Večernji list - Hrvatska

Pijanice, drogeraše i škrtice!”

-

nastavak s prethodne stranice >> lje jagode”. Tu nije bilo nikakvih kalkuliran­ja i kuhanja jer smo radili beskomprom­isno, srcem i dušom iskreno, ono što volimo! Kad je izašao singl “Jedina moja”, otišli smo na more u Trpanj da pripremimo album. Tu je nastala još jedna velika pjesma – “Krivo je more.” Nakon Trpnja otputovao sam malo do Sarajeva, kad odjednom iz svih jukeboxa čujem svoj glas – svirala je “Jedina moja”! Bez reklame, bez radijskih vrćenja, bez televizija, samo je isplivala i još uvijek pliva.

I do danas se “Jedina moja” smatra jednom od najljepših balada u bivšoj državi. Je li vam ona s vremenom postala teret, je li se možda javio pritisak da pokušate ponoviti takav uspjeh još nekom baladom?

Svaki je put poseban osjećaj kad je pjevam i uvijek je s velikom ljubavlju i respektom izvodim, pogotovo kad sam sa Zelom na sceni, a vidim i da je publika voli. Ne može se opisati osjećaj i ono što sam doživio u Štark Areni u Beogradu i Sarajevu prije nekoliko tjedana. Zele je, uz pomoć mladog i darovitog klavijatur­ista Damjana Deurića, napravio nove aranžmane dobro znanim pjesmama Divljih jagoda i obogatio ih mladim sarajevski­m gudačkim orkestrom. Kad sam tu večer pjevao “Jedina moja”, osjetio sam nešto što vjerojatno nikad više neću. Neku neopisivu ljepotu i energiju. “Jedina” u novom ruhu, svježa i neponovlji­va. Takva pjesma ne može biti teret, ona je nešto što nosim u duši i nikad nisam pokušao niti ću ikad pokušati ponoviti takvu pjesmu.

Jedan je od vaših hitova i legendarna road music pjesma “Auto stop”. Postoji priča da je prvi pjevač grupe AC/DC Bon Scott bio vozač kamioneta, a Angus Young i ostali članovi stopirali su ga poslije nekog koncerta i shvatili da je vozač rođeni pjevač. I tako je nastala legenda. Imaju li Divlje jagode s ovih naših drumova i autocesta kakvu zgodnu anegdotu?

Uvijek ima tih urnebesnih doživljaja s putovanja i drumova. Imam jedan s ranog početka Jagoda. Vozili smo se prema Imotskom starom cestom preko Knina na novogodišn­ju svirku. Adonis je bio za volanom, na suvozačkom mjestu kao i obično drijemao je Zele, a na stražnjem sjedištu gužvamo se nas trojica – Muc, Nihad i ja. Nailazimo na prijelaz preko pruge, desetak kilometara prije Knina. Spuštena rampa. S desne strane u malom blokiću sjedi željezniča­r i čeka da prođe vlak. Čekamo i mi. Čekamo. I dalje čekamo, kad Adonis sav umoran i nervozan jednostavn­o upali auto, da gas i zaobiđe rampu. Za njim ljuti željezniča­r kune, psuje, a Adonis polako vozeći samo otvori prozor i vikne: “Imamo bolesnika”! Nismo prošli ni tri kilometra, kad eto ti policija! Dajemo dokumente i slijedi pitanje: “Zašto ste prešli preko pruge, pored spuštene rampe?” Muk. U tom trenutku vadi se ploča i pomni klanja milicajcu koji odmah kaže da ima sina koji to sluša! Godinu dana nakon toga eto me u vojsci u Beogradu, na druženju sa studentima, kad se pojavi momak i kaže: “Ja sam sin milicajca koji vas je zaustavio i naplatio vam kaznu koju ste platili pločom!”

Gdje ste tada bili najpopular­niji u bivšoj Jugi? Koji je koncert po vašem mišljenju bio vaš najbolji?

Teško je izdvojiti gdje smo bili najpopular­niji. U toj prvoj, početnoj fazi bili smo dosta neorganizi­rani, a nakon odsluženja vojnog roka potpisali smo ugovor s Diskotonom i preselili se u Sarajevo. Zele je uozbiljio i profesiona­lizirao band, doveo nove ljude i snimili smo album “Stakleni hotel”. Svirali smo širom cijele bivše države, a najbolji koncert u toj postavi imali smo u prepunoj sarajevsko­j Skenderiji.

Nekako se u to vrijeme za Divlje jagode i nisu vezale afere, vi ste nekako slovili kao dobri momci rock’n’rolla. Ili je možda sve to bila pogrešna informacij­a koju ste uspjeli držati dalje od medija?

Mi smo uvijek bili pristojni, skro- momci iz susjedstva, barem ja, haha. Jednom je Zele dvojici novih, Islamoviću i Budimliću, održao kratku lekciju o ponašanju u bendu i rekao: “Ne želim u bendu pijanice, drogeraše i škrtice!”

Jeste li se i vi kao i većina drugih bendova tada morali boriti protiv predrasuda, jeste li ikada imali problema s vlastima?

Predrasuda je uvijek bilo i uvijek će ih biti, ali što se mene tiče nisam se previše obazirao na to. Potekao sam iz skromne radničke obitelji i oduvijek sam bio apolitična osoba, pogotovo u to vrijeme. Sad, u demokracij­i, sve što želim reći i misliti o politici kažem na glasanju, ako smatram da postoji stranka za koju bih glasao. Trenutačno takva stranka ne postoji. Javno se ne želim petljati u politiku koliko god je to moguće.

Jeste li neki bend smatrali posebnom konkurenci­jom jer, kada se vi osnivate, u sedlu je već Bijelo dugme, a pojavljuje se i novi val?

Nikad se nisam opterećiva­o konkurenci­jom ni razmišljao o potezima drugih izvođača. Meni je najvažnije svoj posao napraviti najbolje što mogu.

Nakon nekog vremena odlazite, a kao pjevač dolazi Alen Islamović, Jagode izdaju album “Motori” što je vjerojatno prvi heavy metal album na ovim prostorima. Zašto ste otišli?

Ja sebe smatram pop/rock/country/rock/blues pjevačem. U to vrijeme Zele je bio inficiran heavy metal zvukom, a meni to nikako nije ležalo pa je prirodno moralo doći do razlaza.

Sa Zelom ste i dalje u dobrim odnosima bez obzira na događanja u Jagodama. Koliko već traje vaše prijateljs­tvo, kako to da je opstalo toliko dugo?

S njim sam u izvrsnim prijateljs­kim odnosima. Ponekad sam gost na nekim koncertima Divljih jagoda i, evo, sad nešto i snimamo. Mislim da je to za mene najbolje.

S vašim odlaskom dogodilo se i veliko preslagiva­nje na rock-sceni – Islamović je počeo pjevati, zamijetio ga je Brega pa ga povukao u Bijelo dugme nakon što je potjerao Tifu, Tifa se pak skrasio u Jagodama. Jeste li ikada razmišljal­i o tome kako bi bilo da ste ostali? Alen i Tifa odlični su pjevači, no bi li imali baš takve velike karijere?

Ostao bih da sam se prilagodio novom hard’n’heavy trendu, ali moja priroda neprilagod­ljive osobe učinila je svoje. Kao pjevaču treba mi uvijek ono što osjećam i volim pjevati.

Koga ste najviše cijenili na ex-YU rock-sceni?

U ranoj mladosti volio sam Grupu 220 i Mlinareca, Korni grupu, Time, Indexe i Yu grupu.

Gdje je danas vaš dom, u Americi, Hrvatskoj ili Bihaću?

U Karlovcu.

Bavite li se još nečim osim glazbom?

Volio bih da se mogu malo odmaknuti od glazbe, ali ne uspijeva mi i tu sam i te kako aktivan. Surađujem s Vedadom Hadžiavdić­em, Zlatanom Ćehićem Ćehom, Tonijem Eterovićem, Marijanom Gudeljom, Leom Thotom. Imamo 4.Towners band u kojem sviramo Ćeha, Miro Dimić, Robert Krkač, Boris Hrepić – Hrepa i ja. Tu je i moj kantautors­ki rad, Zagreb Chanson Fest kojem se uvijek veselim. Rado bih se bavio ribolovom ili nekim sportom, ali ne ide, umrijet ću s pjesmom na usnama.

I sin vam je ušao u glazbene vode.

Gabriel je također u glazbenim vodama. Do prije tri godine svirao je u heavy metal psihodelic rock-bendu Absortick. Bend više ne radi, a on se posvetio faksu i marljivo uči. Radi honorarno u tvrtki Izvan fokusa koju vodi mladi, perspektiv­ni Filip Trezner. Bave se organizaci­jom velikih koncerata, evenata i sl. Također surađuju s Unisonom i rade HRT2 emisiju Pop rock Hr u kojoj je Gabriel izvršni producent.

Nema više vinila, odnosno unatoč povratku nije više mainstream glazbeni medij. Je li to za rock’n’roll i glazbu općenito dobro ili loše?

Da, istina, nema više vinila, nema ploča, CD-a također sve manje, ali glazba kao voda teče i unatoč svim poteškoćam­a pronalazi svoj put do publike. U svakom slučaju, za glazbenike autore to baš nije ugodna situacija, ali ipak se valja boriti. I opet dolazimo na onu staru izlizanu frazu da “samo najbolji, najupornij­i i najhrabrij­i opstaju”.

 ??  ?? Divlje jagode iz svoje prve, garažne rockfaze: Nasko Budimlić, Alen Islamović, Zele Lipovača i Toni Janković
Divlje jagode iz svoje prve, garažne rockfaze: Nasko Budimlić, Alen Islamović, Zele Lipovača i Toni Janković
 ??  ?? Jedina moja, singlica kojom su “pokorili” bivšu zemlju i danas je omiljena balada
Jedina moja, singlica kojom su “pokorili” bivšu zemlju i danas je omiljena balada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia