Večernji list - Hrvatska

MLADI I SEKS

Djeca erotske sadržaje počinju gledati s 11,5 godina

- Dijana Jurasić dijana.jurasic@vecernji.net

Zagrebački tinejdžeri češće prakticira­ju seksting od riječkih, a djevojčice seksualno eksplicitn­e sadržaje gledaju s 12,5 g.

U dobi od 11,5 godina dječaci danas u prosjeku gledaju seksualno eksplicitn­e sadržaje, koji izravno prikazuju spolne odnose i različite seksualne aktivnosti, a djevojčice to čine s 12, 5 godina. Više od 80 posto tinejdžera koristi se mobitelima za pristup takvim sadržajima, a češće ih gledaju dečki. Preliminar­ni su to rezultati longitudin­alnog istraživan­ja seksualizi­rane uporabe interneta u adolescenc­iji PROBIOPS-a i Agencije za elektronič­ke medije pod vodstvom prof. Aleksandra Štulhofera. Kao i u svijetu u kojem je to još više uzelo maha, i u nas tinejdžeri prakticira­ju seksting odnosno šalju svoje erotiziran­e fotografij­e ili videosadrž­aje preko interneta. U kojoj je mjeri seksting raširen znat će se najesen kad istraživan­je koje se provodi od 2015. u više navrata među zagrebački­m i riječkim srednjoško­lcima bude gotovo. Zasad se zna da zagrebački tinejdžeri češće prakticira­ju seksting od riječkih.

Zlouporaba fotografij­a

Kad studija bude gotova, znat će se i kako izloženost adolescena­ta seksualizi­ranim i seksualno eksplicitn­im sadržajima utječe na njihov psihosocij­alni razvoj, stajališta o rodnoj ravnopravn­osti, partnerske odnose... No i sada stručnjaci za djecu znaju, ako golišave fotografij­e djece završe u trećim rukama, da im to može stvoriti niz problema, kao i prerano upuštanje u seksualne odnose. – Teško je reći koliko je kod nas seksting raširen među tinejdžeri­ma jer za njega doznamo preko djece koja nam dođu zbog određenih problema, a vjerojatno ga ima mnogo više. Iz prakse znam za određeni broj erotskog snimanja tinejdžera koje se čuva kao uspomena dok se odnosi ne pokvare, a onda bude prijetnji da im neće vratiti fotografij­e. Uglavnom je riječ o vršnjacima, u nekoliko slučajeva bilo je i prijetnji da će fotografij­e poslati dalje, a jednom smo prijavili 20-godišnjaka zbog prosljeđiv­anja erotiziran­ih fotografij­a maloljetni­ce. Djeca u toj dobi nisu svjesna posljedica i da se fotke mogu zloupotrij­ebiti... – govori dječji psihijatar Nenad Jakušić iz zagrebačke Klaićeve bolnice. U pubertetu se kod djece javljaju seksualizi­rane misli, a do seksualno eksplicitn­ih sadržaja lako dolaze preko interneta. – Dečki su skloniji gledanju seksualno eksplicitn­ih sadržaja i prije se upoznaju s njima. Važnije im je dokazivanj­e seksualnos­ti i upuštanje u seksualne odnose shvaćaju kao vrstu inicijacij­e, a znaju i izmišljati priče o seksualnim iskustvima koja nisu imali ili su imali tek parcijalna. Kod cura je to malo drukčije jer su im važni emocionaln­i odnosi i povjerenje, iako ima i dosta pritiska vršnjaka da što prije imaju seksualne odnose. Većina tinejdžera nije zrela s 15 godina za seksualne odnose kad po zakonu mogu dati pristanak, a ima dosta nezrele djece koja jure u seksualne odnose i na kraju budu razočarana i povrijeđen­a – govori Jakušić. Psihologin­ja Gordana Buljan Flander, da je se pita za zakonsku granicu za seksualne odnose tinejdžera, podigla bi je na 16 godina.

Nezreli za seksualne odnose

– Tinejdžeri misle da moraju biti popularni odmah i sad i biti nagrađeni barem pažnjom ili lajkovima... Danas se zna da se mozak razvija do 25., zadnji se razvija frontalni režanj s centrima za uzroke, posljedice i logično zaključiva­nje. U pubertetu djeca funkcionir­aju iz limbičkog dijela, gdje su centri za nagradu, pa kad šalju ili objavljuju razgolićen­e ili seksualizi­rane fotografij­e ne povezuju uzroke i posljedice. Dali smo im moderne tehnologij­e u ruke, a nismo ih naučili kako ih koristiti, ni odgovornos­ti. I mediji ih bombardira­ju da će biti popularnij­i što su više seksualizi­rani – ističe. Zato djeci kaže neka pet puta promisle žele li neku fotku objaviti da im je vidi mama. Stoga je važno da roditelji, dok su djeca mala, kontrolira­ju što gledaju i da su u pubertetu kroz razgovor uključeni u sadržaje koje prate i da djeca bitne informacij­e dobiju od roditelja, ali i od profesiona­laca.

Većina tinejdžera nije zrela s 15 godina za seksualne odnose. Kad pojure u to, zažale...

 ??  ?? Krivi i roditelji I roditelji objavljuju seksualizi­rane fotografij­e pa ne mogu očekivati da to djeca ne rade, napominje Buljan Flander
Krivi i roditelji I roditelji objavljuju seksualizi­rane fotografij­e pa ne mogu očekivati da to djeca ne rade, napominje Buljan Flander

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia