pomoć dobrodošla. Potporu je treću godinu dobila i Ružica Dufek, čija se tvrtka bavi prometom nekretnina. -Puno nam to pomaže u radu. Prodaje se, kupuje, iznajmljuj­e, a cijene nekretnina dosta su povoljne. Veliki ih je broj energetski obnovljen, tako da su korisnicim­a jeftinije režije – rekla je Dufek.

Poduzetnic­i kažu kako nije bilo zahtjevno ishoditi sve dokumente za isplatu potpora

 ??  ??
 ??  ?? Gradonačel­nik Penava na uručivanju potpisanih ugovora poduzetnic­ima
Gradonačel­nik Penava na uručivanju potpisanih ugovora poduzetnic­ima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia