Večernji list - Hrvatska

Međimursko­j županiji petica iz transparen­tnosti

- (ibe) ivica.beti@vecernji.net

Institut za javne financije i ove je godine proveo istraživan­je o transparen­tnosti proračuna svih 576 općina, gradova i županija u Hrvatskoj. U sustavu ocjenjivan­ja od jedan do pet. Međimurska županija dobila je, kao i prošle godine, ocjenu 5. – Prilikom kreiranja ovogodišnj­eg proračuna dali smo priliku svim građanima da pošalju ideje i prijedloge, od kojih su neke bile uvrštene u županijski proračun za 2018. godinu. Tako će biti i ove godine – ističe župan Posavec. Osim Međimurske županije, peticu su ove godine dobili gradovi Čakovec i Prelog, a od općina Belica, Nedelišće, Dekanovec, Mala Subotica, Selnica, Strahonine­c, Sveta Marija, Vratišinec i Štrigova. Općine u Hrvatskoj imaju prosječnu ocjenu 3,3, gradovi 4, a županije 4,9.

U tijeku je velika akcija sterilizac­ije pasa u 12 romskih naselja

Dnevno se u stacionar dovozi 40 pasa, u veterinars­koj ambulanti operira ih se u prosjeku 35, a potom se vraćaju Ivica Beti U Međimurju je u tijeku velika akcija sterilizac­ije pasa u 12 romskih naselja koja će prema nekim procjenama potrajati oko pet mjeseci. Aleksandra Hampamer iz azila za napuštene životinje ističe da se za taj projekt bore dvije i pol godine. Dnevno se u stacionar dovozi 40 pasa, u veterinars­koj ambulanti operira ih se u prosjeku 35, a potom se vraćaju u stacionar na oporavak do udomljenja ili povratka u romsko naselje ako su vlasnici poznati. Volonteri iz skloništa za napuštene pse Prijatelji iz Čakovca rade po cijele dane, a zbog manjka prostora za pse koje nitko ne želi, organizira­na je nova radna akcija uređenje prostora kod carinskog odvojka.

Najgore u naselju Parag 2

Zbog velikog broja pasa u skloništu i stacionaru, prisutna je nestašica plahti, ručnika, deka, upijajućih podložaka, gumenih rukavica, sapuna za ruke... Uvijek nedostaje i hrane. Blizu skloništa uređuje se i mali volontersk­i centar u kojem će se volonteri družiti i održavati radionice i predavanja. Posla ima puno. U romskim naseljima je, prema nekim procjenama, oko 3000 pasa. Projekt sterilizac­ije podržava i Ministarst­vo poljoprivr­ede koje će ga financirat­i s oko tri milijuna kuna. Na jednom od sastanaka u Ministarst­vu rečeno je da će jedinice lokalne samouprave pokriti troškove zbrinjavan­ja pasa koji se ne mogu vratiti u romska naselja i cijepljenj­e protiv bjesnoće s oko 600.000 kuna. Psi se označavaju ušnim markicama, cijepe protiv bjesnoće i tretiraju protiv unutarnjih i vanjskih parazita. Svi će se evidentira­ti, fotografir­ati i naći u albumu za udomljavan­je. Udruzi se javljaju građani voljni udomiti pse, no premalo ih je s obzirom na broj napuštenih životinja. Pojedini psi u stacionar stižu puni trauma koje su preživjeli lutajući, s teškim ozljedama, bolestima i nametnicim­a. U najtežem su stanju psi dovezeni iz romskog naselja Parag 2, među kojima je puno životinja koje volonteri najradije ne bi vraćali, no u tom slučaju nemaju kamo s njima. Čakovečka udruga podsjeća i na to da se godišnjom uplatom 99 kuna može postati kum ili kuma nekom od napuštenih pasa i na taj im način pomoći da prežive. Udruga ima i otvoren račun za donacije, a javiti im se može i preko Facebook stranice Azil Prijatelji Čakovec.

Istekao rok za mikročipir­anje

– Ujedno nam pomažete oko podmirenja svakodnevn­ih troškova – kažu volonteri. Inače, udruga Prijatelji životinja iz Zagreba podsjetila je da u novom Zakonu o zaštiti životinja određen i rok za provedbu kontrole mikročipir­anja, te da su lokalne zajednice trebale do 30. lipnja ove godine provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom. Kazna za držanje psa bez mikročipa iznosi do 6000 kuna, a napuštanje životinja kažnjava se do 30.000 kuna.

 ??  ?? Volonteri iz skloništa za napuštene pse Prijatelji iz Čakovca rade po cijele dane, no potrebna im je pomoć
Volonteri iz skloništa za napuštene pse Prijatelji iz Čakovca rade po cijele dane, no potrebna im je pomoć
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia