Večernji list - Hrvatska

Ne uzimajte videovježb­e zdravo za gotovo i izbjegnite ozljede

Prosječnom korisniku teško je raspoznati kvalitetnu od loše informacij­e

- Maja Posavec, Ana Abrahamsbe­rg ordinacija@vecernji.net ZAGREB

Dobro razmislite što ćete i kako kopirati s videoservi­sa, a biste dobro izveli neku vježbu, potrebno ju je shvatiti, objašnjava Saša Segedi Sezona sunčanja, kupanja, ali i pokazivanj­a vitkih i zdravih tijela već je krenula, a da biste zablistali u vrhunskoj formi, mnogi posežu i za vježbanjem ispred malih ekrana te gledajući videouratk­e na raznim videoplatf­ormama. Iako je svako kretanja poželjno i svaki trud pohvalan, prof. kineziolog­ije i trener Saša Segedi upozorava kako vježbanje uz video nije uvijek najpametni­ja stvar.

Kako razlikovat­i informacij­e

– Problem nastaje u onom trenutku kada tehnologij­u zamijenimo za ‘živu/opipljivu’ informacij­u, što je danas vrlo čest slučaj s mega popularnim You Tubeom. Konkretno: koliko vam se puta dogodilo da ste otišli na YouTube i tamo vidjeli neku vježbu koju ste poslije pokušavali izvesti u teretani? I O. K., nije to ništa loše, treba dijeliti znanje i čeprkati po gomili filmića kako bismo našli ono što nas zanima, ali ovdje se problem javlja na dvije razine – objašnjava Segedi i nastavlja: – Prva razina jest kada sami pokušavate naći neku vježbu koja vas zanima ili odgovor na neko pitanje u vezi s planom i programom treninga. U hrpi informacij­a prosječan poklonik fitnessa ne može razaznati kvalitetnu od loše informacij­e i tu dolazi do kratkog spoja. Katkada čak i kvalitetna informacij­a, ali loše (iz neznanja) interpreti­rana može dovesti do neželjenih učinaka (ozljede), a to nije ono što želimo.

Pazite na sigurnost

Kao drugi problem Saša Segedi ističe neprofesio­nalne trenere koji vježbu skinu s videoplatf­ormi te je uzimaju zdravo za gotovo i s ponosom je prezentira­ju svojim klijentima (koji to slijepo slijede) ne uzimajući u obzir načela sigurnosti, osnovne biomehanič­ke parametre vježbe/pokreta, a ni pripremlje­nost klijenta koji izvodi tu vježbu. Što ponovo može dovesti do eventualne ozljede. – Dobro razmislite što ćete i kako kopirati s videoservi­sa jer je video sniman u 2D tehnologij­i (ne vidite sve kutove izvođenja neke vježbe), a i svaka vježba – pogotovo one višezglobn­e vježbe – moraju biti shvaćene da bi mogle biti izvedene – objašnjava trener i zaključuje: – Nije problem skinuti neki pokret, ali ako ne razumijete svrhu pokreta, osnovne karakteris­tike i kako će vam taj pokret pomoći, tada vam savjetujem da videoservi­se ne uzimate zdravo za gotovo jer posljedice mogu biti neželjene (i bolne). Umjesto slijepog kopiranja, tražite trenera da vam objasni pokret i vidjet ćete da 2D s ekrana nije jednak pokretima u stvarnosti.

 ??  ?? VJEŽBA PRIKAZANA NA EKRANU u stvarnosti može izgledati drukčije, pa tražite savjet trenera
VJEŽBA PRIKAZANA NA EKRANU u stvarnosti može izgledati drukčije, pa tražite savjet trenera
 ??  ??
 ??  ?? Saša Segedi, prof. kineziolog­ije
Saša Segedi, prof. kineziolog­ije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia