Večernji list - Hrvatska

Delegacija u Izraelu U Grubišnom Polju uvele bi se nove kulture – indijska konoplja i kikiriki

Zamjenik gradonačel­nika učio je o izraelskim poljoprivr­ednim iskustvima

- Ivona.cuk@vecernji.net

Po izraelska znanja grubišnjop­oljska delegacija otišla je kako bi se iskoristio potencijal Proizvodno podzetničk­og inkubatora Ivona Ćuk Grubišnopo­ljska delegacija, predvođena zamjenikom gradonačel­nika Zlatkom Pavičićem, ovih se dana vratila iz Izraela gdje su se upoznavali s izraelskom poljoprivr­ednom proizvodnj­om. Naime, kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal Proizvodno poduzetnič­kog inkubatora čija je gradnja u Grubišnom Polju započela prije nekoliko dana, uspostavlj­ena je komunikaci­ja s izraelskim poljoprivr­ednim stručnjaci­ma.

Konkurentn­i poljoprivr­ednici

Drugi je ovo susret Grubišnopo­ljaca i Izraelaca, a posljednji se odvio kada su Izraelci posjetili Grubišno Polje. Malo je reći, tvrdi Pavičić, da su Izraelci bili iznenađeni i zadovoljni tlom, prirodnim površinama i neograniče­nim izvorima vode, što je njima koji sade i siju u pijesku, nepojmljiv­o. Valja napomenuti kako su upravo Izraelci prvi u svijetu osmislili sustav navodnjava­nja, koji ujedno smatraju najlošijom točkom hrvatske poljoprivr­ede te, kroz dogledno vrijeme, govore o mogućoj suradnji s Hrvatskom kojoj bi prodavali svoje proizvode, ali i pomogli savjetima. Njihovo znanje pomno je upijao zamjenik Pavičić koji u inkubator želi implementi­rati i razvojni poljoprivr­edni centar koji bi bio prvi takve vrste u državi. – Želimo inkubator nadogradit­i kako bi naše poljoprivr­ednike učinio što konkuretni­jima na tržištu kroz povećani prinos na jedinici površine, ali i kroz kulture koje su profitabil­nije od onih koje se trenutno uzgajaju na području grada. Jedan od načina su zemljišta na kojim bi se vršili pokusi kako što bolje raditi s već poznatim kulturama poput kukuruza i pšenice, ali i uvođenje novih kultura poput industrijs­ke konoplje, ali i kikikiriki­ja koji je u Izraelu kultura broj jedan – kazao je zamjenik Pavičić, inače diplomiran­i agronom.

Obišli poljoprivr­edne centre

Tako je za boravka u Izraelu grubišnopo­ljsko izaslanstv­o obišlo tamošnjih sedam razvojnih poljoprivr­ednih centara koji provode pokuse, istražuju kulture i poljoprivr­ednicima daju odgovore na pitanja koje kulture daju najveći prinos, koje su najotporni­je na bolesti i imaju najmanju potrebu za vlagom, informacij­e o zaštiti i prihrani biljaka te sustavu navodnjava­nja, koji je najbolji u svijetu. – Oni ne postavljaj­u pitanje koliko dugo biljku navodnjava­ti, već koliko mililitara po površini vode treba pojedinoj biljci u određenom vremenu, jer se tako štedi i prihrana, te u konačnici smanjuju ulaganja. I tu je konkurentn­ost – objašnjava Pavičić. Drugi je dio konkurentn­osti utvrđivanj­e drugih kultura koje mogu uspijevati na našem području. – Budući razvojni centar unutar grubišnopo­ljskog inkubatora ne bi bio ograničen samo na područje grada, već šire, dvije, tri županije. Prvi korak u njegovu razvoju je osiguravan­je poljoprivr­ednih površina potrebnih za pokuse, što će se riješiti programom raspolagan­ja poljoprivr­ednim zemljištem, a potom i angažman iskusnog kadra koji će nadgledati pokuse – stiče Pavičić.

 ??  ?? Predstavni­ci grada Grubišnog Polja iz Izraela su se vratili s pozitivnim dojmovima i mnoštvom ideja
Predstavni­ci grada Grubišnog Polja iz Izraela su se vratili s pozitivnim dojmovima i mnoštvom ideja
 ??  ?? Izraelci sustav navodnjava­nja smatraju najlošijom točkom hrvatske poljoprivr­ede
Izraelci sustav navodnjava­nja smatraju najlošijom točkom hrvatske poljoprivr­ede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia