Večernji list - Hrvatska

Obnovljena zgrada u Strossmaye­rovoj

Zbog loše stolarije i ostalih problema stanari su grijali ulicu, a ne stanove – kazao je direktor gradske tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net VUKOVAR

Za radove je izdvojeno oko 2,5 milijuna kuna. Fond je osigurao 60%, Grad 25%, ostatak stanari

Ušteda toplinske energije iznosi do 72 posto za stanove, a za poslovni prostor 78 posto – rekla je predstavni­ca stanara Ivana Barber Matić

Godine svakodnevn­ih problema s prokišnjav­anjem, hladnim stanovima i visokim računima za grijanje stanara Strossmaye­rove ulice 5a i 5b, koja se nalazi u samome središtu grada Vukovara, konačno su prošlost.

Novo krovište

Taj problem riješen je energetsko­m obnovom fasade i krovišta zgrade koji su stanarima pričinja- vali najviše poteškoća. – Ova je zgrada obnovljena u ciklusu čija je vrijednost više od 13 milijuna kuna, a u koji je uključeno šest zgrada na području grada. Putem ovih projekata podižemo energetsku učinkovito­st višestambe­nih objekata na području grada Vukovara. Glavni investitor je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, a gradska tvrtka Tehnostan operativni je nositelj projekta – rekao je gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava dodajući i kako je ova zgrada primjer kako se takvi problemi mogu riješiti na opće zadovoljst­vo. Naime, za obavljene radove izdvojeno je oko 2,5 milijuna kuna pri čemu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st sa 60 posto sufinancir­ao ukupan iznos, Grad je osigurao 25 posto, a ostatak stanari koji su za ovu potrebu podigli kredit. U tu su svrhu izdvajanja za pričuvu s 2,70 kuna po četvornom metru podigli na 4,9 kuna. Po završetku radova stanari zgrade ne kriju da su više nego zadovoljni rezultatim­a kao i novim izgledom zgrade. – Uistinu nije bilo izdržljivo, ali zahvaljuju­ći energetsko­j obnovi poboljšani su nam uvjeti života, ušteda toplinske energije iznosi čak do 72 posto za stanove, a za poslovni prostor 78 posto. Osim odlične toplinske izolacije, s obzirom na to da smo u središtu grada, jako smo zadovoljni i zvučnom izolacijom – rekla je predstavni­ca stanara Ivanka Barber Matić. Podsjetila je kako je krovište prokišnjav­alo, zbog čega su stanari u nekim stanovima imali velike probleme. I stolarija je bila loša što je rezultiral­o visokim računima za grijanje, a zimi se nisu mogli ugrijati. – Vjerujemo kako je sada sve to iza nas i da ćemo nastaviti s boljim i kvalitetni­jim životom – rekla je Barber Matić.

Veća pričuva

Najavio je to i direktor gradske tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak koji je rekao kako je zgrada bila loše obnovljena i da su stanari bili nezadovolj­ni. – Ovim smo zahvatom eliminiral­i sve probleme te dodatno toplinski izolirali zgradu. Prije obnove energetski je razred ove zgrade bio E, a sada je B. Zbog loše stolarije i ostalih problema stanari su grijali ulicu, a ne svoje stanove. Sada to više neće biti slučaj – rekao je Lovrenščak. Kazao je i kako je ova zgrada primjer kako se ovakvi problemi rješavaju te da se pričuvom od 2,7 kuna po kvadratnom metru može financirat­i samo one nužne stvari. Za veće zahvate i ishođenje kredita, pričuva treba biti od tri do pet kuna.

 ??  ??
 ??  ?? Novi izgled zgrade u Strossmaye­rovoj 5a i 5b, te predstavni­ca stanara Ivana Baber Matić
Novi izgled zgrade u Strossmaye­rovoj 5a i 5b, te predstavni­ca stanara Ivana Baber Matić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia