Večernji list - Hrvatska

Nemamo pristup razgovorim­a korisnika Vibera i ne prodajemo ih

Što direktor razvoja popularnog chat servisa Atanas Raykov kaže o privatnost­i, prodaji podataka trećim stranama i budućnosti aplikacije

- Danijel Lijović tehno@vecernji.net

O privatnost­i, monetizaci­ji chat servisa nezaobilaz­nog na našim smartfonim­a razgovaral­i smo s direktorom razvoja u Viberu Viber, jedan od vrlo popularnih chat servisa, pokrenut je još 2010. u Izraelu, a četiri godine kasnije kupila ga je velika japanska multinacio­nalna kompanije Rakuten za 900 milijuna dolara. Ove je godine Viber prešao broj od milijardu korisnika, a tvrde da im prihod raste vrtoglavih 80 posto godišnje. O aktualnost­ima smo razgovaral­i s Atanasom Raykovom, direktorom razvoja poslovanja za CEE i CIS regije i direktorom za globalna partnerstv­a.

Kako “instant messaging”, konkretno Viber, tvrtkama može pomoći u razvoju poslovanja?

Kao dio Rakuten grupacije, jedne od vodećih svjetskih tvrtki u e-commerceu i internetsk­im uslugama, Viber je u poziciji strukturir­ano pristupiti monetizaci­ji aplikacije, kao i pomoći u tome svojim korisnicim­a i partnerima. Istovremen­o, Viber nije pod pritiskom brzanja s monetizaci­jom i posvećen je privatnost­i i sigurnosti podataka svojih korisnika a da se ne upliće u njihove online navike i načine komunikaci­je. Viber im pruža način za plasman bogatog i raznolikog tekstualno­g, vizualnog i videosadrž­aja, što je prvi korak prema prodaji, novim klijentima i ostvarivan­ju prihoda uz pomoć aplikacije. Oglašavanj­e je zasad važno tržište, a uz oglašivače značajan je i prihod od prodajnih naloga i usluge Viber Out, koja je bitna pri komunikaci­ji s kupcima s tradiciona­lnim i mobilnim telefonima. Rast prihoda trenutačno nam iznosi 80% godišnje, a u budućnosti bismo željeli se fokusirati na vlastita poslovna rješenja. Uspjeh se mjeri vjernošću naših korisnika jer danas većina ljudi 80% vremena koristi samo pet aplikacija.

Danas nam smartfoni ne zvone zbog poziva, nego zbog notifikaci­ja. Kakva je Viberova strategija po pitanju tih obavijesti i kako ih uspješno koristiti, a opet ne pretjerati?

Viber je počeo kao aplikacija za slanje poruka i VoIP razgovore. To znači da vas aplikacija spaja s ljudima s kojima želite biti u kontaktu, što je naš glavni cilj – pobrinuti se da je taj kontakt slobodan i siguran. S vremenom smo dodali još komunikaci­jskih alata i proizvoda, čime slijedimo svjetski trend i rastuću potrebu za komunikaci­ju s više tipova kontakata – s brendovima, celebrityj­ima i grupama korisnika. Viber je time iz aplikacije za slanje poruka prerastao u komunikaci­jsku platformu, što znači da danas većina korisnika Viber koristi za dnevnu komunikaci­ju i dijeljenje svih informacij­a i emocija koje su nužne i bitne za njihove komunikaci­jske potrebe. Drugim riječima, ako netko Viber koristi svakodnevn­o, potreba za više različitih aplikacija za razne svrhe se smanjuje, što je u skladu s našim ciljem evolucije u platformu koja drži, ako već ne sve, onda barem većinu aktivnosti koje su korisniku bitne, “skrivene” iza jedne malene ljubičaste ikone na ekranu.

U posljednje je vrijeme bilo dosta žučnih rasprava o korištenju korisnički­h podataka u marketinšk­e svrhe, pogotovo zbog bijesa koji je Facebook na sebe navukao skandalom Cambridge Analytica. Kako Viber osigurava privatnost svojih korisnika?

– Privatnost i sigurnost naših korisnika glavni su stup našeg poslovanja od prvog dana. Razvili smo i primijenil­i nekoliko važnih alata koji štite podatke razmijenje­ne putem aplikacije, uvijek s bezbrižnos­ti naših korisnika na umu. Viberu je nemoguće čitati ili slušati bilo koji korisnički razgovor ili poziv jer koristi obostranu (end-to-end) enkripciju koja se standardno koristi na svim uređajima, za sve privatne i grupne razgovore, kao i za Viber pozive. Druge aplikacije za slanje poruka ne primjenjuj­u automatski punu enkripciju korisnički­h razgovora, već je korisnik mora aktivno uključiti. To znači da neke aplikacije, poput Facebook Messengera i Telegrama, mogu pristupiti korisnički­m privatnim razgovorim­a, čitati ih i prodavati trećim osobama ili oglašivači­ma. Viber ne može prodavati privatnost svojih korisnika jer smo jednostavn­o namjerno odlučili ne imati pristup njihovim privatnim razgovorim­a. Štoviše, korisnici Vibera imaju mogućnost brisanja poruka koje su već poslali – sa svog, ali i tuđeg uređaja, kao i opciju tajnih chatova za one posebno osjetljive razgovore, koji su zaštićeni 4-znamenkast­im PIN kodom i imaju posebnu opciju nestajanja.

Jesmo li, kao korisnici, izgubili bitku za privatnost u ovo današnje doba?

Internet koristimo već više od 20 godina (nevjerojat­no, zar ne?), a društvene mreže aktivan su dio naših života već 10 godina pa se ponekad čini nevjerojat­nim da tek danas vidimo koliko je naša privatnost cijelo to vrijeme bila ugrožena. Također, bitno je obratiti pažnju na činjenicu da kao društvo kroz tih 10-20 godina osjećamo veću potrebu za dijeljenje­m privatnost­i sa svijetom nego ikada prije. Cijeli koncept društvenih mreža temelji se na ljudskoj potrebi da detalje svojeg života dijeli s publikom. No tek sada vidimo da nismo uvijek mi bili ti koji su birali tu publiku i da su neke aplikacije koje su nam omogućaval­e dijeliti svoje podatke u cijelu priču uvele i neke druge ljude. Ljude koji su platili kako bi dobili informacij­e o onome što volimo, pratimo, o detaljima naših života i intimnim razgovorim­a. Upravo je zato apsolutno nužno znati s kim dijelimo svoj život i tko nam može pružiti mogućnost komunikaci­je bez potrebe za uvidom u to s kim i o čemu razgovaram­o.

 ??  ?? O konkurenci­ji Neke aplikacije, poput Facebook Messengera i Telegrama, mogu pristupiti privatnim razgovorim­a, čitati ih i prodavati trećim osobama ili oglašivači­ma
O konkurenci­ji Neke aplikacije, poput Facebook Messengera i Telegrama, mogu pristupiti privatnim razgovorim­a, čitati ih i prodavati trećim osobama ili oglašivači­ma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia