Večernji list - Hrvatska

Kane hat-trickom pretekao Ronalda i predvodio golijadu Engleza

-

Iako su Englezi zabili šest pogodaka, Panamci na tribinama glasnije su slavili svoj jedan, ujedno i prvi na Svjetskim prvenstvim­a Teško se snalaze Nijemci u Rusiji. Došli su s velikim očekivanji­ma, a onda ih je prvo iznenadio Meksiko pa gotovo i Švedska. No uspio ih je protiv Skandinava­ca izvući Toni Kross kada je zabio za pobjedu od 2:1 u 95. minuti igre. Možda čak ni loša izdanja favorita na SP-u ne čude toliko koliko ponašanje na terenu. Naime, nakon što je Kroos zatresao mrežu, cijeli stožer Nijemaca skočio je i uletio na teren, a dva člana otrčala su direktno pred klupu Šveđana i sarkastičn­o im počela pljeskati i smijati se u lice. Izbornik Die Mannschaft­a Joachim Löw nije krio oduševljen­je navučenom pobjedom:

Sada su psihički jači

– Bio je to triler, puno emocija, sve do zadnjeg zvižduka – rekao je Löw. Dok s druge strane izbornik Švedske nije bio zadovoljan reakcijom suparnika nakon poraza: – Unosili su nam se u lice i mahali rukama. To me stvarno razljutilo. Borili smo se 90 minuta i na kraju biste trebali čestitati i otići – izjavio je Janne Andersson. Za razliku od psihičkog stanja u kojem su aktualni svjetski prvaci, da si na takav način moraju napumpavat­i samopouzda­nje, Englezi su to radili kroz igru. Nije im bilo teško jer protivnik im je bila Panama. Malena Panama koju su pobijedili sa 6:1. Ma nije im to neka pohvala s obzirom na to da su igrali protiv momčadi koja se prvi put plasirala na Svjetsko nogometno prvenstvo. Los Ca- nalerosima to je automatski bio najveći uspjeh reprezenta­cije. I koliko god je realno bilo da tri lava slave, Panamci su igrali vrlo tvrd nogomet, čak toliko da su Englezima poklonili dva jedanaeste­rca. Prvo je iz krasnog ubačaja iz kornera Trippier nabacio na Stonesa koji je pobjegao svom čuvaru pa pospremio glavom loptu u mrežu u osmoj minuti. Zabio je on dva gola. Zvijezda utakmice bio je pak Harry Kane koji je upisao hat-trick. Najprije je u 22. minuti bio siguran s bijele točke, a na isti način zabio je i u 46. pa u 62. iz igre. Prije toga i Linard se upisao u strijelce (36. minuta). Englezi su tako postali tek peta reprezenta­cija u povijesti Svjetskih prvenstava koja je zabila pet golova u prvom poluvremen­u. Prije njih to su još napravili Njemačka (2014. protiv Brazila), Jugoslavij­a (1974. godine protiv Konga, oni su zabili šest), Poljska (1974. protiv Haitija) i Švicarska (1954. protiv Austrije).

Panamci na kraju čak i slavili

Bila je to utakmica Harryja Kanea koji sada predvodi listu strijelaca na SP-u. Protiv Paname upisao je peti pogodak. Četiri imaju Cristiano Ronaldo te Lukaku. No neće ni Panama toliko žaliti za porazom jer znaju protiv koga su igrali, a zabili su i prvi pogodak na SP-ima. U 78. minuti Baloy je ušao u povijest panamskog nogometa kada je probio branu Pickforda. Izazvalo je to na tribinama golemo slavlje navijača koji su se veselili kao da su osvojili taj SP.

Felipe Baloy 37-godišnjak je i strijelac prvog pogotka Paname na prvom im Svjetskom prvenstvu

 ??  ?? Engleska nogometna reprezenta­cija statistiku je podebljala golijadom protiv Paname
Engleska nogometna reprezenta­cija statistiku je podebljala golijadom protiv Paname

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia