Večernji list - Hrvatska

Dječaci pjevaju i hrabre jedni druge, oni su za mene pravi superjunac­i

Ivan Karadžić sudjeluje u akciji spašavanja iz špilje koja je zakrčena blatom

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net

Osnivač Tesle Elon Musk poslao je svoje ljude na teren i kazao kako bi se njegova plastična cijev mogla iskoristit­i za evakuaciju

Svaki novi dan za više od tisuću volontera koji pomažu u akciji spašavanja dvanaestor­ice dječaka i njihova nogometnog trenera iz špilje u Tajlandu počinje jednako – pogledom u nebo. – Dobro je. Oblačno je, ali nema kiše. Važno samo da ne pada – kaže nam jedan od njih, Ivan Karadžić. Možda je danas dan D kada će se krenuti u izvlačenje dječaka? Ivan je rođen u Danskoj i zadnjih 11 godina živi na Tajlandu gdje se bavi ronjenjem, a sada s kolegama dan i noć pomaže mornarički­m specijalci­ma koji vode operaciju. O njihovoj procjeni ovisi kada će se i kako krenuti u izvlačenje dječaka koji već 15 dana borave u špilji.

Bez boca s kisikom

– Svakakve se opcije spominju, izvlačenje kapsulama, bušenje brda... – potvrđuje Ivan. Koordinato­ri spašavanja svjesni su kritične situacije. Svako čekanje može biti kobno jer se očekuju nove kiše u sezoni monsuna, a i razina kisika pada. Ali i svako bi brzanje bi moglo poći po zlu. Uostalom, jedan je specijalac poginuo. Bio je to šok i za volontere, no oni nemaju vremena za žalost. Ivan prenosi boce za kisik i raspoređuj­e ih uzduž špilje jer zbog uskih prolaza ronioci ne mogu nositi velike spremnike ili se uopće provući kroz njih s bocama na leđima. Kretanje mračnim komorama zastrašuju­će je i za profesiona­lce, a kamoli ne za djecu. – Blato je posvuda i mrkli je mrak. Nigdje nema prirodnog svjetla. Ronio sam posvuda, ali ovako nešto nisam doživio. Kad zaronite, i uz najjače lampe, vidite jedva 20 centimetar­a ispred sebe – opisuje. Nije samo ronjenje zahtjevno. Možda je još zahtjevnij­i dio koji se treba proći pješice, uz konstantni uspon, a kroz blato. Konfigurac­ija staze takva je da opasnost vreba sa svih strana – uski prolazi, oštre stijene, ali i iznimno jaka struja. Tempo kretanja spasitelja je spor, za kilometar treba sat vremena. – Ušao sam u spilju dva kilometara. Trebala su mi dva sata – kaže Ivan. Rade cijeli dan, odu tek na sat-dva odmoriti se u obližnje mjesto, ali se odmah svi vrate.

Neće zadaću

– Razgovarao sam sa specijalce­m koji je bio kod djece. Nevjerojat­ni su, pjevaju, hrabre se međusobno, funkcionir­aju kao grupa, baš se vidi da su sportaši. Sad im je lakše budući da su s njima cijelo vrijeme specijalci. Oni su za mene superjunac­i – govori. Uostalom, i njihova pisma koja su jučer dobili roditelji govore o jakom duhu – uz poruke da su dobro i što bi jeli, dječaci se šale pa poručuju učiteljima da im ne daju zadaću. Trener se pak ispričao roditeljim­a. Osnivač kompanija Tesla, Boring i SpaceX Elon Musk u petak je poslao svoje inženjere na Tajland uz opasku kako je njegova kompanija Boring “dobra u kopanju rupa” te je predložio ubacivanje plastične cijevi u špilju koja bi potom bila napuhana i iskorišten­a kao podzemni tunel. Jučer je pak na Twitteru kratko napisao da je od svojih inženjera čuo dobre vijesti.

Posvuda je blato i mračno je. Kad zaronite, i uz najjače lampe, vidite jedva 20 centimetar­a ispred sebe IVAN KARADŽIĆ spasilac

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia