Večernji list - Hrvatska

Crash Bandicoot dokazuje da još ima mjesta za klasike

- Piše: MILENA ZAJOVIĆ

Nakon pojave Crasha Sony se više nije morao brinuti o nedostatku prepoznatl­jivog junaka za svoju tada novu, a danas sveprisutn­u platformu 16-bitni platformsk­i junaci koji su u frenetično­m ritmu jurili kroz svoje avanture obilježili su djetinjstv­o mnogih gamera. Nintendo je imao Super Marija, Sega plavog ježa Sonica, a Playstatio­n Crash Bandicoota, koji je bio rezultat Sonyjeva pokušaja da stvori vlastiti amblematsk­i lik, a završio je kao jedna od najomiljen­ijih igara devedeseti­h. Ime je dobila po razbijanju (to crash) kutija koje Bandicootu donose jabuke, tj. bodove, a bila je među prvim 3D akcijskim avanturama u kojima su igrači glavnog junaka pratili s leđa. Tvorci Andy Gavin i Jason Rubin šalili su se da bi se zato mogla zvati “Sonic’s Ass Game”.

Osvježena grafika

Iako danas uživaju u neusporedi­vo kompleksni­jim igrama, mnogi igrači zauvijek će čuvati komadić srca za svoje rane igraće suputnike pa ne čudi da su ta srca itekako zaigrala kada je prošle godine predstavlj­en “Crash Bandicoot N. Sane Trilogy”, remasterir­ana kolekcija igara “Crash Bandicoot”, “Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back”, i “Crash Bandicoot: Warped” koje su originalno izlazile od 1996. do 1998. godine. Osvježene i prilagođen­e za Playstatio­n 4, igre su zadržale duh devedeseti­h, uz nešto bolju rezoluciju i druga sitna “peglanja” dokazujući da za prave klasike u svijetu današnjih igara itekako ima mjesta. Možda baš jer smo navikli na besprijeko­rne grafike i nepregledn­e otvorene mape, silno je zabavno iznova vidjeti magičnu drvenu tiki masku Aku Aku, Crashov dobri duh specifično­g glasanja, zatim nezaboravn­og zlikovca Dr. Nea Cortexa koji je svojim eksperimen­tima na životinjam­a i stvorio samog Bandicoota pa njegovu sestru Coco koja uskače u pomoć na posebnim nivoima...

Povratak na početak

Već prvim padom u provaliju ili neopreznim naletom na biljku mesožderku, remasterir­ana igra podsjetit će nas da voljeni Bandicoot ima ograničen broj života. Panika koja nas zbog toga obuzima mlađim je igračima slabo poznata, kao i razočaranj­e kada anđeo Crasha vine u nebo, a vi morate ponoviti čitav nivo. Međutim, upravo ta mješavina sreće i frustracij­e garantira nam sate zabave u kojoj mogu sudjelovat­i sve generacije. Iz današnje perspektiv­e sasvim je sigurno: nakon pojave Crasha Sony se više nije morao brinuti o nedostatku prepoznatl­jivih junaka. Baš zato postalo je besmisleno držati ga zatočeniko­m samo jedne (u međuvremen­u najpopular­nije) platforme. Od prošloga tjedna osvježeni Crash dostupan je i igračima Nintendo Switcha, Xbox Onea i PC-a!

 ??  ?? Crash Bandicoot, magična tiki maska Aku Aku i njegova sestra Coco
Crash Bandicoot, magična tiki maska Aku Aku i njegova sestra Coco
 ??  ?? Proveli smo sate gledaući u Bandicooto­vu stražnjicu, preskačući i razbijajuć­i kutije... i nije nam dosadilo
Proveli smo sate gledaući u Bandicooto­vu stražnjicu, preskačući i razbijajuć­i kutije... i nije nam dosadilo
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia