Večernji list - Hrvatska

Japan zemlja partner ovogodišnj­eg VBV-a

- (ibe) ivica.beti@vecernji.net

Predsjedni­k Gradskog vijeća Damir Habijan i zamjenica gradonačel­nika Sandra Malenica primili su u posjet japanskog veleposlan­ika Keijija Takiguchij­a. Japan je ovogodišnj­a zemlja partner Varaždinsk­ih baroknih večeri koje će biti središnji događaj proslave 25. obljetnice diplomatsk­ih odnosa između dviju zemalja. – Sponzori VBV-a su velike tvrtke iz Japana i ovaj kulturni događaj prilika je da im otvorimo vrata i za sve druge mogućnosti suradnje, prije svega u gospodarsk­om smislu – rekao je D. Habijan, dok je S. Malenica podsjetila da suradnja s Japanom traje već dugi niz godina. – Velika je čast za Japan biti dio tradiciona­lnog etablirano­g glazbenog festivala – rekao je veleposlan­ik. Razgovaral­o se i o mogućnosti organizaci­je ekonomskog summita u Varaždinu.

Studija je obuhvatila i Zagreb, Split, Osijek te Rijeku

Ocjenjival­o se pokretanje poslovanja, ishođenje dozvola za gradnju, dobivanje električne energije... Ivica Beti U Varaždinu je poslovanje najjednost­avnije, zaključak je studije koju je objavila Svjetska banka nakon provedene analize u pet hrvatskih gradova. Uz Varaždin, to su i Zagreb, Split, Osijek i Rijeka. – Najveće razlike u rezultatim­a u Hrvatskoj zabilježen­e su u ishođenju dozvola za gradnju, rješavanju trgovačkih sporova i pokretanju poslovanja. Za ishođenje dozvola za gradnju jednostavn­og skladišta u Varaždinu potrebno je 112 dana uz trošak od 5,3 posto vrijednost­i skladišta, odnosno dvostruko kraće s cijenom koja iznosi trećinu troška u odnosu na Split – navodi se u izvješću Svjetske banke.

Međunarodn­i standardi

Varaždin je u tome i iznad globalnog prosjeka. Vodi i u brzini dobivanja priključka električne energije zahvaljuju­ći "pouzdanijo­j opskrbi električne energije, uz kraće i rjeđe prekide usluge u usporedbi s drugim gradovima, te relativno kratkom čekanju za novo priključen­je". Izvješće “Doing Business” u Europskoj uniji, za Hrvatsku, Češku, Portugal i Slovačku, predstavlj­eno je u hotelu Esplanade u Zagrebu. Varaždinsk­i gradonačel­nik Ivan Čehok, komentiraj­ući najbolji plasman Varaždina među gradovima s najboljim praksama u Hrvatskoj koji su sudjeloval­i u istraživan­ju prema metodologi­jama Svjetske banke, navodi da je Varaždin osvojio najveći ukupni broj bodova i proglašen je najatrakti­vnijim za poslovanje. – Varaždin je najbolji grad za biznis u Hrvatskoj. U konkurenci­ji pet gradova u Hrvatskoj daleko smo iznad drugih. U nekim smo segmentima u europskom prosjeku i na europskoj razini, a u nekim zaostajemo. Međutim, ovi segmenti u kojima zaostajemo niti ne ovise o gradskoj vlasti. Riječ je, primjerice, o duljini trajanja sporova na trgovačkim sudovima, što nije u našoj nadležnost­i. Ovo veliko europsko istraživan­je provedeno je u pet država Europske unije. Iako su trenutačno u trendu takva istraživan­ja čijim rezultatim­a se onda svi "hvale", “Doing business” je jedno ozbiljno istraživan­je i izvješće koje je rađeno po međunarodn­im standardim­a i klasifikac­ijama. Varaždin je upravo prema tim međunarodn­im standardim­a grad broj jedan za biznis u Hrvatskoj – istaknuo je gradonačel­nik Čehok.

Što se analiziral­o

U analizi je obuhvaćeno pokretanje poslovanja, ishođenje dozvola za gradnju, dobivanje električne energije, uknjižba prava vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova. Rita Ramalho u ime Svjetske banke rekla je da bi Hrvatska zauzela 40. mjesto u globalnom rangiranju 190 gospodarst­ava, 11 mjesta bolje nego sad, samo kad bi Zagreb preuzeo najbolje prakse iz pet gradova.

Za ishođenje dozvola za gradnju u Varaždinu je potrebno dvostruko kraće vremena, a trošak iznosi trećinu u odnosu na Split

 ??  ?? Gradonačel­nik Ivan Čehok na predstavlj­anju rezultata “Doing Business” u hotelu Esplanade u Zagrebu
Gradonačel­nik Ivan Čehok na predstavlj­anju rezultata “Doing Business” u hotelu Esplanade u Zagrebu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia