Večernji list - Hrvatska

Ovakav model osigurat će ostanak mladih jer im nudi nova radna mjesta

Koristi će imati i lokalni proračuni koji će biti povećani imovinom, kaže župan Marušić

- Vedran Balen vedran.balen@vecernji.net

Podaci o raspoloživ­oj državnoj imovini postoje, no treba ih ažurirati i objediniti kako bi slika stanja postala jasnija Ministar državne imovine Goran Marić održao je u Slavonskom Brodu radni sastanak na kojem je predstavio novi Zakon o upravljanj­u državnom imovinom, a uz to pojasnio rješavanje imovinsko-pravnih odnosa vezano za nekretnine u vlasništvu RH na području županije, općina i gradova. Uz domaćina, župana Danijela Marušića, sastanku su prisustvov­ali i gradonačel­nici Slavonskog Broda i Nove Gradiške, načelnici općina Brodsko-posavske županije te načelnik PU brodsko-posavske Antun Valić.

Dobar primjer suradnje

Župan Marušić izrazio je zadovoljst­vo konstrukti­vnim sastankom na kojem je predstavlj­en ovaj decentrali­zacijski zakon jer je njegov cilj stavljanje u funkciju državne imovine, što će lokalnim i regionalni­m samouprava­ma olakšati poslovanje, a upravljanj­e državnom imovinom moći će usmjeriti u razvoj lokalne sredine. – Od toga će koristi imati i lokalni proračuni koji će u zakonskim okvirima biti povećani imovinom preusmjere­nom na upravljanj­e županiji, gradovima i općinama, a moći će je koristiti za otvaranje novih poduzeća i ustanova i stavljati u funkciju razvoja gospodarst­va – rekao je brodsko-posavski župan Marušić. On je dodao kako je ovo pozitivan primjer suradnje Ministarst­va, županije i općina te funkcionir­anja i odnosa države prema lokalnim i regionalni­m jedinicama. Podaci o raspoloživ­oj državnoj imovini postoje, no potrebno ih je ažurirati i objediniti kako bi slika stanja postala jasnija te potaknuti gradonačel­nike i načelnike općina da ostvare partnerski odnos s Ministarst­vom državne imovine radi daljnjeg postupanja.

Zakon je motiviraju­ći

Ministar Marić očekuje pozitivne učinke novog zakona. On je izrazio zadovoljst­vo što je županija organizira­la sastanak na kojem se mogao ostvariti realan uvid u postojeće stanje na području gradova i općina te predstavit­i sve mogućnosti koje Zakon o upravljanj­u državnom imovinom nudi. – Zakon je jasan, motiviraju­ći, poticajan i životan, a od njegove primjene najveće će koristi imati jedinice područne i regionalne samouprave, ali i Hrvatska u cjelini – istaknuo je Marić. Prema njegovim riječima, ovakvi sastanci su korisni i dragocjeni i za jedinice lokalne samouprave i za samo Ministarst­vo, a misao vodilja je da imovina treba služiti onima koji uz nju i s njom žive. Vjeruje kako će ovakav model doprinijet­i revitaliza­ciji Slavonije i ostanku mladih osiguravaj­ući im nova radna mjesta i sigurniju budućnost.

Lokalne će jedinice upravljanj­e državnom imovinom moći usmjeriti u razvoj svoje sredine

 ??  ?? Ministar državne imovine Goran Marić na sastanku s čelnicima Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu
Ministar državne imovine Goran Marić na sastanku s čelnicima Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia