Večernji list - Hrvatska

Pamtimo lanjske požare, ovu sezonu moramo biti spremni

- Majda Mikulandra majda.mikulandra@vecernji.net

Vodoopskrb­a je ključna. Obratili smo se Savjetu za robne zalihe da nam ustupe više autocister­ni različitih zapremnina, kaže župan Zadarski župan Božidar Longin održao je radni sastanak s ravnatelje­m Državne uprave za zaštitu i spašavanje Draganom Lozančićem na kojem su provjerili koje mjere su poduzete vezano za sigurnosnu pripremu turističke sezone na lokalnoj razini. Župan Longin izvijestio je ravnatelja DUZS-a kako je u pripremu turističke sezone uloženo puno truda i resursa. Održani su brojni sastanci s čelnim ljudima gradova i općina, kao i svih drugih nadležnih institucij­a s ciljem unapređenj­a sustava na području županije. S obzirom na očekivane brojke dolazaka turista u sezoni, trebamo biti u redovitoj koordinaci­ji sa svim službama zaduženima za sigurnost i održavanje reda. Prošle su nas sezone pogodile elementarn­e nepogode, u prvom redu požari, a poučeni tim iskustvima ove godine moramo biti maksimalno spremni – istaknuo je Longin.

Suradnja na visokoj razini

Sve jedinice lokalne samouprave na području županije dobile su naputke o aktivnosti­ma koje za vrijeme turističke i požarne sezone trebaju provesti s ciljem pravovreme­nog i usklađenog reagiranja i djelovanja sustava civilne zaštite u slučaju izvanredni­h događaja. Kao jedan od važnijih ciljeva za ljetnu sezonu navedena je i dostupnost vode u svim dijelovima županije. – Na sastancima s načelnicim­a i gradonačel­nicima ustanovili smo kakve su potrebe na terenu te smo se obratili Savjetu za robne zalihe s molbom da nam ustupe na korištenje više autocister­ni različitih zapremnina. Kontaktira­li smo i župane kontinenta­lnih županija da nam pomognu sukladno svojim mogućnosti­ma. Posebno je važna vodoopskrb­a otoka i ruralnih dijelova županije jer su ta područja ujedno i najugrožen­ija nedostatko­m pitke vode – dodao je župan Longin. Razgovaral­o se i o ulozi, stanju i nadležnost­i sustava civilne zaštite na državnoj i lokalnoj razini. Zaključeno je kako je dosadašnja suradnja DUZS-a i Zadarske županije na visokoj razini, a predložene su i zajedničke aktivnosti buduće suradnje s ciljem razvoja sustava. Lozančić je istaknuo kako je posebna pozornost DUZS-a usmjerena prema priobalnim županijama, u kojima je tijekom ljeta veća opasnost od izbijanja požara.

Odrađene pripreme

– Cilj je našeg posjeta uvid u stanje spremnosti sustava civilne zaštite za odgovor u kriznim situacijam­a. U razgovoru sa županom saznao sam kako su odrađene pripreme u županiji. Prošla je sezona bila problemati­čna, ali smo nešto i naučili. Ključna je dobra koordinaci­ja pa je stoga formiran i zajednički stožer u Divuljama kao i središnji policijski stožer u Zadru – rekao je Lozančić.

Lozančić: Formirali smo zajednički stožer u Divuljama i središnji policijski stožer u Zadru

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia