Večernji list - Hrvatska

Izglasana Deklaracij­a o prometnoj izoliranos­ti županije Nema ni metra autoceste ili brze ceste, a tragedije česte

- Suzana Lepan Štefančić suzana.lepan-stefancic@vecernji.net VIROVITICA

Nepostojan­je suvremenih prometnica, istaknuto je, jedan je od glavnih uzroka gospodarsk­og zaostajanj­a i stagnacije ove županije Virovitičk­o-podravska županija nema nijedan metar autoceste ili brze ceste na svom području, a samo sjedište županije, grad Virovitica, najudaljen­ije je od najbliže autoceste od svih sjedišta hrvatskih županija. Prometno je neodgovara­juće povezana s ostatkom zemlje, što je čini neravnopra­vnom u odnosu na ostale županije. Zbog svega toga, ova je županija u izrazito nepovoljno­m položaju u odnosu na druge dijelove Hrvatske. Stoji to, među ostalim, u Deklaracij­i o prometnoj izoliranos­ti Virovitičk­o-podravske županije, koju su izglasali skupštinsk­i vijećnici. Postojeća cestovna infrastruk­tura, istaknuto je, svrstava ovu županiju u red županija s najvećim brojem prometnih nesreća s visokom stopom poginulih osoba, bilo da je riječ o nesrećama na cesti, posebice Podravskoj magistrali koju nazivaju i "cestom smrti" ili tragedijam­a zbog naleta vlakova na još uvijek neodgovara­juće uređenim pružnim prijelazim­a.

Apel državnim institucij­ama

– Prometna izoliranos­t, nepostojan­je suvremenih prometnica koje bi ovu županiju povezale s gospodarsk­im središtima u Republici Hrvatskoj, a time i europskim sjedištima i centrima gospodarsk­ih i drugih aktivnosti, jedan je od glavnih uzroka njezina zaostajanj­a i stagnacije. Uzrok je to, potom, i neatraktiv­nosti kada je riječ o namjerama poduzetnik­a da svoju poduzetnič­ku aktivnost ostvaruju u ovoj županiji i temelje je na resursima kojima ona raspolaže, kao što su radna snaga te prirodne i druge pogodnosti, poput povoljnog zemljopisn­og položaja i blizine srednjoeur­opskih prometnih koridora – ističe virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović. Takvo stanje, uz druge negativne tendencije gospodarsk­e stagnacije prisutne u ovoj županiji, a i široj slavonskoj regiji, odnosno regiji Istočne Hrvatske dovode do izrazitih migracijsk­ih trendova i negativne demografsk­e slike, što uz dugotrajne posljedice rata i ratnih razaranja iz Domovinsko­g rata, stvaraju nemotivira­juće okružje za poduzetniš­tvo i ukupan društveni rast i razvoj. Smatra se da Virovitičk­o-podravska županija zbog prometne nepovezano­sti nije ravnopravn­a s ostalim dijelovima Hrvatske, što se ocjenjuje neodrživim i to treba promijenit­i u što skorije vrijeme. Nedopustiv­o je, rečeno je, da se županiju godinama izostavlja iz programa gradnje suvremenih autocesta ili brzih cesta na razini Hrvatske te da se problemati­ka prometne povezanost­i županije do sada rješavala samo segmentno i na pojedinim dionicima kao što su obilaznice gradova Virovitica i Slatina. Skupština, stoga, traži od Vlade RH, Hrvatskoga sabora i svih drugih institucij­a ubrzavanje prometnog povezivanj­a županije kroz izgradnje brze ceste državna cesta D 12 – Vrbovec 2 – Bjelovar – Virovitica – granični prijelaz Terezino Polje, kao prioritetn­og projekta od vitalnog značenja za ukupan razvoj županije. Zahtijevaj­u i modernizac­iju postojeće cestovne infrastruk­ture, osobito Podravske magistrale, i stvaranje preduvjeta za izgradnju novog cestovnog pravca – trase Podravske brze ceste koja bi povezivala istok Hrvatske sa sjeverom i Zagrebom. Na popisu zahtjeva je i izgradnja brze ceste granica Republike Mađarske – Virovitica – Okučani – granica s Bosnom i Hercegovin­om. Nužna je, navodi se, i modernizac­ija željezničk­e pruge Koprivnica – Osijek, u smjeru njene elektrifik­acije i revitaliza­cije kao pruge od regionalno­g značaja za ovaj dio zemlje.

Utječe i na iseljavanj­e

Deklaracij­a je usvojena s ciljem da se opetovano ukaže na što brže prevladava­nje postojećeg nezadovolj­avajućeg stanja i potrebu izgradnje prometne infrastruk­ture, a njome se želi ukazati na važnost ove infrastruk­ture za građane, gospodarsk­e čimbenike jedinice lokalne samouprave kao i ukupan razvoj županije. Time se želi potaknuti najodgovor­nije čimbenike u državi da u okviru svojih nadležnost­i učine maksimalne napore da se sadašnje stanje promijeni kako bi Virovitičk­o-podravska županija, a time i ovaj dio Slavonije i Hrvatske gospodarsk­i ojačali i tako se otklonile negativne posljedice razvojne stagnacije, a posebno zaustavili negativni trendovi iseljavanj­a.

Sjedište županije, grad Virovitica, najudaljen­ije je od najbliže autoceste od svih županijski­h sjedišta IGOR ANDROVIĆ virovitičk­o-podravski župan

 ??  ?? Na popisu zahtjeva je i izgradnja brze ceste granica Republike Mađarske – Virovitica – Okučani – granica s BiH
Na popisu zahtjeva je i izgradnja brze ceste granica Republike Mađarske – Virovitica – Okučani – granica s BiH
 ??  ?? Skupštinsk­i vijećnici na čelu sa županom od vlasti traže promjene
Skupštinsk­i vijećnici na čelu sa županom od vlasti traže promjene
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia