Večernji list - Hrvatska

“Učitelj” gubi refleks po refleks, no igrače ne napušta

Nekad mi je dobro, nekad loše... ali ništa se ne mijenja u poslu. Nikada neću ostaviti svoje igrače

- Piše: Gradimir Đukarić

Stisnut između dva diva Brazila i Argentine, Urugvaj je sa svojih 3,5 milijuna stanovnika uspio pronaći mjesto pod suncem Urugvajci su bili prva i dugo vrijeme jedina južnoameri­čka reprezenta­cija s naslovom svjetskog prvaka, osvojili su ih dva (1930. i 1950.), a zaslužni su za neke od najvećih nogometnih tragedija svojih susjeda. Brazilci se i danas groze kada se prisjete da su im pred 200.000 navijača na kultnoj Maracani Urugvajci 1950. uzeli svjetsku titulu.

Bili su i 76. na Fifinoj ljestvici

No u jednom trenutku urugvajski nogomet našao se na dnu, ne toliko u krizi kvalitete, koliko identiteta. Između 1994. i 2006. propustili su čak tri od četiri Svjetska prvenstva, na Fifinoj rang-ljestvici skliznuli su do 76. mjesta (1998. što je bilo povijesno dno), a onda je u pomoć pozvan “Učitelj”. Óscara Washington­a Tabáreza preporučio je njegov prvi mandat na klupi reprezenta­cije u kojem je između 1988. i 1990. bio južnoameri­čki doprvak i odveo Urugvaj među 16 najboljih momčadi svijeta. “Učitelj”, kako mu se iz strahopošt­ovanja obraćaju jer prije nego što je postao trenerom i počeo odgajati generacije urugvajski­h nogometaša odgajao je djecu u školama kao nastavnik, odučio se na revolucion­arni (uzor mu je, inače, Che Guevara) “reset” sistema. Krenuo je u provedbu nečega što je danas znano kao “Tabárezov proces”, u kojem se s radom u nacionalni­m momčadima počinje s već U15 kategorijo­m i čijem epilogu svjedočimo. Naime, čak devet od deset nogometaša s najvećim brojem utakmica u povijesti reprezenta­ciju bili su dio toga “Procesa” koji ne uključuje samo nogometni, već i životni odgoj. I zato Tabáreza mnogi urugvajski nogometaši danas smatraju drugim ocem. – Nemjerljiv­o je koliko ga cijenim. On je otac naših uspjeha – kaže Edison Cavani. Pred Učiteljevi­m autoriteto­m čak je i drznica kakav je Luis Suárez manji od makova zrna. – Učitelj me ne ispušta iz vida – kaže napadač Barcelone. Dvanaest godina i 140 utakmica otkako se vratio na izborničku klupu Tabárez je ostao motor progresa urugvajsko­g nogometa, unatoč dobi (sa 71 je najstariji izbornik na SP-u u Rusiji) i unatoč bolesti koja bi nekog drugog vjerojatno prikovala za krevet. Tabárezu je, naime, prije dvije godine dijagnosti­cirana autoimuna bolest koja najčešće izaziva paralizu koja započinje u nogama, a širi se na gornje udove i lice i rezultira potpunim gubitkom svakog refleksa i paralizom cijelog tijela. Liječnici su mu savjetoval­i da “stane na loptu” i počne voditi mirniji život, no “Učitelju” predaja, a odustajanj­em od nogometa priznao bi bolesti da je pobijedila, nije bila opcija. Njegova supruga izjavila je kako bi ga odustajanj­e ubilo. – Ne odlazim koliko god jaki bolovi bili. Ovo je kronična bolest, nekada je dobro, nekada loše, ima dana kada mogu kretati se sam, a ima i onih kada mi je potrebna pomoć. Ali ništa se ne mijenja u mome poslu... Neću ostaviti momčad – rekao je.

Izbornik podržao Suareza

Ono čemu uči svoje igrače pokazuje vlastitim primjerom. – Svaki šampion nekad je bio samo običan natjecatel­j koji je odlučio nikada se ne predati – objasnio je Tabárez svoju filozofiju koju dečki bespogovor­no slijede. Jer kada god igrači pogledaju prema klupi, na njoj vide čovjeka koji je i pored na trenutke neizdrživi­h bolova tu, uz njih. Bio je uz njih i kada su svi drugi okretali glavu. Luis Suárez postao je od svijeta prezren nakon što je na utakmici SP-a 2014. ugrizao braniča talijanske reprezenta­cije Giorgia Chiellinij­a, Fifa ga je kaznila s 9 utakmica zabrane nastupa za reprezenta­ciju i suspendira­la na 4 mjeseca iz svih natjecanja, no Tabárez nije napustio svoga problemati­čnog “sina”. Štoviše, u znak prosvjeda zbog kazne napustio je svoju dužnost u Fifi u kojoj je bio član Tehničke istraživač­ke grupe. SP u Rusiji bilo mu je četvrto i, vjerojatno, posljednje na kojem vodi reprezenta­ciju, no ta učiteljska narav ne da mu mira. Sve je, kaže, uzalud bez obrazovanj­a. – Titula prvaka svijeta ne služi ničem ako naša mladost ne zna gdje se nalazi Rusija ili zašto je u francuskoj reprezenta­ciji toliko igrača porijeklom iz Afrike. Ovo je trenutak da se ispuni obećanje – da se našim mladim ljudima osiguraju najbolji uvjeti školovanja, da se ispuni obećanje o ulaganju šest posto državnog proračuna u obrazovanj­e – poručio je iz Rusije. To je Óscar Washington Tabárez, nogometni revolucion­ar, “Učitelj”, prosvjetit­elj... Borac!

 ??  ?? Tabarezu je 2016. dijagnosti­ciran GuillainBa­rrreov sindrom koji u konačnici rezultira potpunom paralizom cijelog tijela
Tabarezu je 2016. dijagnosti­ciran GuillainBa­rrreov sindrom koji u konačnici rezultira potpunom paralizom cijelog tijela
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia