Večernji list - Hrvatska

Prihvaćen rebalans proračuna, a županija je opet najsigurni­ja u Hrvatskoj

- Hana Ivković redakcija@vecernji.net ZAGREB

Zagrebačka županija godinama bilježi konstantan pad kriminalit­eta i smatra se izuzetno sigurnom i poželjnom za život Na sastanku Županijske skupštine Zagrebačke županije prihvaćen je rebalans proračuna za 2018. godinu koji iznosi 685,596.422 kune i za 2,11 posto odnosno 14,153.598 kuna je veći u odnosu na proračun donesen krajem 2017. Za 2,84 posto tj. 10,306.741 kunu povećan je izvorni proračun koji sada iznosi 372,893.170 kuna

Kriminalit­et u padu 5,2 posto

– Osim što smo iz prethodne godine prenijeli više sredstava nego što je bilo u planu, odlična vijest je i da su prihodi od poreza na dohodak viši nego u istom razdoblju lani. Za to je prvenstven­o zaslužna gospodarsk­a aktivnost u vidu povećanja plaća i zaposlenos­ti – rekao je zagrebački župan Stjepan Kožić. Nadodao je i da su poduzetnic­i najzaslužn­iji za punjenje proračuna, stoga je rebalansom za milijun kuna povećana stavka za potpore poduzetnic­ima. Osim o proračunu, na sastanku se razgovaral­o i o općoj sigurnosti županije, pa je tako prihvaćeno izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosni­h pokazatelj­a na području Zagrebačke županije u 2017. godini. Prema izvješću, Zagrebačka županija prema broju kaznenih dje- la na 100.000 stanovnika i dalje je najsigurni­ja županija u Republici Hrvatskoj. U prošloj je godini na području Zagrebačke županije zabilježen gotovo najmanji broj kaznenih djela od samostalno­sti države, a stopa kriminalit­eta od 2008. godine do 2017. smanjena je za oko 30 posto. Zanimljivo, iako je broj prometnih nesreća veći u odnosu na proteklu godinu za 2,2 posto, znatno je manje poginulih osoba. Što se tiče rasprostra­njenosti kriminalit­eta po policijski­m postajama u Zagrebačko­j županiji, od 2366 kaznenih djela 447 ih je u zabilježen­o u Velikoj Gorici, 455 u Zaprešiću, 347 u Samoboru, 187 u Ivanić-Gradu, 254 u Dugom Selu, 243 u Jastrebars­kom, 233 u Vrbovcu te 200 u Svetom Ivanu Zelini. U odnosu na isto razdoblje 2016. godine kriminalit­et je u padu za 5,2 posto, razriješen­ost prijavljen­ih kaznenih djela lošija je za 5,5 posto, a broj prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona manji je za 16,5 posto. Područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno je kao izuzetno sigurno i poželjno za život, a kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit će se na mnogobrojn­e preventivn­e programe kao i stručno usavršavan­je policije.

Nagrade najzaslužn­ijima

Donesena je i odluka o dodjeli Javnih priznanja Zagrebačke županije koja će se dobitnicim­a uručiti na Svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije u petak, 13. srpnja 2018. godine. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje – Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Zagreb, DVD-u Marija Magdalena iz Pušće, Proizvodno-trgovačkom-uslužnom obrtu Grubešić iz Vrbovca, Karlu Kralju, vlasniku Pekarne Kralj iz Svetog Ivana Zeline, Borisu Makarunu iz Samobora te Željku Stanilović­u iz Velike Gorice.

Za milijun kuna povećana je stavka potpore poduzetnic­ima Zagrebačke županije

 ??  ?? Članovi Županijske skupštine izglasali su rebalans proračuna za 2018. godinu
Članovi Županijske skupštine izglasali su rebalans proračuna za 2018. godinu
 ??  ?? Župan smatra da je za proračunsk­i višak ključna gospodarsk­a aktivnost
Župan smatra da je za proračunsk­i višak ključna gospodarsk­a aktivnost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia