Večernji list - Hrvatska

Raste potpora HDZ-u i Živom zidu, pada SDP-u

- Linda Draškić

Na vrhu ljestvice najpozitiv­nijih političara i dalje je “nitko”, druga je predsjedni­ca GrabarKita­rović, a treći premijer linda.draskic@vecernji.net Po najnovijem mjesečnom istraživan­ju političkih preferenci­ja u Republici Hrvatskoj, zaustavlje­n je pad potpore HDZ-u, koji sada bilježi rast, baš kao i Živi zid, dok SDP i Most i dalje padaju.

Pola ispitanih protiv Vlade

A to su tek neki zanimljivi trendovi koje je pokazalo redovito mjesečno istraživan­je agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferenci­jama CRO Demoskop, koje je provedeno početkom srpnja. HDZ ima 25% potpore, drugi je SDP s 18,7%, treći Živi zid s 13,4%, četvrti je Most sa 7,3%. Na petom je mjestu Hasanbegov­ićeva stranka Neovisni za Hrvatsku s izbornom potporom od 3,6%, a dvije su stranke s izborom manjim od 1 posto: HSLS (0,7 posto) i HDSSB (0,5 posto). Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja političara i ovaj je mjesec “nitko”, predsjedni­ca RH na drugom je mjestu, dok je premijer treći. Vrh ljestvice negativnog doživljaja političara predvodi premijer, na drugo mjesto vratio se čelnik SDP-a Davor Bernardić, dok su na trećem “svi političari”. Razina potpore politici Vlade u 20. mjesecu njezina mandata je 30,5%, što je 0,5% više nego mjesec ranije. Vladinu politiku ne podupire 54,3% građana, a najvažniji događaj u lipnju nastup je hrvatske nogometne reprezenta­cije na SP-u u Rusiji. Slijede zbivanja vezana za Agrokor, a na trećem su mjestu loši demografsk­i pokazatelj­i i iseljavanj­e. Predsjedni­ca je za svoj rad dobila prosječnu ocjenu 3 (29,3% ispitanika), Sabor 2 (zadovoljav­ajuće - 38,8%) a Vlada također 2 (zadovoljav­ajuće - 36,3%).

Vidjet će se tko je ozbiljan

Ove nove podatke prvi je komentirao premijer Andrej Plenković. Na pitanje kako ocjenjuje najnovije ispitivanj­e CRO Demoskopa, po kojem HDZ i Živi zid rastu, a SDP i Most padaju, rekao je da “vjeruje da će se kroz određeno razdoblje u Hrvatskoj vidjeti tko je ozbiljan i radi posao u interesu hrvatske javnosti i kvalitetno­g smjera zemlje”. Zanimljivo je da među deset najpozitiv­nijih hrvatskih političara nema predsjedni­ka najveće oporbene stranke Davora Bernardića koji se s 1,1 posto izbora nalazi na jedanaesto­m mjestu (prije mjesec dana s 2,2 posto bio je na devetom mjestu). Kad je riječ o biračima pojedinih stranaka, za HDZ-ove je birače najpozitiv­nija predsjedni­ca Grabar-Kitarović (s izborom 44,2 posto), a slijedi je premijer Andrej Plenković (38,2 posto). Među glasačima SDP-a na vrhu izbora za najpozitiv­nijeg političara je “nitko” (s 21,5 posto izbora), a slijedi Anka Mrak Taritaš (s 11,7 posto) i Zoran Milanović (11,4 posto). Davor Bernardić je za 1,4 posto glasača SDP-a najpozitiv­niji hrvatski političar (i nalazi se na petnaestom mjestu).

BLAŽENKO BOBAN: Srpanj 2018. velikim će slovima biti upisan u povijest Trogira jer slijedi i skoro otvaranje mosta Čiovo – kopno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia